Image default
Πρώτο Θέμα

Το καταλανικό ερώτημα χρειάζεται μια δημιουργική απάντηση

Catalonia voteΟ λαός της Καταλονίας έχει μιλήσει και, για άλλη μια φορά, η ετυμηγορία τους είναι ασαφής.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των ψήφων. Το φιλελεύθερο, υπέρ της Ισπανίας κόμμα Ciudadanos αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν πέτυχε την πλειοψηφία που χρειάστηκε για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η απόφαση του Μαριάνο Ραχόι να κηρύξει έκτακτες εκλογές ήταν πάντα ένα στοίχημα. Αλλά θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε την κίνηση του ισπανού πρωθυπουργού ως στρατηγικό λάθος. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν συγκρίνεται με το καταστροφικό χτύπημα που δέχτηκε η Τερέζα Μέι νωρίτερα φέτος, όταν το κυβερνόν κόμμα των Συντηρητικών έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Η πιεστική ερώτηση είναι πώς πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση Ραχόι για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης. Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να μεταφέρονται από την Καταλονία εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας. αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ, όπου το συναίσθημα είναι ανεπιφύλακτα με την πλευρά των κεντρικών αρχών της Ισπανίας.

Το αίτημα του κ. Ραχόι για πρόωρες εκλογές ακολούθησε μια εκρηκτική αλυσίδα εξελίξεων η οποία ξεκίνησε με ένα παράνομο δημοψήφισμα και μια μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου από τους αποσχιστές της Καταλονίας. Αυτή ήταν μια απερίσκεπτη χειρονομία κατά της νομικής και συνταγματικής τάξης της ισπανικής δημοκρατίας. Η απάντηση της Μαδρίτης – να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, να ακυρώσει την κυβέρνηση της περιοχής, να διαλύσει τη βουλή της και θέσει τη δημόσια διοίκησή της υπό κεντρικό έλεγχο – ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Ο κ. Ραχόι, από την φύση του ένας επιφυλακτικός πολιτικός, πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο. Ήλπιζε πως οι εκλογές θα στερούσαν από τους αυτονομιστές την περιορισμένη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο. Δεν το έκαναν. Ακόμη χειρότερα, το δικό του κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έλαβε ένα κοροϊδάκι στα χέρια των ψηφοφόρων, κατακτώντας την έβδομη θέση.

Ωστόσο, οι προοπτικές για το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση σκοτεινές. Τα τρία αποσχιστικά κόμματα είναι βαθιά διχασμένα. Η Esquerra Republicana (ERC) έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια πιο σταδιακή πορεία προς την ανεξαρτησία. Η ριζοσπαστική αριστερή CUP παραμένει στο στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών.

Με την υψηλότερη προσέλευση όλων των εποχών στο 82%, η Μαδρίτη φαίνεται να έχει κινητοποιήσει μια σιωπηρή πλειοψηφία στις πόλεις και τα προάστια που περικλείουν την καταλανική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν μια διάσπαση από την Ισπανία. Αυτό δεν αποτελεί κακό επίτευγμα, δεδομένου του πάθους που προκαλεί η ενεργοποίηση του άρθρου 155 και η χρήση βίας ως απάντηση στο παράνομο δημοψήφισμα.

Το μετεκλογικό αδιέξοδο καταδεικνύει ότι μια διαρκής διευθέτηση του καταλανικού ζητήματος θα απαιτήσει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, καθώς και την εφαρμογή αμβλύων νομικών μέσων. Η άμεση πρόκληση είναι να αντιμετωπιστούν οι πολιτικοί υπέρ της ανεξαρτησίας που βρίσκονται είτε σε εξορία, όπως ο Κάρλες Πουτζδεμόν (ο ηττημένος επικεφαλής της πρώην κυβέρνησης, που τώρα αγωνίζεται κατά της έκδοσης από τις Βρυξέλλες) είτε στις φυλακές όπου αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανταρσίας.

Αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια πρώιμη δοκιμασία βουλήσεων μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη και μιας ενωτικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, αποφασισμένης να υποστηρίξει το κράτος δικαίου. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση, οι κεντρικές αρχές της Ισπανίας πρέπει να αποκαταστήσουν την αυτονομία της Καταλονίας σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1978, υπό την επιφύλαξη της δημόσιας τάξης.

Αυτό πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση να τροποποιηθεί το σύνταγμα της Ισπανίας και να επικαιροποιηθεί το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας. Η Μαδρίτη κατέστησε σαφές ότι η εξωσυνταγματική στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Πουτζδεμόν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Είναι στο χέρι του κ. Ραχόι να επισημάνει μια νέα πορεία προς τα εμπρός, για το καλό της Καταλονίας και της υπόλοιπης Ισπανίας.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin