Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί οι γερμανοί έχουν δίκιο για τα οικονομικά

5a8251f59a8ce17bb889e3574b3e48782d582d78abe7b23b268dbf01170c825aΣτο αποκορύφωμα της κρίσης του ευρώ, ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αρεσκόταν να παρατηρήσει ότι ένα μέρος του προβλήματος ήταν ότι «για τους Γερμανούς, τα οικονομικά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της ηθικής φιλοσοφίας». Η πρόταση ήταν ότι το γερμανικό ένστικτο ήταν να αναθέτει την ευθύνη και όχι να διορθώνει το πρόβλημα – και ακολούθησε με μια υπενθύμιση ότι οι γερμανικές λέξεις για ενοχή και χρέος είναι οι ίδιες.

Αλλά το καλύτερο κομμάτι είναι ότι οι γερμανοί έχουν δίκιο. Η οικονομία είναι – ή πρέπει να είναι – μέρος της ηθικής φιλοσοφίας.

Οι επιτυχημένοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να πετυχαίνουν απλά οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει επίσης να προσφέρουν στους ψηφοφόρους ένα όραμα της οικονομίας που έχει ηθική αίσθηση – στην οποία η αρετή ανταμείβεται και τιμωρείται η ανηθικότητα. Από την οικονομική κρίση πριν από 10 χρόνια, οι επικρατέστεροι πολιτικοί στα δυτικά έχουν χάσει αυτή τη ζωτική ικανότητα. Η πεποίθηση ότι το οικονομικό σύστημα είναι άδικο έχει προκαλέσει την άνοδο του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού σε όλη τη δύση.

Όπως υπονοούσε ο κ. Μόντι, η ιδέα ότι τα οικονομικά πρέπει να ριζωθούν σε ένα ηθικό σύστημα δεν είναι κάτι νέο. Ο Άνταμ Σμιθ, αναμφίβολα ο σημαντικότερος οικονομικός στοχαστής, ήταν καθηγητής ηθικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Η διάσημη παρατήρησή του ότι τα άτομα που εργάζονται για δικά τους συμφέροντα θα συνεισέφεραν στο γενικό καλό, υποστηρίζεται από μια θεωρία των ηθικών συναισθημάτων.

Οι οπαδοί του Καρλ Μαρξ πήγαν στα οδοφράγματα επειδή πίστευαν ότι ο κομμουνισμός ήταν ηθικά ανώτερος από τον καπιταλισμό – όχι επειδή ήταν εμπνευσμένοι από τα μαρξιστικά οικονομικά. Ο Φρίντριχ Χάγιεκ ήταν ένας παθιασμένος αντιμαρξιστής, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τα οικονομικά. Ήταν επίσης ηθικός φιλόσοφος, του οποίου ο «Δρόμος προς τη Δουλεία» παρουσίασε μια ηθική υπόθεση κατά του κρατικού ελέγχου της οικονομίας.

Μέχρι τις αναταράξεις του 2008, οι κεντρώοι πολιτικοί στα δυτικά μπόρεσαν να προσφέρουν μια ηθικά συνεκτική άποψη της οικονομίας που τους απέφερε εκλογική επιτυχία. Μια οικονομία ελεύθερης αγοράς πραγματοποιήθηκε για να επιβραβεύσει την προσπάθεια και την επιτυχία και να εξαπλώσει τις ευκαιρίες. Η παγκοσμιοποίηση – η δημιουργία ενός συστήματος παγκόσμιας αγοράς – υποστηρίχθηκε ως ηθικό έργο, καθώς συνεπαγόταν τη μείωση της ανισότητας και της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά την οικονομική κρίση, ωστόσο, οι «παγκοσμιοποιητές» (για να δανειστούμε έναν τραμπικό όρο) άρχισαν να χάνουν τα ηθικά επιχειρήματα. Το γεγονός ότι οι τράπεζες διασώθηκαν καθώς το βιοτικό επίπεδο έμεινε στάσιμο, προσβάλλει την ιδέα πολλών ψηφοφόρων για φυσική δικαιοσύνη. Όταν δεν στάλθηκε κανένας στην κορυφή ενός αποτυχημένου συστήματος στη φυλακή, άνοιξε η πόρτα για έναν πολιτικό, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «το σύστημα είναι στημένο».

Η επιτυχία ή η αποτυχία των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του κ. Τραμπ, οι οποίες ενδέχεται να περάσουν την εβδομάδα αυτή, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι συμβάλλει στη δίκαιη λειτουργία του συστήματος. Το ρεπουμπλικανικό επιχείρημα είναι ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα ανταμείψει την σκληρή δουλειά και θα μειώσει την επιβάρυνση του κράτους. Η απάντηση των Δημοκρατικών είναι ότι οι νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στρέφουν περαιτέρω το σύστημα υπέρ των πλουσίων.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση ότι οι προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Τραμπ ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τους πλούσιους. Εάν επικρατήσει αυτή η ερμηνεία, οι ψηφοφόροι ενδέχεται να παρασυρθούν από τον δεξιό λαϊκισμό του κ. Τραμπ, προς τον αριστερό λαϊκισμό του Μπέρνι Σάντερς και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Οι εκστρατείες Σάντερς και Γουόρεν εκμεταλλεύτηκαν επίσης την αίσθηση ότι το οικονομικό σύστημα της Αμερικής είναι στημένο. Έχουν επικεντρωθεί ειδικότερα στην αδικία των γενεών – η οποία αφήνει πολλούς νέους ψηφοφόρους να επιβαρύνονται με το χρέος φοιτητικών δανείων και ανασφαλείς θέσεις εργασίας.

Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν απήχηση μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλη τη δύση. Στη Βρετανία, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ και οι Brexiters ανέλαβαν το λάβαρο του δεξιού λαϊκισμού, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός του Τζέρεμι Κόρμπιν ανέλαβε τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος. Στη Γαλλία, ο δεξιόστροφος και αριστερός λαϊκισμός της Μαρίν Λε Πεν και του Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατέκτησαν αντίστοιχα περισσότερο από το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών. Αν προσθέσουμε τα υπόλοιπα περιθωριακά κόμματα, περίπου 50 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αμερικής έχουν δελεαστεί σαφώς από τους λαϊκιστές, αντικαθεστωτικούς πολιτικούς.

Εντούτοις, στη Γερμανία, οι παραλλαγές του λαϊκισμού δεξιά και αριστερά εξακολουθούν να μη φτάνουν το 25% των ψήφων – παρά την ριζοσπαστική επίδραση της κρίσης των προσφύγων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην επιτυχία της γερμανικής οικονομίας. Αλλά και επειδή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι, κατά την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, έπρεπε να λάβει υπόψη την αίσθηση του ορθού και του λάθους των απλών ψηφοφόρων. Πολλοί οικονομολόγοι στις ΗΠΑ και τη Νότια Ευρώπη ισχυρίστηκαν ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με την επίσημη διαγραφή πολλών ελληνικών χρεών. Έκαναν επίσης την υπόθεση ότι οι γερμανοί τραπεζίτες ήταν περισσότερο υπεύθυνοι για την κρίση από τους έλληνες συνταξιούχους. Αλλά η κ. Μέρκελ γνώριζε ότι, στο εσωτερικό της Γερμανίας, το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να ζητηθεί από τους σκληρά εργαζόμενους γερμανούς να διαγράψουν τα χρέη των σπάταλων ελλήνων ήταν υπερβολικά ισχυρό για να το αντιμετωπίσει άμεσα. Θα μπορούσε μόνο να σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, τηρώντας βασικές ιδέες για την προσπάθεια και την ανταμοιβή.

Μια ολόκληρη γενιά δυτικών πολιτικών έχει μεγαλώσει με το σύνθημα του Κλίντον, «Είναι η οικονομία, ανόητε», να αντηχεί στο κεφάλι τους. Αλλά στη σημερινή πολιτική, «η οικονομία» δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη. Έχει να κάνει και με τη δικαιοσύνη.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin