Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα και η ανοησία της προσπάθειας επίλυσης ενός προβλήματος υπερβολικών δαπανών με αυξήσεις φόρου

greek piggy bankΥπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά των αυξήσεων των φόρων, εστιάζοντας κυρίως στο λόγο για τον οποίο οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα μειώσουν την ανάπτυξη και θα ενθαρρύνουν περισσότερες κρατικές δαπάνες.

Σήμερα, ας δούμε ένα πρακτικό, πραγματικό παράδειγμα.

Ας δούμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα φορολογικό και οικονομικό ναυάγιο. Υπάρχει πολλή ενδιαφέρουσα ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα έφτασε στο χάος λόγω υπερβολικών δαπανών και εξηγείται ότι πολιτικοί όπως η Μέρκελ είχαν εμπλακεί μόνο επειδή ήθελαν να διασώσουν τις εγχώριες τράπεζες τους που έδωσαν ανόητα πολλά χρήματα στο ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά το πιο αξιόλογο μέρος είναι το γεγονός ότι η «λιτότητα» δεν λειτούργησε στην Ελλάδα, επειδή ο ιδιωτικός τομέας έχει πνιγεί από τις γιγαντιαίες φορολογικές αυξήσεις.

«… η τρόικα … επέβαλε το λανθασμένο είδος φορολογικών μεταρρυθμίσεων. … Αυτό που συνέβη κυρίως είναι ότι οι έλληνες πολιτικοί αύξησαν δραματικά την ήδη ασφυκτική φορολογία του έθνους. Η δημοσιονομική βάση δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνει μια πολύ άσχημη ιστορία. … την παραμονή της κρίσης, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανερχόταν σε 38,9% του ΑΕΠ. Φέτος, οι φόροι αναμένεται να φτάσουν το 52,0% της οικονομικής παραγωγής. Κάθε σημαντικός φόρος στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά, συμπεριλαμβανομένων των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, των φόρων εισοδήματος των επιχειρήσεων, των φόρων προστιθέμενης αξίας και των φόρων ιδιοκτησίας. Ήταν μια καταιγίδα φόρων … Τι συνέβη στην πλευρά των δαπανών του δημοσιονομικού βιβλίου; Έχουν υπάρξει ‘άγριες’ και ‘δραστικές’ περικοπές του προϋπολογισμού; … υπήρξαν μερικές περικοπές, αλλά το βάρος των κρατικών δαπανών εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία. Οι δαπάνες ανήλθαν στο 54,1% του ΑΕΠ το 2009 και τώρα η κυβέρνηση καταναλώνει το 52,2% της οικονομικής παραγωγής.»

Για ό, τι αξίζει, οι αριθμοί δαπανών θα φαίνονταν καλύτεροι αν η οικονομία ήταν ισχυρότερη. Με άλλα λόγια, η απόδοση της Ελλάδας δεν θα ήταν τόσο θλιβερή εάν το ΑΕΠ αυξανόταν αντί να συρρικνώνεται.

Και γι’ αυτό οι φορολογικές αυξήσεις είναι τόσο λανθασμένες. Δίνουν στους πολιτικούς μια δικαιολογία για να αποφύγουν τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται πολύ, εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ας κλείσουμε αναθεωρώντας την απόδοση της Ελλάδας σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου. Η συνολική βαθμολογία για την Ελλάδα μειώθηκε ελαφρά από το 2009, αλλά η πραγματική ιστορία είναι ότι η φορολογική βαθμολογία του έθνους επιδεινώθηκε δραματικά, πέφτοντας από 5,61 σε 4,66 σε κλίμακα 0-10. Με άλλα λόγια, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έπρεπε να καταλάβει και να καταστεί πιο δημοσιονομικά υπεύθυνη, οι πολιτικοί συμμετείχαν σε ένα όργιο φορολογικών αυξήσεων και η Ελλάδα πήγε από έναν βαθμό αποτυχίας στη δημοσιονομική πολιτική σε έναν βαθμό τραγικής αποτυχίας.»

Ακολουθεί ένα σχετικό γράφημα από την ιστοσελίδα της EFW. Όπως μπορείτε να δείτε, το σκορ πέφτει επί μία δεκαετία, όχι μόνο από το 2009.

Greece Size of Government EFW

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Οι έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να πιέζουν τη φορολογική βαθμολογία του έθνους προς τουλάχιστον το 7 από τα 10, αν όχι 8 στα 10. Αντίθετα, η βαθμολογία έχει πάει προς λάθος κατεύθυνση λόγω των αυξήσεων των φόρων.

Αν και δεν περιμένουμε από τη Χίλαρι και τον Μπέρνι να πάρουν το σωστό μάθημα. 

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin