Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΕ, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στην Κίνα

donald and xinpingΗ ΕΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν μια νέα συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα πιο επιθετικά για εμπορικά ζητήματα όπως η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του χάλυβα και οι μεταβιβάσεις τεχνολογίας, σε μια σπάνια προσπάθεια διεθνούς οικονομικής συνεργασίας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Σε μια δήλωση που αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη στο περιθώριο μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι τρεις οικονομίες θα επικεντρωθούν στη «σοβαρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» σε σημαντικούς τομείς όπως ο χάλυβας και ο ρόλος των παράνομων επιδοτήσεων, της κρατικής χρηματοδότησης και των κρατικών επιχειρήσεων που την τροφοδοτούν, σύμφωνα με σχέδιο που διαβάστηκε από τους Financial Times.

Επίσης, στόχος είναι οι κανόνες σε χώρες όπως η Κίνα, οι οποίοι απαιτούν από τους ξένους επενδυτές να παραδίδουν σημαντικές ιδιόκτητες τεχνολογίες ή να φιλοξενούν περιεχόμενο και δεδομένα σε τοπικούς διακομιστές.

Η δήλωση δεν θα κατονομάσει την Κίνα. Αλλά αντανακλά τις ανησυχίες των τριών οικονομιών για την συνεχιζόμενη οικονομική άνοδο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Απευθύνεται επίσης σε δύο από τις κυριότερες καταγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Κίνας – η πλημμύρισή της στις παγκόσμιες αγορές με φθηνό χάλυβα, αλουμίνιο και άλλα βασικά προϊόντα και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για να αποκτήσει στρατηγικές τεχνολογίες.

Ο κ. Τραμπ και οι σύμβουλοί του ξέσπασαν στην Κίνα και αναβίωσαν τα αμερικανικά εμπορικά καταστατικά για να ξεκινήσουν αμφιλεγόμενες έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τιμωριτικούς δασμούς και άλλες εμπορικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η ΕΕ και η Ιαπωνία επιδιώκουν να πείσουν την κυβέρνηση να αποφύγει τη μονομερή δράση, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία με την ΕΕ και χώρες όπως η Ιαπωνία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα έκανε περισσότερα για να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο.

Ο στόχος είναι να αποτραπεί μια φοβούμενη αύξηση του προστατευτισμού. Μια νέα μελέτη που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη από τον Σάιμον Έβενετ, ερευνητή στο πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία, θα δείξει ότι τα προστατευτικά μέτρα που θεσπίστηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προκάλεσαν την άνοδο των εξαγωγών της ΕΕ να παγώσει.

Οι επιδοτήσεις, δήλωσε ο κ. Έβενετ, αποτελούν σημαντικό στοιχείο αυτού. «Δεν πρόκειται για το προστατευτικό μείγμα που θα αναγνώριζαν οι προπάτορές μας και αντικατοπτρίζει τις τρύπες του βιβλίου κανόνων του ΠΟΕ, ειδικά σε σχέση με τις επιδοτήσεις», δήλωσε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι επίσης πρόθυμοι να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να αγκαλιάσει τον ΠΟΕ ως τόπο για την καταπολέμηση των εμπορικών συγκρούσεων παρά να το κάνει μόνος του. Η δήλωση της Τρίτης πρόκειται να ζητήσει «ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας στον ΠΟΕ», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω μιας μαχητικής διετή συνάντηση υπουργών από τις 164 χώρες του ΠΟΕ στο Μπουένος Άιρες. Πολλοί βλέπουν την επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στο θεσμικό όργανο να προκαλεί ένα σκοτεινό σύννεφο.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του τη Δευτέρα, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτθαϊζερ, δήλωσε ότι ο ΠΟΕ αντιμετωπίζει «σοβαρές προκλήσεις» συμπεριλαμβανομένης της «απώλειας της ουσιαστικής εστίασής του στις διαπραγματεύσεις και της καθιέρωσης του ως δικαστικός οργανισμός». Κάλεσε τον ΠΟΕ να κάνει περισσότερα για να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η χρόνια υπερβάλλουσα βιομηχανική ικανότητα και ο ρόλος των κρατικών επιχειρήσεων για τη νόθευση του παγκόσμιου εμπορίου.

Επίσης, διαμαρτυρήθηκε για τους κανόνες του ΠΟΕ που επιτρέπουν στην Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες ειδική μεταχείριση που τους απαλλάσσει από ορισμένες απαιτήσεις.

«Αν κατά τη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών που παίζουν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ καθίσταται δυσκολότερη η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, χρειάζεται σαφώς σοβαρός προβληματισμός», δήλωσε.

Ο κ. Λάιτθαϊζερ δεν ανέφερε την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν την αλλαγή σε ένα σκέλος διακανονισμού διαφορών του ΠΟΕ, το οποίο θεωρεί πάρα πολύ παρεμβατικό.

Επειδή οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τώρα την πλήρωση των κενών θέσεων στο εφετειακό σώμα, καθώς οι θητείες των μελών εξαντλούνται, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο περιθώριο στο Μπουένος Άιρες είναι αυτό που πολλοί φοβούνται ότι είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν το σύστημα διαφορών. Η Δευτέρα σημείωσε την τελευταία μέρα της τετραετούς θητείας ενός βέλγου μέλους, αφήνοντας την δευτεροβάθμια επιτροπή με μόλις τέσσερις από τους επτά δικαστές της σε ισχύ.

Σε συναντήσεις με τους συναδέλφους υπουργούς ο κ. Λάιτθαϊζερ συνέχισε να παρουσιάζει τις καταγγελίες των ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα διαφορών. Αλλά δεν έχει προσφέρει καμία πιθανή λύση, λένε αξιωματούχοι.

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin