Image default
Πρώτο Θέμα

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τώρα λόγο να πανικοβληθούν

AP 17347155299187 768x573Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια ειδική εκλογή της Γερουσίας στη βαθιά συντηρητική Αλαμπάμα, περιορίζοντας την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα και πιθανόν να δημιουργήσουν πολιτικό πανικό και μάχες μεταξύ φοβισμένων Ρεπουμπλικάνων.

Ο Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε την έδρα της Γερουσίας της Αλαμπάμα σε ένα τέταρτο του αιώνα. Επικράτησε του Ρόι Μουρ, πρώην ανώτατο δικαστικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από αριθμό γυναικών για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση πριν από χρόνια όταν ήταν έφηβοι.

Το αποτέλεσμα είναι μια επίπληξη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αψηφώντας μεγάλο μέρος του κόμματος, αγκάλιασε την υποψηφιότητα του Μουρ.

Είναι αλήθεια ότι ο Μουρ ήταν ένας βαθιά προβληματικός υποψήφιος. Αλλά μια πολιτειακή Δημοκρατική νίκη σε ένα ρεπουμπλικανικό φρούριο όπως η Αλαμπάμα, που έρχεται μόνο εβδομάδες μετά τα εκπληκτικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς στη Βιρτζίνια και αλλού, δείχνει ότι όλη η πολιτική ορμή και ο ενθουσιασμός είναι εναντίον του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων. Η νίκη του Τζόυνς διευκολύνθηκε από την πολύ καλή προσέλευση των Αφροαμερικανών.

Η νίκη της Αλαμπάμα είναι επίσης μια τεράστια ενίσχυση από τους Δημοκρατικούς δωρητές. Τεράστια χρηματικά ποσά χύθηκαν στην εκστρατεία του Τζόυνς, ενισχυμένη από το συναίσθημα κατά του Τραμπ, μπορούμε να περιμένουμε τεράστια εισροή χρήματος στη δημοκρατική εκστρατεία.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις επόμενες 47 εβδομάδες, αλλά αυτό το πολιτικό κλίμα είναι δυσοίωνο για τους Ρεπουμπλικάνους στις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2018, όταν θα υπερασπιστούν τις πλειοψηφίες στα δύο νομοθετικά σώματα.

Μπορεί επίσης να περιπλέξει κάθε νομοθετική ατζέντα το επόμενο έτος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν ένα κύμα κατά του Τραμπ. Τα αποτελέσματα της Αλαμπάμα μειώνουν κάθε επιρροή που έχει ο πρόεδρος στο Καπιτώλιο.

Επιπλέον, μαζί με τον Μουρ και με το σημερινό περιβάλλον, οι Δημοκρατικοί θα επικεντρωθούν στις κατηγορίες για σεξουαλική κακή συμπεριφορά κατά του Τραμπ. Ήδη περισσότερα από 100 μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περισσότερων από δώδεκα γυναικών ότι ο Τραμπ τους επιτέθηκε σεξουαλικά ή τις παρενόχλησε. Έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς και ο Λευκός Οίκος λέει ότι το ζήτημα διευθετήθηκε από τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές πέρυσι.

Υπάρχουν κάποια θετικά σημεία για το κόμμα της πλειοψηφίας. Ένας είναι ότι ο διοικητής της Αλαμπάμα, ένας Ρεπουμπλικάνος, έχει δύο εβδομάδες για να πιστοποιήσει τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα διατηρήσουν το περιθώριο 52-48 στη Γερουσία μέχρι τα Χριστούγεννα, καθιστώντας ευκολότερο να περάσουν το τεράστιο μέτρο περικοπής φόρων σε μια κομματική ψηφοφορία μέχρι τότε.

Ακόμη πιο σημαντικό για το GOP είναι να μην έχει τον Μουρ στη Γερουσία. Θα είχε αντιμετωπίσει μια άμεση έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας και πιθανή απέλαση, η οποία θα είχε δημιουργήσει πικρό σχίσμα στο κόμμα.

Ενώ ο Τραμπ και η δεξιά βάση έκαναν μια προσπάθεια για τον Μουρ, ένα μεγάλο μέρος του ίδιου του κόμματος διχάστηκε. Ο ανώτερος γερουσιαστής της Αλαμπάμα, ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Σέλμπι, δήλωσε ότι δεν τον ψήφισε, λόγω του θέματος χαρακτήρα, η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας Κέι Άιβι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσαν ότι πίστευαν τους κατήγορους του Μουρ, και δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι η παρουσία του θα είναι ένα ισχυρό όπλο για τους Δημοκρατικούς που κατεβαίνουν εναντίον τους το επόμενο έτος.

Αλλά η απώλεια στην Αλαμπάμα είναι επίσης ένα ταρακούνημα.

Ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετώπισαν μια δύσκολη πρόκληση να κρατήσουν το Σώμα το επόμενο έτος. Αλλά το κόμμα έχει την πεποίθηση ότι θα διατηρήσει, ακόμα και θα αυξήσει, τη διαφορά 52-48 στη Γερουσία, αφού πάνω από το 70 τοις εκατό των εδρών για επανεκλογή κατέχονται τώρα από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού σε πολιτείες που φέρνει ο Τραμπ.

Αλλά αυτή η δυναμική έχει μετατοπιστεί, καθιστώντας τον Μακ Κόνελ και τους συμμάχους του νευρικούς. Με την Αλαμπάμα και το περιθώριο της Γερουσίας να μειώνεται στο 51-49, οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να κερδίσουν μόνο ένα καθαρό δύο εδρών της Γερουσίας το επόμενο έτος. Έχουν μια πραγματική ευκαιρία να πάρουν μερικές θέσεις όπου οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συνταξιοδοτούνται, καθώς και μια πιθανότητα να εκτοπίσουν ένα-δύο ενεργά μέλη. Εάν το πολιτικό περιβάλλον βοηθά τα δικά τους ενεργά μέλη, βρίσκονται σε εντυπωσιακή απόσταση από τη νίκη της πλειοψηφίας, αν και αυτό είναι ακόμα μια ανησυχητική μάχη.

Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2020, το έδαφος αλλάζει και δύο δεκάδες ρεπουμπλικάνων εν ενεργεία μελών αντιμετωπίζουν εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί, τουλάχιστον προσωρινά, επέτρεψαν να επισημανθούν οι κατηγορίες εναντίον του Μουρ πιέζοντας δύο από τα πιο εξέχοντα μέλη τους, τον εκπρόσωπο του Μίσιγκαν, Τζον Κονάιερς και τον Γερουσιαστή Αλ Φράνκεν, να παραιτηθούν μετά από κατηγορίες εναντίον τους για σεξουαλική κακομεταχείριση.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μουρ, τώρα 70, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Washington Post πριν από έναν μήνα. Τουλάχιστον οκτώ γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση που χρονολογείται από όταν ήταν νέες, οι περισσότερες από αυτές ήταν ανήλικες και οι περισσότερες είχαν επιβεβαιώσεις. Ο Μουρ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Νωρίτερα στην καριέρα του, εκδιώχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα επειδή αρνήθηκε να επιβάλει νόμους με τους οποίους διαφώνησε. Παρ’ όλα αυτά, στον πρώτο εκλογικό γύρο νίκησε τον Λούθερ Στρέιντζ, ο οποίος διορίστηκε για να καλύψει την κενή θέση της Γερουσίας που άφησε ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έγινε γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ.

Η θητεία του Τζόουνς είναι μέχρι το 2020. Ο Τραμπ είχε επιτεθεί στον Τζόουνς ως «ανεκτικό με το έγκλημα». Αλλά τη δεκαετία του 1990, ο πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ, προσωποποιώντας το τόξο της σύγχρονης ιστορίας της Αλαμπάμα, καταδίωξε και πέτυχε την καταδίκη των τρομοκρατών της Κου Κλουξ Κλαν που βομβάρδισαν την εκκλησία του Μπέρμιγχαμ που σκότωσε τέσσερα μαύρα κορίτσια στη φυλετικά διαχωρισμένη Αλαμπάμα του 1963.

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin