Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η Ευρώπη έχει κυριολεκτικά κολλήσει στα αγριόχορτα

1280x720Το γλυφοσικό οξύ, το πανταχού παρόν ζιζανιοκτόνο, μπορεί να μην είναι πραγματικά δηλητήριο, αλλά θα μπορούσε να είναι η πιο πολιτικοποιημένη ουσία στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες, μια αντιπαράθεση με το γλυφοσικό οξύ αποκάλυψε πολλά σχετικά με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ηπείρου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Αλλά το γλυφοσικό οξύ, ο αποτελεσματικός φονιάς ζιζανίων που παράγεται από τη Monsanto με έδρα τις ΗΠΑ ειδικά για αυτά τα είδη καλλιεργειών, μόλις πέρασε έναν νέο γύρο εγκρίσεων.

Από επιστημονική άποψη, αυτό δεν έχει νόημα: Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γενετική τροποποίηση του τροφίμου είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το γλυφοσικό οξύ μπορεί να είναι καρκινογόνο. Αυτό το συμπέρασμα αμφισβητήθηκε, αλλά εάν κάποιος θέλει να είναι προσεκτικός, αυτό είναι το ζιζανιοκτόνο – το πιο δημοφιλές στον κόσμο – που πρέπει να αποφευχθεί. Έτσι οι περιβαλλοντολόγοι, και τα ισχυρά πράσινα κόμματα, αγωνίστηκαν για να απαγορευτεί. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η οποία έχει χρηματοδοτήσει τις δικές της μελέτες για το ζιζανιοκτόνο, πρότεινε πέρυσι να εγκριθεί για άλλα 10 χρόνια (αλλά όχι το ανώτατο όριο των 15, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέα δεδομένα που να δείχνουν ότι η ουσία είναι τελικά βλαβερή). Αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα οικολογικά και τα αριστερά κόμματα είναι ισχυρά, εξέδωσε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα τον περασμένο μήνα ζητώντας να απαγορευτεί αμέσως η χρήση του γλυφοσικού οξέος για οικιακή χρήση και για γεωργία από το 2022.

Τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν απροσδόκητα για την παράταση της άδειας του ζιζανιοκτόνου για πέντε χρόνια. Η ψηφοφορία αναμενόταν να αποτύχει, διότι η Γερμανία αναμενόταν να απέχει και αρκετές άλλες χώρες σκόπευαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Αυτό θα είχε εμποδίσει την επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας. Αντί αυτού, η Γερμανία υποστήριξε την επέκταση, εκκινώντας ένα εσωτερικό σκάνδαλο.

Η επίσημη εκδοχή του γεγονότος είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος είχε το δικαίωμα να καταθέσει τη ψήφο της Γερμανίας, το έπραξε χωρίς να συμβουλευτεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ή την υπουργό Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία ήταν κατά της ανανέωσης. Η Μέρκελ επέπληξε ήπια τον υπουργό, ο οποίος είναι μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης – το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ – σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, λέγοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν πρέπει να επαναληφθεί». Υπάρχει πιθανότατα κάτι περισσότερο εδώ, ωστόσο. Αναφορές προέκυψαν την Τετάρτη ότι ο Σμιτ είχε ενημερώσει τον Πέτερ Αλτμάιερ, τον επικεφαλής του προσωπικού της Μέρκελ, για το πώς επρόκειτο να ψηφίσει.

Το κεντροδεξιό μπλοκ της Μέρκελ είναι αφιερωμένο στη στήριξη μεγάλων γερμανικών εταιρειών. Πέρυσι, όταν η Bayer, φαρμακευτικός και χημικός γίγαντας, έκαναν συμφωνία για να αποκτήσει τη Monsanto και οι Πράσινοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συγχώνευση, η CDU την υποστήριξε στο κοινοβούλιο με το επιχείρημα ότι θα ενισχύσει τη γερμανική επιχείρηση παγκοσμίως. Η συγχώνευση εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο από αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές σε αρκετές χώρες και η CDU/CSU δεν ενδιαφέρεται να την υπονομεύσει υποστηρίζοντας την απαγόρευση ενός από τα κορυφαία προϊόντα της Monsanto. Η διακοπή των συνομιλιών συνασπισμού με τους Πράσινους νωρίτερα αυτό το μήνα παρείχε στο κόμμα ένα παράθυρο για να ενεργήσει προς το συμφέρον της Bayer.

Ωστόσο, η Μέρκελ δεν μπορούσε να συνυπογράψει στην ψήφο. Η Χέντρικς, η αντίπαλος του γλυφοσικού οξέος, είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με το οποίο μόλις αρχίζει νέες συνομιλίες συνασπισμού. Η άμεση αντίδραση κατά του εταίρου της θα αποτελούσε προσβολή της εύθραυστης προθυμίας του SPD να συνεργαστεί. Ένας κορυφαίος σοσιαλδημοκράτης έχει ήδη υποστηρίξει δημοσίως ότι η Μέρκελ θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ψήφο του Σμιτ εγκρίνοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο το κόμμα της είχε μπλοκάρει, το οποίο οδηγεί σε μονοπάτι για πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας για τους μερικώς απασχολούμενους. Εν πάση περιπτώσει, η θέμα του γλυφοσικού οξέος έχει δηλητηριάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων συνασπισμού.

Τουλάχιστον ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις, υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων, ήταν ευχαριστημένος. «Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι όταν όλοι θέλουμε και προσπαθούμε σε αυτό, είμαστε σε θέση να δεχτούμε και να μοιραζόμαστε τη συλλογική μας ευθύνη στη λήψη αποφάσεων», έγραψε στο Twitter.

Δεν είναι ποτέ τόσο απλό στην Ευρώπη, όμως. Δεν είναι μόνο ότι η άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει ανοιχτά την ψήφο του Σμιτ δεν είχε να κάνει μόνο με την ευθύνη. Η ίδια η απόφαση ενδέχεται να μη σταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία ότι είχε δώσει εντολή στην κυβέρνηση να θεσπίσει απαγόρευση για το γλυφοσικό οξύ στη Γαλλία εντός τριών ετών. Επίσης, η Ιταλία αντιτάχθηκε στην επέκταση και είναι πιθανό να απαγορεύσει τον ζιζανιοκτόνο. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, τα κράτη μέλη είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν και να αποσύρουν τις δικές τους άδειες για την πώληση και τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ουσία εγκεκριμένη από την ΕΕ.

Το ποιες χώρες θα απαγορεύσουν το γλυφοσικό οξύ και πότε εξαρτάται κυρίως από τη δύναμη των αγροτικών λόμπυ. Μέχρι στιγμής, το γλυφοσικό οξύ είναι δύσκολο να αντικατασταθεί: Άλλα ζιζανιοκτόνα απλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά ή φιλικά προς το έδαφος και οι καλύτερες από τις εναλλακτικές λύσεις είναι απαγορευτικά ακριβές.

Η σημερινή λύση – μια προσεκτική πενταετής επέκταση με ένα εύκολο παράθυρο για τα απρόθυμα κράτη μέλη – είναι ένας τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός που περιλαμβάνει εθνικούς πολιτικούς ηγέτες, μεγάλες εταιρείες, αγρότες, τεχνοκράτες των Βρυξελλών και το θορυβώδες αλλά ανεπαρκώς εξουσιοδοτημένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μια απόφαση που ευχαριστεί λίγους ανθρώπους, αλλά ολοκληρώνει μια αποστολή και κάνει ένα θέμα να φύγει για λίγο. Στο τέλος, εξαρτάται από τους παράγοντες της αγοράς όπως η Bayer, η Monsanto και οι ανταγωνιστές τους να αναπτύξουν μια κατάλληλη εναλλακτική για το γλυφοσικό οξύ. Θα πρέπει να βιαστούν: Πέντε χρόνια δεν είναι πολύς χρόνος και η συζήτηση δε θα είναι λιγότερο τεταμένη την επόμενη φορά.  

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin