Image default
Πρώτο Θέμα

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

may junkerΟι αναλογίες διαζυγίου είναι αναπόφευκτες όταν μιλάμε για το Brexit. Τα καλά νέα για την προκαταρκτική συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι το χωρισμένο ζευγάρι φαίνεται να έχει κινηθεί πέρα ​​από τη φάση στην οποία μισούν απλά ο ένας τον άλλον.

Αντί αυτού, η Βρετανία και η ΕΕ αναλαμβάνουν τη θλιβερή και σκληρή δουλειά της σφυρηλάτησης ενός μόνιμου χωρισμού. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ζημία. Αλλά φαίνεται επίσης ότι συμμερίζονται μια φιλοδοξία να αποκαταστήσουν μια φιλική σχέση εργασίας – τελικά.

Ο ήρεμος και φιλικός τόνος της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατά κάποιον τρόπο αξιοσημείωτος.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν έχουν πολλούς λόγους να αντιταχθούν ο ένας στον άλλο. Η κ. Μέι είδε λεπτομέρειες ιδιωτικών γευμάτων με τον κ. Γιούνκερ να διαρρέουν στον Τύπο με τους πιο απίστευτους όρους. Ο κ. Γιούνκερ παρουσιάστηκε με διάφορους τρόπους στον βρετανικό Τύπο ως μέθυσος, ανίκανος και κρυφοναζιστής. Έχει υποψιαστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν πίσω από μερικές από τις χειρότερες αναφορές.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν αναπτύξει έναν αμοιβαίο σεβασμό. Η ζεστασιά του κ. Γιούνκερ ήταν πιο κατανοητή, δεδομένου ότι η Βρετανία έκανε μια σειρά θεαματικών παραχωρήσεων για να ολοκληρώσει αυτή τη φάση των συνομιλιών και να προχωρήσει σε εμπορικές συζητήσεις. Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ένα μέλος της ομάδας της ΕΕ χαμογελούσε πλατιά ενώ έλεγε ότι η πλευρά του ήταν «περισσότερο από ευτυχισμένη» με τις συμφωνίες που έκλεισαν για τα χρήματα και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ωστόσο, η ιδέα ότι η ΕΕ δεν έδωσε τίποτα στη Βρετανία στην πρώτη φάση των συνομιλιών είναι λάθος. Η ευρωπαϊκή πλευρά παρέδωσε στην κ. Μέι ένα μεγάλο δώρο, συμφωνώντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

Αυτή η διαβεβαίωση είναι ζωτικής σημασίας για τη Βρετανία. Χωρίς αυτό, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας των θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα έπαιρναν μέτρα για να προστατευθούν από τον κίνδυνο ενός σκληρού Brexit. Η συμφωνία μετάβασης δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε ακόμη να προσπαθήσει να προσδώσει τεράστιους όρους σε αυτό. Όμως, υποθέτοντας πως η μετάβαση θα παραμείνει, χαλαρώνει σημαντικά την πίεση στην κυβέρνηση της Μέι.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ έχει επίσης συμφέρον να αποφύγει ένα σκληρό Brexit, το οποίο θα έβλαπτε τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Αλλά σε πραγματικά άσχημα διαζύγια και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να υποστούν κάποιο βαθμό αυτοτραυματισμού μόνο για την ευχαρίστηση να βλάψουν τον πρώην σύντροφό τους ακόμη πιο σοβαρά.

Στο πικρό επακόλουθο της ψήφισης του Brexit τον Ιούνιο του 2016, ακούστηκε συχνά από σημαντικούς Ευρωπαίους ότι η βρετανική απόφαση να φύγει είχε ως κίνητρο την ξενοφοβία, την αλαζονεία και την επιθετικότητα. Ήταν εύκολο να φανταστούμε ότι τα ωμά συναισθήματα μεταφράζονταν σε μια έντονη επιθυμία να βάλουν τους Βρετανούς στη θέση τους. Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αντισταθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη λογική τιμωρίας είναι ένα καλό σημάδι.

Μια ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική προσαρμογή έχει πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ειδήσεις ότι η ΕΕ πρόκειται να απαιτήσει διακανονισμό διαζυγίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, η αρχική βρετανική αντίδραση ήταν ανυπόμονη και θυμωμένη. Ο αριθμός των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ απορρίφθηκε ως πράξη εκδίκησης τύπου Βερσαλλίων – ένας αριθμός «από τον αέρα». Η Βρετανία, όπως ειπώθηκε, δεν θα συμφωνούσε ποτέ. Η ΕΕ μπορούσε να «πάει να σφυρίξει».

Η απόφαση της κυβέρνησης της Μέι να πληρώσει είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναγνώριση της πραγματικότητας ότι η Βρετανία χρειάζεται απεγνωσμένα μια μεταβατική συμφωνία. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται επίσης να έχει αναγνωρίσει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια πλεονεκτήματα στους ισχυρισμούς της ΕΕ.

Η προσαρμογή του βρετανικού κοινού στην πραγματικότητα είναι αναπόφευκτα μια βραδύτερη διαδικασία. Η αντίδραση των Brexiters στην συμφωνία της κ. Μέι υπήρξε μπερδεμένη. Η Daily Mail διέταξε τους αναγνώστες του να «Χαρούν». Αλλά ισχυροί συντηρητικοί σχολιαστές έχουν καταγγείλει τη συμφωνία ως «συνθηκολόγηση». Οι υπόλοιποι στη Βρετανία είναι επίσης συναισθηματικά διχασμένοι. Η απαλλαγή από το γεγονός ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι τώρα λιγότερο πιθανό αναμιγνύεται με τη θλίψη ότι το Brexit κινείται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Αυτή η αυξανόμενη αίσθηση του αναπόφευκτου για το Brexit θα μπορούσε ακόμα να διαταραχθεί. Υπάρχει ακόμα μια αντίφαση στο επίκεντρο της βρετανικής θέσης, η οποία υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, αποτρέποντας παράλληλα ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας. Η επίλυση αυτής της ασάφειας θα μπορούσε ακόμα να χωρίσει το Συντηρητικό κόμμα, να μειώσει την κυβέρνηση της Μέι και να στείλει τη διαδικασία του Brexit σε χάος.

Όμως, έχοντας δει πολλά δρώμενα των Βρυξελλών με την πάροδο των ετών, φαίνεται τώρα ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit διευθετούνται σε ένα οικείο πρότυπο. Θα υπάρξει μια σειρά προφανών κρίσεων, που θα χαρακτηριστούν από έκτακτες συνόδους κορυφής, διπλωματικές διαμαρτυρίες και τη σύνταξη νέων κειμένων, τα οποία τελικά θα περάσουν, μπροστά στα μάτια ενός μπερδεμένου κοινού.

Αυτή δε θα είναι η θριαμβευτική καθαρή έξοδος από την ΕΕ που ονειρευόταν οι Brexiters. Αλλά ούτε θα είναι η πικρή ρήξη, που φοβούνται οι υπόλοιποι. Αντίθετα, θα είναι μια διαδικασία των Βρυξελλών που θα αποβάλλει το δράμα από μια κατάσταση, σπάζοντας δύσκολες και συναισθηματικές διαμάχες σε διακριτά, διαπραγματεύσιμα τετράγωνα και στη συνέχεια θα πιεστεί για να βρει μια αποδεκτή λύση.

Τελικά η Βρετανία και η ΕΕ μπορεί να είναι σε θέση να πουν, όπως πολλά ζεύγη σε διαζύγιο, ότι «όλα είναι στα χέρια των δικηγόρων, τώρα».

Σχετικα αρθρα

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin