Image default
Πρώτο Θέμα

Μεγάλη αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία το 2018

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας ατενίζουν με μεγάλη αισιοδοξία το 2018. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιχειρηματικών συνδέσμων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοσκόπησης του προσκείμενου στους γερμανούς εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους τη νέα χρονιά. Η ανοδική τάση επεκτείνεται σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρηματικών κλάδων και εμφανίζεται πιο ανθεκτική λόγω των βελτιωμένων συγκριτικά με πέρυσι προοπτικών στα πεδία των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Ακόμη και οι οικονομολόγοι δεν κρύβουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη τους εντυπωσιάζει. Ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χούτερ επισήμανε στην DW ότι “ως οικονομολόγος τρίβω λιγάκι τα μάτια μου από έκπληξη. Άσχετα αν τοποθετήσει κανείς την αρχή της ανάκαμψης το 2011, μετά τη βαριά κρίση, ή το 2013, μετά από μια μικρή φάση εξασθένησης, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια μακρά ανάκαμψη, μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ανοδικές πορείες που παρατηρούμε στη γερμανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία”.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χούτερ, 26 από τους 48 επιχειρηματικούς συνδέσμους που ρωτήθηκαν από το ινστιτούτο του κάνουν λόγο για βελτιωμένη οικονομική συγκυρία σε σχέση με πέρυσι. 20 σύνδεσμοι αξιολογούν την κατάσταση ακριβώς όπως και έναν χρόνο πριν. Μόλις δύο σύνδεσμοι κάνουν λόγο για επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης: η βιομηχανία τροφίμων εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού και του αυξανόμενου κόστους και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Πολλοί θετικοί παράγοντες αλλά και μια έλλειψη

Εξηγώντας τη συνολικά βελτιωμένη εικόνα ο Μίχαελ Χούτερ επισημαίνει ότι “έχουμε έναν συνδυασμό αρκετών θετικών παραγόντων. Η παγκόσμια οικονομία, για την οποία υπήρχε τους τελευταίους 24 μήνες μια αμφιβολία λόγω προβλημάτων στην ανατολική Ασία και των εξελίξεων στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ανθεκτική. Παρομοίως και η Ευρώπη. Οι χώρες της κρίσης βρίσκονται σε μια αισθητά ανοδική τάση και όλοι οι δείκτες που αφορούν το σύνολο της οικονομίας στην ευρωζώνη βρίσκονται πάλι στα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την κρίση χρέους”.

Παρά την εξαιρετικά θετική οικονομική συγκυρία, το Ινστιτούτο IW καταγράφει και μια αρνητική πτυχή. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι επιβαρύνονται υπέρ του δέοντος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής. Τα δύο τρίτα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θεωρούν ότι η αιτία της υπερβολικής επιβάρυνσης είναι η έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Ένα πρόβλημα που έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί από ειδικούς και παράγοντες της γερμανικής οικονομίας.

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin