Image default
Πρώτο Θέμα

Τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

shutterstock 642290062Μέχρι στιγμής, η άνοδος των αγορών κρυπτογονομισματικών συναλλαγών αποτελούσε έναν περισπασμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, και είναι διασκεδαστικό να κάνουμε αστεία για πράγματα με ονόματα όπως το Cardano και το Monero που αυξάνονται πολύ σε αξία, αλλά αν όλα γίνουν καπνός αύριο, δεν θα έπρεπε να έχουν σημαντική επίπτωση στους απλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, οι εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αρχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις για να δείξουν ότι επωφελούνται από κρυπτονομίσματα και οι αγορές αρχίζουν να τις ανταμείβουν σημαντικά για αυτές τις αποφάσεις. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι άνθρωποι που δεν εμπλέκονται σε κρυπτονομίσματα θα υποφέρουν όταν υπάρχει κρυπτο-φιάσκο. Και θα υπάρξει κρυπτο-φιάσκο.

Το νέο σύμβολο αυτού του κινήματος θα μπορούσε να είναι η Longfin Corp, η μετοχή της οποίας ανήλθε σε πάνω από 2.000% την εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της ότι αγόρασε έναν «προμηθευτή λύσεων παροχής μικροδανείων με blockchain». Όταν οι μετοχές αυξάνονται με βάση δελτία Τύπου όπως αυτό, είναι σημαντικό να μην επηρεαστείτε πάρα πολύ από στις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης ή τι σημαίνει για την επιχείρηση, ο ίδιος ο ενθουσιασμός είναι που προκαλεί τέτοιες στρεβλώσεις στις αγορές.

Ίσως αυτή η εξέλιξη στη μανία κρυπτογράφησης να ήταν προφανής μετά την αύξηση σε μερικά από τα «μικρότερα νομίσματα» την περασμένη εβδομάδα. Ο ιστότοπος coinmarketcap.com εμφανίζει μια λίστα με τα κορυφαία κρυπτονομίσματα και η ιστορία την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι μερικά από τα νομίσματα που ξεκίνησαν την εβδομάδα κάτω από 1 δολάριο ανέβηκαν σε αξία κατά 100 τοις εκατό ή περισσότερο. Μια θεωρία για την κίνηση ήταν ότι με το bitcoin που αποτιμάται πάνω από 15.000 δολάρια, οι νέοι συμμετέχοντες στις αγορές κρυπτογράφησης που καταθέτουν μερικές χιλιάδες δολάρια είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά μόνο ένα κλάσμα ενός bitcoin. Υπάρχει κάτι μη ικανοποιητικό ψυχολογικά με το να κατέχεις ένα κλάσμα από κάτι. Αλλά η ίδια μικρή κατάθεση μπορεί να αγοράσει εκατοντάδες ή χιλιάδες φθηνότερα κέρματα, τροφοδοτώντας ράλι σε αυτά.

Βλέποντας ως τώρα άγνωστα ή μη ανακαλυφθέντα νομίσματα να ανεβαίνουν όπως το bitcoin δημιουργεί ένα νέο ψυχολογικό στοιχείο για τους συμμετέχοντες που τώρα ελπίζουν να βρουν «το επόμενο bitcoin». Και αν τα νομίσματα, εκτός από το bitcoin, μπορούν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν την τιμή σε μια εβδομάδα, γιατί οι μετοχές των εταιρειών που επενδύουν στην τάση;

Όλα αυτά είναι λογικά από τη σκοπιά των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν όσοι ελπίζουν ότι οι πραγματικές αγορές και η οικονομία θα παραμείνουν μονωμένες από την κρυπτογραφική Άγρια Δύση. Η μανία Longfin δείχνει ότι οι αγορές επιθυμούν περισσότερη προσφορά εταιρειών που έχουν δεσμούς με κρυπτονομίσματα. Και αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο η Wall Street είναι καλή, είναι να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επενδυτών με νέα προμήθεια. Είτε μέσω εξαγορών, δελτίων τύπου ή επιχειρηματικών μοντέλων, θα δούμε περισσότερες εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο να στρέφονται προς κρυπτονομίσματα για όσο συνεχίζεται η μανία.

Και αυτές οι εταιρείες με πρόσφατα ενισχυμένες αποτιμήσεις είναι απίθανο να είναι καλοί χρήστες κεφαλαίων και άλλων πόρων. Πρόκειται να προσλαμβάνουν ανθρώπους, να ενοικιάσουν χώρους γραφείων, να αγοράσουν εξοπλισμό και να ξοδέψουν χρήματα για τη διαφήμιση για να κυνηγήσουν την κρυπτογραφική έκρηξη. Αυτά τα χρήματα πρόκειται να εισρεύσουν σε πραγματικές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτές τις κερδοσκοπικές εταιρίες κρυπτογράφησης, αυξάνοντας την έκθεση της πραγματικής οικονομίας στην κρυπτογραφημένη. Αυτό σημαίνει προσωρινή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αμφισβητήσιμη ποιότητα.

Μέχρι τώρα, ήταν εύκολο να γελάσετε με την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων ή να την αγνοήσετε αν δεν σας ενδιέφερε. Αλλά καθώς το ράλι έχει εξαπλωθεί από το bitcoin σε άλλα νομίσματα, από αυτά τα άλλα νομίσματα στις εταιρείες που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα και πιθανώς σύντομα στις εταιρείες που προσφέρονται για πόρους στην πραγματική οικονομία, θα δούμε ότι τα κρυπτονομίσματα επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή και να φοβηθείτε.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin