Image default
Πρώτο Θέμα

Η ήττα της Uber στην ΕΕ δείχνει το διατλαντικό τεχνολογικό χάσμα

uberΜια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της Uber Technologies Inc. σαν μια εταιρεία ταξί υπογραμμίζει ένα διατλαντικό χάσμα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν διαταραχές στις τεχνολογίες και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις πόλεις των ΗΠΑ να περιορίσουν την υπηρεσία μεταφορών.

Το Ευρπωαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη κατά της Uber, η οποία είχε υποστηρίξει ότι είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα που συνδέει τους επιβάτες με ανεξάρτητους οδηγούς και όχι μια εταιρεία μεταφορών που υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τις υπηρεσίες ταξί. Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες έχουν περάσει ευρεία νομοθεσία που διέπει τις επιχειρήσεις συμμεταφορών, ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς κανονισμούς της βιομηχανίας ταξί για την Uber και την Lyft Inc.

«Υπάρχει ένα φιλοσοφικό ζήτημα που δεν έχουμε εδώ», δήλωσε ο Μάθιου Ντάους, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της επιτροπής ταξί & λιμουζινών της Νέας Υόρκης. «Η αμερικανική προσέγγιση στην πολιτική έχει οδηγηθεί περισσότερο από τον τεχνολογικό καπιταλισμό, ενώ η ευρωπαϊκή απάντηση ήταν να τεθούν τα φρένα στις υπηρεσίες που δεν είναι επιχειρήσεις που έχουν άδεια.»

Η απόφαση έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές μάχονται με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley. Οι συγκρούσεις περιλαμβάνουν την Apple Inc. που συγκρούεται με την Ιρλανδία μετά από μια απόφαση του 2016 να πληρώσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιστροφή φόρου, η Google Alphabet Inc. χτυπήθηκε με ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διαφημίσεις αγορών και η Facebook Inc. και η Twitter Inc αντιμετωπίζουν έρευνες για την εξάπλωση της ρητορικής μίσους. Οι ρυθμιστικές αρχές του Παρισιού περικυκλώνουν την Airbnb, αντιμετωπίζοντας τον ιστότοπο ενοικίασης ακινήτων σαν ξενοδοχείο.

Η απόφαση της ΕΕ θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιες πόλεις που έχουν ήδη υπάρξει κακή σχέση με τις υπηρεσίες κοινής χρήσης. Ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο διερευνά το κατά πόσον η υπηρεσία της Uber είναι δημόσια όχληση. Στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους για να ενισχύσουν τους ελέγχους. Και το Σιάτλ έχει περάσει ένα διάταγμα για να διευκολύνει τους οδηγούς της Uber να συνδικαλιστούν.

«Είμαι βέβαιος ότι μερικές πόλεις εμνευστούν», δήλωσε ο Γκάρι Χαφμπάουερ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Η ρύθμιση των ταξί στις ΗΠΑ είναι γενικά ευθύνη κάθε πόλης όπου λειτουργούν.»

Η υπόθεση της Uber στην ΕΕ παρακολουθείται στενά από τον κλάδο της τεχνολογίας εξαιτίας του προηγουμένου της ρύθμισης της gig οικονομίας, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες κερδίζουν χρήματα μεταφέροντας τα πάντα από τα ελεύθερα δωμάτια μέχρι τις παραδόσεις γρήγορου φαγητού μέσω εφαρμογών σε smartphones.

«Αν ο ουρανός δεν πέσει πάνω στην Uber, θα δείξει σε άλλες αγορές όπως στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να βγάλετε χωρίς να σκοτώσετε την επιχείρησή τους», δήλωσε ο Τζον Όρκουτ, διευθυντής επικοινωνίας και υπεράσπισης του TransitCenter, μη κερδοσκοπικού οργανισμού στη Νέα Υόρκη που υποστηρίζει τη μαζική μεταφορά.

Ο Ντάους, πρώην αξιωματούχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η ΕΕ δίνει ένα ασφάλιστρο στα θέματα ασφάλειας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Εάν υπάρξουν περισσότερες τέτοιες αποφάσεις, θα μπορούσε να έχει επεκτατική επίδραση» στους αμερικανούς πολιτικούς, είπε.

Το γραφείο Τύπου της Uber δεν απάντησε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια σχετικά με τις συνέπειες για τους κανονισμούς των ΗΠΑ. Μετά την απόφαση της ΕΕ, η εταιρεία δήλωσε ότι «Η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει τα πράγματα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη στο πλαίσιο του δικαίου των μεταφορών».

«Ωστόσο, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμποδίζονται από τη χρήση εφαρμογών όπως οι δικές μας», ανέφερε η εταιρεία σε ένα email.

Το ιστορικό της Uber για ικανοποιημένους πελάτες και οδηγούς μπορεί να την προστατέψει από τους δύσπιστους αξιωματούχους, δήλωσε ο Τζο Κένεντι, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Πληροφορικής και Καινοτομίας στην Ουάσινγκτον.

«Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι με βάση τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις τους, η Uber είναι μια βελτίωση για αυτούς», δήλωσε ο Κένεντι σε συνέντευξή του. «Οι καταναλωτές είναι καλύτερα και οι οδηγοί της Uber δε διαμαρτύρονται πάρα πολύ.»

Ο Κένεντι δήλωσε ότι η Uber στις ΗΠΑ επωφελείται από μια ατμόσφαιρα πιο ευπρόσδεκτη στη διαταραχή απ ‘ό, τι υπάρχει στην Ευρώπη, όπου «ανησυχούν πολύ περισσότερο για την προληπτική αρχή ότι οι καινοτομίες θα πρέπει να θεωρούνται σκεπτικώς μέχρι να γίνουν αντιληπτές όλες οι συνέπειες».

«Νομίζω ότι γι ‘αυτό είμαστε μπροστά στην τεχνολογική κούρσα, κάτι που τους ενοχλεί επίσης», δήλωσε ο Κένεντι.

Ο Τζέιμς Πεθοκούκης, ένας αρθρογράφος στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, δήλωσε σε μια δημοσίευση blog: «Δεν φαίνεται να υπάρχει μαζική ή άμεση επίδραση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Uber, απλά πολύ περισσότερο ενοχλήσεις καθώς ασχολείται με τους τοπικούς κανόνες μεταφοράς και τις απαιτήσεις σε κατά περίπτωση βάση».

«Αναμένετε ότι η απόφαση θα δώσει έμπνευση στους αμερικανούς ακτιβιστές που δεν τους αρέσουν πολύ οι εταιρίες πλατφόρμας» είπε. «Θεωρούν ότι η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο για τη ρύθμιση των τεχνολογικών επιχειρήσεων και επιδιώκουν να εισαγάγουν αυτές τις προσεγγίσεις.» 

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin