Image default
Πρώτο Θέμα

Η Βρετανία πετυχαίνει ιστορική συμφωνία για το Brexit

mayjump 185x150 1160x622Η Βρετανία έχει φτάσει σε μια ιστορική συμφωνία σχετικά με τους όρους εξόδου της από την ΕΕ, κατοχυρώνοντας ειδικά δικαιώματα για τους πολίτες των 4 εκατομμυρίων και καταβάλλοντας 40 ως 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια σκληρή διαμάχη διαζυγίου που ανοίγει τον δρόμο για τις εμπορικές συνομιλίες το επόμενο έτος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κ. Τερέζα Μέι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες νωρίς την Παρασκευή για να υπογράψουν μια 15σέλιδη «έκθεση προόδου» που θα επιτρέψει στους διαπραγματευτές της ΕΕ να συστήσουν την έναρξη μιας δεύτερης φάσης συνομιλιών για μετά το Brexit.

Μετά από μια πρωινή συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την κ. Μέι ότι η συμφωνία είχε έρθει μόνο μετά από μια «δύσκολη διαπραγμάτευση», αλλά είπε ότι και οι δύο πλευρές είχαν δείξει «προθυμία συμβιβασμού».

Η εξέλιξη έρχεται μετά από μια εβδομάδα υψηλού δράματος στις Βρυξέλλες και το Westminster για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με πρωταρχικούς συμβιβασμούς να απορρίπτονται τη Δευτέρα από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της κ. Μέι.

Η Αρλίν Φόστερ, ηγέτης του DUP, κατέστησε σαφές ότι είχε επιφυλάξεις σχετικά με την τελική διατύπωση της συμφωνίας, αλλά ενημέρωσε το Sky News ότι είχε εξασφαλίσει «ουσιαστικές αλλαγές» στο κείμενο.

«Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και σαφής επιβεβαίωση ότι ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αφήνοντας την ενιαία αγορά και εγκαταλείποντας την τελωνειακή ένωση», ανέφερε.

Ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει το ρυθμιστικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας σε «πλήρη ευθυγράμμιση» με το δίκαιο της ΕΕ. Αναφέρει ότι «ελλείψει συμφωνημένων λύσεων» για ένα εμπορικό καθεστώς μετά το Brexit, το Λονδίνο δεσμεύτηκε για μια «οικονομία σε όλο το νησί» – συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της τελωνειακής ένωσης.

Η στερλίνα είδε ασταθείς κινήσεις μετά το σύμφωνο. Ανέβηκε 0,2% την ημέρα στα 1,3502 έναντι του δολαρίου στις πρωινές συναλλαγές και ήταν 0,3% ισχυρότερη έναντι του ενιαίου νομίσματος στα 1,1482 ευρώ, υψηλά έξι μηνών.

Η κ. Μέι είπε ότι η συμφωνία θα τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την ΕΕ και θα εγγυηθεί το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να «συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν».

Η απόφαση της πρωθυπουργού να σφραγίσει τη συμφωνία την Παρασκευή σηματοδότησε το αποκορύφωμα μιας τριμελούς διπλωματικής προσπάθειας για την ολοκλήρωση των πιο αμφιλεγόμενων όρων διαζυγίου. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν επίσημα κατά τη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα εάν αντιπροσωπεύει «επαρκή πρόοδο» για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χωρισμός είναι δύσκολος, αλλά ο χωρισμός και η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης είναι πιο δύσκολη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ακόμα μπροστά μας.»

Μετά από συνάντηση με την κ. Μέι, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι τώρα υπάρχει στην πράξη «λιγότερο από ένας χρόνος» για να διαπραγματευτεί τη μετάβαση και τη νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ. Είπε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «αμέσως» για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας «το Ηνωμένο Βασίλειο θα σεβαστεί ολόκληρο το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων νέων νόμων».

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι, παρά την εξέλιξη της Παρασκευής, η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι να υπογραφεί μια επίσημη ρύθμιση μετάβασης.

«Δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα», δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος σε μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα στους Financial Times. «Το ‘εύκολο’ κομμάτι έχει πάρει έναν χρόνο για να συμφωνηθεί. Τώρα έχουμε λιγότερο από έναν χρόνο για να διαπραγματευτούμε το δύσκολο κομμάτι. . . Τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά μέχρι να συμφωνηθεί η μεταβατική περίοδος.»

Η κ. Μέι δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας χρειάστηκαν για να «ενισχύσουν» τη γλώσσα στη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είπε ότι θα διατήρησε «τη συνταγματική και οικονομική ακεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτρέποντας παράλληλα σκληρά ιρλανδικά σύνορα.

Είπε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές «θα εργαστούν για την επίτευξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουμε να δούμε».

Το κείμενο λέει ότι εάν η Βρετανία και η ΕΕ δεν κατορθώσουν να διευθετήσουν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει «πλήρη εναρμόνιση» με τους κανόνες της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τους τελωνειακούς κανόνες, οι οποίοι στηρίζουν το εμπόριο στα ιρλανδικά σύνορα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης «θα διασφαλίσει ότι δεν θα αναπτυχθούν νέα ρυθμιστικά εμπόδια μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», εκτός εάν τα μέτρα αυτά αποφασιστούν από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Δουβλίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του με τη συμφωνία, λέγοντας ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι, ενώ η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα, πρέπει να γίνουν πολλές διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί πλήρως το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ακόμα και οι βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι γενικοί όροι είναι πιο κοντά στις εναρκτήριες απαιτήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του λογαριασμού εξόδου της Βρετανίας, του εύρους των προστατευόμενων δικαιωμάτων των πολιτών και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί όσον αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε σημαντικούς συμβιβασμούς, κυρίως απορρίπτοντας τα αιτήματα των Βρυξελλών η Βρετανία να υπόκειται σε ορισμένους τομείς στην άμεση δικαιοδοσία των δικαστηρίων της ΕΕ μετά από το Brexit.

Η τελική συμφωνία δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο να τιμά τις εκκρεμείς οφειλές στην ΕΕ όταν θα καταστούν απαιτητές τις προσεχείς δεκαετίες, με το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να υπολογίζεται «σαν να είχε παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο κράτος μέλος». Αυτό περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων του προϋπολογισμού που υπογράφηκαν μέχρι δύο χρόνια μετά το Brexit.

Αν και η συμφωνία δεν περιέχει αριθμητικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών το Ηνωμένο Βασίλειο υπολόγισε καθαρή πληρωμή ύψους 40 έως 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ΕΕ το έθεσε σε περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν προστεθούν οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις, όπως τα δάνεια προς την Ουκρανία, ο λογαριασμός αυξάνεται στα 55,5 με 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένας δεύτερος πυλώνας της συμφωνίας κατοχυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα υφιστάμενα δικαιώματα διαμονής και κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ των 3 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 1 εκατομμύριο υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ήπειρο.

Ο διακανονισμός επιτρέπει σε έναν υπήκοο της ΕΕ να απαιτήσει μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, να διατηρήσει τα περισσότερα οικογενειακά δικαιώματα επανένταξης που απολαμβάνουν σήμερα και, εάν είναι επιλέξιμο, να διεκδικήσει παροχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και αν αυτοί ή τα παιδιά τους μετακομίσουν στο εξωτερικό. Ορισμένα οικογενειακά δικαιώματα της ΕΕ στη Βρετανία είναι περιορισμένα, ωστόσο, για να ταιριάζουν με εκείνα των βρετανών πολιτών που επιθυμούν να παντρευτούν αλλοδαπούς.

Η Βρετανία εξασφάλισε μια σημαντική παραχώρηση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναγκάζοντας την ΕΕ να εγκαταλείψει το αίτημά της ο διακανονισμός διαζυγίου να εμπίπτει στην άμεση δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, σε ένα συμβιβασμό που ανησύχησε μερικούς Brexiters, η Βρετανία δεσμεύτηκε να λαμβάνει «σοβαρά υπόψη» τις σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται στη συνθήκη.

Για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, τα βρετανικά δικαστήρια μπορούν επίσης να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για αποφάσεις. Μετά την καταληκτική ημερομηνία, τα δικαστήρια θα εξακολουθούν να σέβονται τη συσσωρευμένη νομολογία στον τομέα αυτό.  

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin