Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σουλτς δεν έχει πολλές επιλογές παρά να συμβιβαστεί

image 1196850 860 poster 16x9 etde 1196850Η γερμανική πολιτική δεν είναι πλέον βαρετή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα γερμανικά πολιτικά αποτελέσματα δεν πρέπει να είναι.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της εκλογής του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι το πιο οικείο: ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς. Θα ήταν ο τρίτος από το 2005.

Πρόκειται για μια περίπτωση φυσικής και ίσως μοιραίας έλξης μεταξύ των δύο κομμάτων που κινούνται στο κέντρο της γερμανικής πολιτικής. Μακροπρόθεσμα, υπονομεύει και τα δύο. Αλλά αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην προτεραιότητα της Μέρκελ σε αυτό το σημείο της πολιτικής της σταδιοδρομίας της. Αν ο στόχος είναι ακόμα τέσσερα χρόνια σταθερότητας – και αυτό προτιμά η Μέρκελ, όπως και πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι – η CDU και το SPD αντιπροσωπεύουν τον μόνο βιώσιμο συνδυασμό που μπορεί να κυβερνά όλη τη Γερμανία.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η Γερμανία φαινόταν να οδεύει προς νέες εκλογές. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, αρχηγός του φιλελεύθερου Κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών, διέκοψε τις συνομιλίες με το μπλοκ της Μέρκελ και τους Πράσινους για τη διαμόρφωση κυβέρνησης. Ο κ. Σουλτς ήταν ανένδοτος ότι, αφού πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμά του στην ιστορία τον Σεπτέμβριο, το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για να αναβιώσει την πολιτική του τύχη. Αλλά θα του είναι δύσκολο να κρατήσει μια τέτοια στάση αρχής, δεδομένων των πιέσεων που αντιμετωπίζει μέσα από το κόμμα του.

Ο Λίντνερ, ο οποίος είναι μόλις 38 ετών, έχει ισχυρή υπόθεση κατά της άσκησης καθηκόντων υπό τη Μέρκελ και υπογραμμίζεται από ένα συχνά επαναλαμβανόμενο σύνθημα: «Είναι καλύτερο να μην κυβερνάς παρά να κυβερνάς εσφαλμένα». Μόλις πέτυχε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του κόμματός του – 10,7 τοις εκατό των ψήφων – ενώ αρνείται να συμβιβαστεί στο όραμά του για τη χώρα. Ο Λίντνερ ζήτησε την αναμόρφωση του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, μια μεταναστευτική πολιτική που θα ήταν περισσότερο αξιοκρατική παρά ανθρωπιστική και μια σκληρή γραμμή εναντίον της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν οι συνομιλίες του μεγάλου συνασπισμού αποτύχουν, θα πάει εξίσου καλά στις εκλογές, δείχνουν δημοσκοπήσεις. Και οι προοπτικές του μοιάζουν να βελτιώνονται αφού η Μέρκελ εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή μια για πάντα.

Είναι διαφορετικά για τον Σουλτς και το SPD. Η θλιβερή εμφάνιση του κόμματος το Σεπτέμβριο, αν επαναληφθεί ή – αδιανόητα – αποδυναμωθεί, θα εδραιώσει τη φήμη του ως φθίνουσα δύναμη. Οι απλοί βουλευτές του SPD, που μόλις είχαν δει μια απελπιστική εθνική εκστρατεία και είδαν τους φίλους τους να χάνουν έδρες, δήλωσαν στην ηγεσία του κόμματος ότι δεν ήθελαν νέες εκλογές. Προ-επιχειρηματικές ομάδες στο κόμμα άσκησαν πιέσεις για συνασπισμό με τη Μέρκελ ως ευκαιρία να διατηρήσουν την εξουσία και να κάνουν πράγματα. Ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, που μέχρι πρόσφατα υπήρξε σημαντικό μέλος του SPD, άσκησε επίσης πίεση, λέγοντας στον κ. Σουλτς ότι η παράδοση της εντολής στους ψηφοφόρους δεν ήταν καλή ιδέα.

Ο Σουλτς, ο οποίος εξελέγη ηγέτης με μια αισιόδοξη ομόφωνη ψήφο, ένιωσε γρήγορα ότι βρισκόταν σε ασταθές έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των μελών του SPD που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ενώ τα δύο τρίτα από αυτά εξακολουθούν να θέλουν τον Σουλτς ως ηγέτη, μόνο το 58% εγκρίνει την απόδοσή του και το 62% επιθυμεί περισσότερη επιρροή από τον δήμαρχο του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, πιθανού αντιπάλου του για την ηγεσία του κόμματος.

Το SPD δε χρειάζεται να ντροπιαστεί εάν κάνει στροφή και συμφωνήσει με τη Μέρκελ. Οι γερμανοί θέλουν υπεύθυνους ηγέτες και το SPD θα θεωρηθεί ως το κόμμα που διασώζει τη γερμανική σταθερότητα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε. Εκτός αυτού, δε θα χρειαστεί να συμβιβαστεί πάρα πολύ.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, το SPD και η CDU έχουν λίγες ανυπέρβλητες διαφορές.

Η κατάταξη των «κόκκινων γραμμών» των Σοσιαλδημοκρατών δεν περιλαμβάνει ανώτατο όριο για τη μετανάστευση – κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία επέμεινε σε ένα μαλακό ανώτατο όριο. Αλλά η CSU τάσσεται υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» και ο δικός της ηγέτης δεν είναι πιθανό να τον εμποδίσει.

Το SPD επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τον «φόρο αλληλεγγύης» για να ενισχύσει τις οικονομίες των πρώην ανατολικών γερμανικών κρατιδίων, τον οποίο η CDU θεωρεί απαρχαιωμένο. Επιμένει στις επιδοτήσεις για τους φτωχότερους συνταξιούχους και επιθυμεί να τεθεί τέλος σε αυτό που αποκαλεί «υγειονομική περίθαλψη δύο βαθμίδων» – ένα σύστημα που δίνει στους γερμανούς την επιλογή μεταξύ υποχρεωτικής και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Τα ιδιωτικά σχέδια παρέχουν καλύτερη κάλυψη και οι σοσιαλιστές το θεωρούν άδικο.

Η CDU, από την άλλη πλευρά, έχει μόνο μία πραγματική κόκκινη γραμμή – έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Μέρκελ ως καγκελάριος. Με την πρόβλεψη του - για πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 0,6% του ΑΕΠ φέτος, η Μέρκελ μπορεί να ικανοποιήσει ορισμένες απαιτήσεις του SPD για περισσότερες δαπάνες. Εάν οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν πραγματικά μια «δικαιότερη Γερμανία», όπως είπαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ μπορεί να αντέξει οικονομικά να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως μπορούσε και κατά τον τελευταίο πολιτικό κύκλο, όταν ο «μεγάλος συνασπισμός» υλοποίησε κάποιες από τις απαιτήσεις του SPD, όπως ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο.

Εξάλλου, η CDU και το SPD είναι τόσο έντονα υπέρ της ΕΕ, που η συμμαχία τους θα δημιουργήσει μια ιστορική ευκαιρία για τη Γερμανία και τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν να αναβιώσουν κάποια ενοποιητικά όνειρα.

Ο Στάινμαϊερ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Σουλτς για την Πέμπτη. Θα ξεκινήσει πιθανώς τις συνομιλίες για τον συνασπισμό και, αν δεν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις, θα ανοίξει τον δρόμο προς μια σταθερή κυβέρνηση με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις αρχές του επόμενου έτους. Αν όμως δουλέψει ένας «μεγάλος συνασπισμός», μια ωρολογιακή βόμβα θα αρχίσει να χτυπάει και για τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

Τέσσερα ακόμη χρόνια συνεργασίας CDU και SPD έχουν τη δυνατότητα να τα συγχωνεύσουν, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, σε μια μεμονωμένη μέτρια κεντρική δύναμη. Η διάσπαση για τη διεξαγωγή ξεχωριστών προεκλογικών εκστρατειών θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη σε τέσσερα χρόνια από ό, τι ήταν το 2017. Δε θα υπάρχουν νέοι λόγοι για τους αριστερούς ακροατές να επιλέξουν το SPD πάνω από τους Πράσινους και το ακραίο αριστερό Die Linke. Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της CDU έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τη στροφή της Μέρκελ προς τα αριστερά και οι συμβιβασμοί που απαιτούνται για να συνεργαστούν ξανά με το SPD θα κάνουν τις καταγγελίες αυτές πιο έντονες. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα διατηρήσουν την καθαρότητά τους – το FDP και η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα δεξιά, και οι Πράσινοι και το Die Linke στα αριστερά – θα είναι σε καλύτερη θέση για να απευθυνθούν σε ιδεολογικούς ψηφοφόρους. Το κέντρο, το οποίο διαβρώθηκε αισθητά στις εκλογές του τρέχοντος έτους, θα χρειαστεί μια ισχυρή έγχυση νέου αίματος και πιο σημαντικές πλατφόρμες για το 2021.

Η Μέρκελ πάντα προτιμούσε απτά αποτελέσματα από τις πίτες στον ουρανό. Θα αρχίσει να σκέφτεται το 2021 την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του συνασπισμού – και μόνο αν πετύχουν. Οι ηγέτες του SPD δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.  

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin