Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη χρειάζεται τρόπο για να αντιμετωπίσει την επόμενη ελληνικού τύπου κρίση

greek parliament peopleΕάν υπήρξε ποτέ ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς να μη χειρίζεστε μια κρίση κρατικού χρέους, ήταν η Ελλάδα.

Σχεδόν μια δεκαετία από τότε που η Αθήνα ζήτησε πρώτη φορά βοήθεια από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει. Ακόμη και μετά από μια απότομη αναδιάρθρωση, το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Εάν η Ελλάδα δε θέλει να λυγίσει κάτω από το χρέος της, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχθούν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους, πέρα ​​από τις επεκτάσεις προθεσμίας και τη μείωση των επιτοκίων που έχουν ήδη συμφωνήσει.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις βασικές συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σχετίζεται με το πώς θα διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναγκαστική ζημία των πιστωτών σε προγενέστερο στάδιο, όπως κάποιοι προτείνουν, θα αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τους αυτόματους ενεργοποιητές, κινδυνεύουν να επιφέρουν την ίδια την κρίση που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν.

Η συζήτηση σχετικά με το μέλλον της αναδιάρθρωσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό δύο θέσεις. Η πρώτη, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία, θεωρεί έναν τακτικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους ως ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα για τη νομισματική ένωση. Όταν μια χώρα υποβάλλει αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), οι πιστωτές πρέπει να αντιμετωπίσουν αμέσως κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό θα διασφάλιζε καλύτερη κατανομή των κινδύνων μεταξύ των κατόχων χρεών και του ΕΜΣ. Η απειλή μιας περικοπής θα κάνει τους επενδυτές πιο απαιτητικούς στον δανεισμό τους, συμβάλλοντας στη δημοσιονομική πειθαρχία μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, περιέλαβε πολλές τέτοιες ιδέες σε ένα «non-paper» για το μέλλον της νομισματικής ένωσης που κυκλοφόρησε κατά την έξοδό του από το υπουργείο. Μια ομάδα οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε τους αυτόματους μηχανισμούς, συνδέοντας διαφορετικά είδη αποφάσεων αναδιάρθρωσης του χρέους με το συνολικό επίπεδο του χρέους.

Μια δεύτερη σχολή σκέψης, που περιλαμβάνει πολλούς πανεπιστημιακούς και πολιτικούς στην Ιταλία, είναι βαθιά επιφυλακτική όσον αφορά την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτή η άποψη συνοψίστηκε εύγλωττα από τον Γκίντο Ταμπελίνι, καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bocconi, σε πρόσφατη στήλη για το VOX. Ο Ταμπελίνι πιστεύει ότι οι αγορές αποτελούν έναν ατελή μηχανισμό για την πειθαρχία των κυρίαρχων κυβερνήσεων, καθώς τείνουν να αντιδρούν πολύ αργά και πολύ ξαφνικά. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ηθικού κινδύνου εκ μέρους κυβερνήσεων: Όπως δείχνει η ελληνική ύφεση, το κόστος μιας κρίσης χρέους είναι τέτοιο που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει από αυτήν. Ο Ταμπελίνι υποστηρίζει τη δημιουργία μιας νέας μορφής ομολόγων που συνδέονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο θα αντιμετωπίσει ζημίες σε περίπτωση κρίσης. Το «παραδοσιακό» χρέος θα είναι ανώτερο των ομολόγων αυτών και θα παραμείνει ανέγγιχτο.

Ενώ τα κυρίαρχα ομόλογα που συνδέονται με το ΑΕΠ είναι θεωρητικά ελκυστικά, δεν είναι σαφές ότι υπάρχει όρεξη στην αγορά γι’ αυτά. Ακόμη και αν υπήρχε, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί μια σημαντική ποσότητα τέτοιων τίτλων. Εν τω μεταξύ, οι νέες κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με παλιά μέσα.

Ταυτόχρονα, ο καθορισμός αυτόματων ορίων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Για πρώτη φορά, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός στον οποίο το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο: αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η εμπιστοσύνη στην αγορά και ποιος κατέχει την πλειοψηφία των ομολόγων. Δεύτερον, ο καθορισμός ακριβούς αριθμού σημαίνει ότι οι αγορές χρεών είναι ευάλωτες στις προφητείες που πραγματοποιούν αυτοβούλως, επειδή οι επενδυτές θα ήταν απρόθυμοι να αγοράσουν χρέη πάνω από αυτό το επίπεδο. Αυτή η ιδέα θα είχε περισσότερο νόημα εάν όλα τα κράτη της ευρωζώνης ξεκινούσαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο χρέους. Αρκετά κράτη, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν επίπεδα χρέους άνω του 100 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος: ένα αυτόματο όριο θα προκαλούσε άμεση αστάθεια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να βελτιώσει την αντιμετώπιση των κρίσεων κρατικού χρέους. Όταν τα επίπεδα χρέους μιας χώρας είναι μη βιώσιμα, η μείωση αυτού του σωρού αποτελεί προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ότι η χώρα έχει καλύτερες προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης του χρέους είναι επίσης απαραίτητο βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο δρόμο για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων. Εάν θέλουμε να ζητήσουμε από τις χώρες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στον ΕΜΣ, είναι δίκαιο να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας θα λειτουργούν αποτελεσματικότερα από ό, τι στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η αλλαγή των κανόνων για την επιβολή περισσότερων απωλειών στους πιστωτές είναι δίκαιη και μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν κάποιο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας για το πότε θα ξεκινήσει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. Αυτός ο συνδυασμός αυστηρότερων ποινών και ευέλικτων μηχανισμών θα βοηθούσε σημαντικά στο να μην επαναληφθεί το λυπηρό ελληνικό έπος.  

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin