Image default
Πρώτο Θέμα

Ρώσοι και κινέζοι αγοραστές κυνηγούν ελληνικά ακίνητα

akinhta thumb large thumb largeΟ Γιώργος Καχμάζοφ, ρώσος μεσίτης, αγοράζει ακίνητα στην Αθήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com με έδρα τη Μόσχα αγόρασε ένα κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα και βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πέντε ακόμη με σκοπό την πώληση διαμερισμάτων σε διεθνείς επενδυτές. Για τον Καχμάζοφ, το ποίημα πώλησης είναι σαφές: η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να δώσει σε έναν επενδυτή μια λεγόμενη χρυσή θεώρηση για τη χώρα – και μαζί του ένα εισιτήριο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Επιπλέον, η αγορά ακινήτων της χώρας μπορεί να είναι έτοιμη για μια ανάκαμψη, βοηθώντας τους αγοραστές να βγάλουν κάποια χρήματα από την αγορά τους.

«Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008», ανέφερε ο Καχμάζοφ σε συνέντευξή του στην Αθήνα. Οι τιμές στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία κατευθύνονται προς τα επίπεδα πριν από την κρίση λόγω της υψηλής ρευστότητας στην Ευρώπη, ανέφερε.

Ο Καχμάζοφ συγκαταλέγεται στους πράκτορες που πηγαίνουν απευθείας στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους κυνηγούς ακινήτων από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού να στοιχηματίσουν σε μια αγορά που μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αναβιώσεως καθώς η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα υποχώρησαν περισσότερο από το 25% συρρίκνωσης της οικονομίας από τότε που άρχισε η κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2008. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα ηλικίας άνω των πέντε ετών συρρικνώθηκαν κατά 45% μεταξύ 2008 και Ιουνίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η πεποίθηση είναι ότι το χειρότερο έχει τελειώσει και ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές και να επωφεληθούν από μελλοντικά κεφαλαιακά κέρδη καθώς η αγορά ανακάμπτει», δήλωσε η Κάρι Λο, Διευθύνων Σύμβουλος της Juwai.com. Η Juwai φέτος υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία μεσιτών ακινήτων του Γούορεν Μπάφετ για να διαφημίσει τα σπίτια στις ΗΠΑ

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα είναι 2.846 ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία στατιστικών Statista στη Γερμανία. Αυτό είναι σχεδόν 1.000 ευρώ φθηνότερο από την Πορτογαλία, η οποία έχει ένα παρόμοιο χρυσό πρόγραμμα θεώρησης για αγοραστές ακινήτων, μιάμιση φορά φθηνότερο από ό, τι στην Ισπανία και τη Γερμανία, και σχεδόν τρεις φορές φθηνότερα από ό, τι στην Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία

Ενώ οι στόχοι του Καχμάζοφ είναι κυρίως ρώσοι επενδυτές, περιλαμβάνουν επίσης τούρκους, άραβες και κινέζους αγοραστές που θέλουν χρυσή βίζα για πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν χωρίς διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που θέλουν να «διαφοροποιηθούν από τους τοπικούς κινδύνους και να εισπράξουν εισόδημα σε σκληρό νόμισμα» με την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες ή φοιτητές.

«Το καθεστώς κατοικίας για επένδυση της χώρας είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, καθώς είναι φτηνό στα 250.000 ευρώ. Η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι φθηνή, οι αποδόσεις για βραχυπρόθεσμα ενοίκια είναι υψηλές και το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας είναι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Καχμάζοφ.

Στην Πορτογαλία, μια επένδυση 500.000 ευρώ σε οποιοδήποτε σχέδιο ακίνητης περιουσίας ή 350.000 ευρώ σε μια ιδιοκτησία 30 ετών μπορεί να σας δώσει άδεια διαμονής υπό ορισμένες συνθήκες.

Ένα άλλο θετικό για τους επενδυτές είναι οι αποδόσεις που μπορούν να έχουν από την ελληνική περιουσία τους. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας υποσκάπτει την αύξηση της ζήτησης για βραχυπρόθεσμα μισθωμένα ακίνητα, γεγονός που σε συνδυασμό με τις «σημαντικά» χαμηλές τιμές των ακινήτων σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθούν υψηλές αποδόσεις ενοικίων και κεφαλαιακά κέρδη, δήλωσε ο Καχμάζοφ. Ο αριθμός επισκεπτών κατά τους εννέα μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 10,3% από την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι έρευνες για ακίνητα στην Ελλάδα από κινέζους αγοραστές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 159% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, ανέφερε η Λο. Για τους κινέζους επενδυτές, η κατοχή θεωρήσεων διαμονής είναι ο βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα, είπε.

«Είναι μια από τις πιο χαλαρές θεωρήσεις που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε επενδύσεις σε ακίνητα για να φτάσετε στον δρόμο προς την υπηκοότητα της ΕΕ», δήλωσε η Λο. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι τρεις με τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα από την Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, δύο ακόμη δημοφιλείς πόλεις σε χώρες που έχουν επίσης ελκυστικές βίζες επενδυτών, είπε.

Η Ελλάδα χορήγησε 2.053 χρυσές βίζες μεταξύ 2013 και Οκτωβρίου 2017, ενώ οι κινέζοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 43 τοις εκατό, σύμφωνα με την Enterprise Greece, την κρατική υπηρεσία υπεύθυνη για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι ρώσοι είναι στη δεύτερη θέση με 18,6% και οι επενδυτές από τη γειτονική Τουρκία τρίτοι με 8,4%. Η Ελλάδα έχει αντλήσει πάνω από 513 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες επενδύσεις από το πρόγραμμα θεώρησης.

Τόσο ο Καχμάζοφ όσο και η Λο δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα που οι ελληνικές τράπεζες δημοπράττουν στο πλαίσιο προσπαθειών για τη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των επισφαλών δανείων για να αποφύγουν την άντληση κεφαλαίων.

«Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων στην Ελλάδα και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες», ανέφερε ο Καχμάζοφ. Η Λο λέει ότι βλέπει παρόμοιο ενδιαφέρον. «Έχουμε κάποιους αγοραστές που ενδιαφέρονται πολύ για τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας της Ελλάδας», ανέφερε. «Πιστεύουν ότι θα προσφέρει ευκαιρίες για αγορά στο κάτω μέρος της αγοράς.»

Σχετικα αρθρα

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin