Image default
Πρώτο Θέμα

Τα κρυπτονομίσματα αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία

shutterstock 642290062Μέχρι στιγμής, η άνοδος των αγορών κρυπτογονομισματικών συναλλαγών αποτελούσε έναν περισπασμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, και είναι διασκεδαστικό να κάνουμε αστεία για πράγματα με ονόματα όπως το Cardano και το Monero που αυξάνονται πολύ σε αξία, αλλά αν όλα γίνουν καπνός αύριο, δεν θα έπρεπε να έχουν σημαντική επίπτωση στους απλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, οι εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο αρχίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις για να δείξουν ότι επωφελούνται από κρυπτονομίσματα και οι αγορές αρχίζουν να τις ανταμείβουν σημαντικά για αυτές τις αποφάσεις. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι άνθρωποι που δεν εμπλέκονται σε κρυπτονομίσματα θα υποφέρουν όταν υπάρχει κρυπτο-φιάσκο. Και θα υπάρξει κρυπτο-φιάσκο.

Το νέο σύμβολο αυτού του κινήματος θα μπορούσε να είναι η Longfin Corp, η μετοχή της οποίας ανήλθε σε πάνω από 2.000% την εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της ότι αγόρασε έναν «προμηθευτή λύσεων παροχής μικροδανείων με blockchain». Όταν οι μετοχές αυξάνονται με βάση δελτία Τύπου όπως αυτό, είναι σημαντικό να μην επηρεαστείτε πάρα πολύ από στις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης ή τι σημαίνει για την επιχείρηση, ο ίδιος ο ενθουσιασμός είναι που προκαλεί τέτοιες στρεβλώσεις στις αγορές.

Ίσως αυτή η εξέλιξη στη μανία κρυπτογράφησης να ήταν προφανής μετά την αύξηση σε μερικά από τα «μικρότερα νομίσματα» την περασμένη εβδομάδα. Ο ιστότοπος coinmarketcap.com εμφανίζει μια λίστα με τα κορυφαία κρυπτονομίσματα και η ιστορία την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι μερικά από τα νομίσματα που ξεκίνησαν την εβδομάδα κάτω από 1 δολάριο ανέβηκαν σε αξία κατά 100 τοις εκατό ή περισσότερο. Μια θεωρία για την κίνηση ήταν ότι με το bitcoin που αποτιμάται πάνω από 15.000 δολάρια, οι νέοι συμμετέχοντες στις αγορές κρυπτογράφησης που καταθέτουν μερικές χιλιάδες δολάρια είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά μόνο ένα κλάσμα ενός bitcoin. Υπάρχει κάτι μη ικανοποιητικό ψυχολογικά με το να κατέχεις ένα κλάσμα από κάτι. Αλλά η ίδια μικρή κατάθεση μπορεί να αγοράσει εκατοντάδες ή χιλιάδες φθηνότερα κέρματα, τροφοδοτώντας ράλι σε αυτά.

Βλέποντας ως τώρα άγνωστα ή μη ανακαλυφθέντα νομίσματα να ανεβαίνουν όπως το bitcoin δημιουργεί ένα νέο ψυχολογικό στοιχείο για τους συμμετέχοντες που τώρα ελπίζουν να βρουν «το επόμενο bitcoin». Και αν τα νομίσματα, εκτός από το bitcoin, μπορούν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν την τιμή σε μια εβδομάδα, γιατί οι μετοχές των εταιρειών που επενδύουν στην τάση;

Όλα αυτά είναι λογικά από τη σκοπιά των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν όσοι ελπίζουν ότι οι πραγματικές αγορές και η οικονομία θα παραμείνουν μονωμένες από την κρυπτογραφική Άγρια Δύση. Η μανία Longfin δείχνει ότι οι αγορές επιθυμούν περισσότερη προσφορά εταιρειών που έχουν δεσμούς με κρυπτονομίσματα. Και αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο η Wall Street είναι καλή, είναι να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επενδυτών με νέα προμήθεια. Είτε μέσω εξαγορών, δελτίων τύπου ή επιχειρηματικών μοντέλων, θα δούμε περισσότερες εταιρείες με μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο να στρέφονται προς κρυπτονομίσματα για όσο συνεχίζεται η μανία.

Και αυτές οι εταιρείες με πρόσφατα ενισχυμένες αποτιμήσεις είναι απίθανο να είναι καλοί χρήστες κεφαλαίων και άλλων πόρων. Πρόκειται να προσλαμβάνουν ανθρώπους, να ενοικιάσουν χώρους γραφείων, να αγοράσουν εξοπλισμό και να ξοδέψουν χρήματα για τη διαφήμιση για να κυνηγήσουν την κρυπτογραφική έκρηξη. Αυτά τα χρήματα πρόκειται να εισρεύσουν σε πραγματικές εταιρείες που εξυπηρετούν αυτές τις κερδοσκοπικές εταιρίες κρυπτογράφησης, αυξάνοντας την έκθεση της πραγματικής οικονομίας στην κρυπτογραφημένη. Αυτό σημαίνει προσωρινή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αμφισβητήσιμη ποιότητα.

Μέχρι τώρα, ήταν εύκολο να γελάσετε με την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων ή να την αγνοήσετε αν δεν σας ενδιέφερε. Αλλά καθώς το ράλι έχει εξαπλωθεί από το bitcoin σε άλλα νομίσματα, από αυτά τα άλλα νομίσματα στις εταιρείες που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα και πιθανώς σύντομα στις εταιρείες που προσφέρονται για πόρους στην πραγματική οικονομία, θα δούμε ότι τα κρυπτονομίσματα επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή και να φοβηθείτε.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin