Image default
Πρώτο Θέμα

Η κρίση της Ευρώπης ξεκινά από το σπίτι

euΟι βαθιές διαιρέσεις στην Ευρώπη απειλούν ολοένα και περισσότερο τις αξίες στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα της «στενότερης ένωσης».

Το 2015, κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων, πολλοί σχολιαστές είδαν ένα χάσμα μεταξύ του Willkommenskultur της γερμανικής καγκελαρίας Άνγκελα Μέρκελ και του οράματος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν για εθνική καθαρότητα: μια δυτική Ευρώπη γεφυρών έναντι μιας ανατολικής Ευρώπης τοίχων.

Αλλά μια άλλη απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα προέρχεται από τις διάφορες χώρες. Στη Γερμανία, οι συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς έχουν υποβαθμιστεί. Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χρειάστηκε 208 ημέρες για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πολιτικό κατεστημένο βρίσκεται σε αμηχανία λόγω του Brexit. Και στην Πολωνία, οι λευκοί εθνικιστές και οι νεοναζί πρόσφατα διοργάνωσαν μαζική πορεία στους δρόμους της Βαρσοβίας.

Ποια ρήγματα είναι μεγαλύτερα – αυτά μεταξύ των κρατών μελών ή εκείνα που βρίσκονται μέσα σε αυτά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εάν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι είναι χωρισμένο κατά μήκος των εθνικών συνόρων, τότε οι φιλελεύθερες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων μέσα στις ολοένα και πιο ανελεύθερες χώρες.

Κάθε χώρα της ΕΕ συμφώνησε σε μια δέσμη φιλελεύθερων δημοκρατικών προτύπων (μέρος των λεγόμενων κριτηρίων της Κοπεγχάγης) κατά την ένταξή της στη λέσχη. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αποφάσισαν ότι δεν θέλουν πλέον να συμμορφώνονται με τους κανόνες. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός μικρότερου συλλόγου με καλύτερα οφέλη. Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στον προνομιούχο αυτό εσωτερικό κύκλο θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα νέο – ή μάλλον το αρχικό – σύνολο κανόνων. και οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες θα παραμείνουν έξω. Θα υπάρξει τελικά κόστος για την παραβίαση των προτύπων της ΕΕ.

Αλλά αυτή η λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών. Όσον αφορά τις διαιρέσεις μέσα στα κράτη μέλη, δείτε τη Γερμανία. Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο, η Μέρκελ ξεκίνησε ένα συναρπαστικό πείραμα, στο οποίο προσπάθησε να ενώσει την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το περισσότερο εθνικιστικό αδελφό κόμμα της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τους υπέρ των επιχειρήσεων Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους αριστερόστροφους Πράσινους.

Η Μέρκελ είναι μια ταλαντούχα διαπραγματεύτρια και πολύ πιο κατάλληλος να γράψει για την «τέχνη της συμφωνίας» από άλλους που δε θα μπούμε στον κόπο να αναφέρουμε. Αλλά παραμένει να δούμε αν μπορεί να θεραπεύσει τις διαιρέσεις στη χώρα της.

Ενώ οι Πράσινοι επιθυμούν να υποστηρίξουν το Willkommenskultur, η θέση της CSU σχετικά με τη μετανάστευση είναι πιο κοντά στη θέση του Ομίλου Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία). Στην πραγματικότητα, στο ζενίθ της προσφυγικής κρίσης το 2015, η CSU υποδέχτηκε τον Ορμπάν σε μία από τις συνδιασκέψεις του κόμματος.

Επιπλέον, ενώ οι Πράσινοι είναι ευρωπαίοι φεντεραλιστές που υποστηρίζουν μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Ιταλία, το FDP προωθεί τη δημοσιονομική πειθαρχία των Φινλανδών, των Ολλανδών και των Γερμανών Σουηβών. Αμφισβητούν σθεναρά τη βαθύτερη ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.

Πολλοί ήλπιζαν ότι η Μέρκελ θα κατάφερνε να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό της «Τζαμάικας» (ονομάστηκε από τα χρώματα της σημαίας της χώρας). Αλλά, στο τέλος, το πείραμα απέτυχε. Το FDP εγκατέλειψε τις συνομιλίες απογοητευμένο που, όπως έθεσε ο ηγέτης του Κρίστιαν Λίντνερ, «Οι τέσσερις εταίροι στη συζήτηση δεν έχουν κοινό όραμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ή κοινή βάση εμπιστοσύνης».

Ακόμη και χωρίς συνασπισμό της Τζαμάικας, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει σταθερή φιλελεύθερη πλειοψηφία στη Bundestag. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την υπόλοιπη ΕΕ, όπου σχεδόν κάθε άλλο κράτος μέλος είναι τώρα «κοινωνία 50-50»: μισό κοσμοπολίτικο, μισό κοινοτοπικό. Σε αυτές τις χώρες, η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή αντιπροσωπεύει όποια πλευρά κέρδισε τον τελευταίο γύρο σε έναν συνεχιζόμενο πολιτισμικό πόλεμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το 52% των ψηφοφόρων επέλεξαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Η χώρα τώρα στρέφεται προς μια απομονωμένη κατάσταση επαρχιωτισμού και ξενοφοβίας, αλλά οι ηγέτες της συνεχίζουν να λένε στο κοινό ότι η Βρετανία θα είναι καλύτερα μόνη της. Για όσους το πιστεύουν, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει τη φωνή του σε αποφάσεις της ΕΕ που επηρεάζουν το οικονομικό του περιβάλλον δε φαίνεται να έχει σημασία.

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει έναν ενεργητικό νέο φιλοευρωπαϊκό πρόεδρο, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύεται να προετοιμάσει τη χώρα του για τα επόμενα χρόνια. Και όμως η Γαλλία δεν είναι πολύ πιο κοσμοπολίτικη από τη Βρετανία. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αυτή την άνοιξη, οι εθνικιστικές εκστρατείες των Μαρίν Λε Πεν, Ζαν-Λυκ Μελανσόν και Νικολά Ντιπόν-Ενιάν κέρδισαν συλλογικά το 46% των ψήφων – σχεδόν όσο και η εκστρατεία «Leave» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι προφανές ότι η ΕΕ είναι μια κοινωνία τόσο κρατών όσο και πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι διακοινοτικές διαιρέσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις διπλωματικές ρήτρες μεταξύ των χωρών.

Νωρίτερα φέτος, μια έκθεση του Ινστιτούτου Brookings προσπάθησε να προσδιορίσει αν η Ευρώπη είναι ένας «βέλτιστος πολιτικός χώρος», μια έννοια που δανείστηκε από τη θεωρία του οικονομολόγου Ρόμπερτ Μάντελ για τις «βέλτιστες νομισματικές περιοχές». Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτισμικές και θεσμικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ωστόσο, διαπίστωσε επίσης ότι οι διαιρέσεις μεταξύ των χωρών είναι πολύ μικρότερες από τις διαφορές εντός των χωρών. Ή με άλλα λόγια, στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, υπάρχει μεγαλύτερη πόλωση μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικών Midlands από ό, τι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Η δημιουργία μιας ευέλικτης ή πολυεπίπεδης Ευρώπης θα μπορούσε να επιλύσει ορισμένα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, συγκεντρώνοντας συνασπισμούς ατόμων που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα. Αλλά θα μπορούσε επίσης να εισάγει νέους κινδύνους. Εξάλλου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα από το ποια είναι η βαθμίδα τους, θα εξακολουθούν να είναι κοινωνίες 50-50 που θα μπορούσαν να επιλέξουν ή να εγκαταλείψουν τη βαθύτερη ολοκλήρωση με μία μόνο εκλογή ή δημοψήφισμα. Στο μέλλον, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λε Πεν να εκλεγεί ως πρόεδρος της Γαλλίας ή ότι το αντιευρωπαϊκό Κίνημα Πέντε Αστέρι θα έρθει στην εξουσία στην Ιταλία. Με τον ίδιο τρόπο, η πιο μετριοπαθής Civic Platform μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στην Πολωνία.

Η αντιμετώπιση της ενδοκοινωνικής πρόκλησης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα δε θα είναι εύκολη. Πρόκειται για ένα βαθύ πρόβλημα γενεάς που φτάνει στην καρδιά της εθνικής ταυτότητας, της ιστορίας και της γεωγραφίας. Καμία γρήγορη θεσμική διόρθωση δε μπορεί να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin