Image default
Πρώτο Θέμα

Η ΕΚΤ «δυσκολεύει» τις ελληνικές τράπεζες

bankssssssssssssssssΗ απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις συγκεκριμένες αγορές από τον Φεβρουάριο, ακυρώνει τις σχετικές προσδοκίες των ελληνικών τραπεζών που περίμεναν την πρώτη απόφαση για να ακολουθήσουν με νέες εκδόσεις τίτλων CB.

Παράγοντας που είναι ενήμερος με την σχετική διαδικασία στην ΕΚΤ, σχολίασε ως “εξαιρετική” την δουλειά που είχε γίνει από την τράπεζα και την ολοκληρωμένη από κάθε άποψη δομή του καλυμμένου ομολόγου.

Αλλά, κατά πως φαίνεται, η “τύχη” του συγκεκριμένου ομολόγου συμπαρασύρεται από την συνολική απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει τις  συγκεκριμένες αγορές σε μερικές εβδομάδες.

Ο λόγος της διακοπής αυτής κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει να κάνει κυρίως με τα ιταλικά καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα των οποίων κλείνει πλέον η διαδρομή προς τα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Τα συγκεκριμένης ειδικής δομής καλυμμένα ομόλογα (Covered Bonds) κρίθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20 Νοεμβρίου ως υπερβαίνοντα το ρίσκο που θα μπορούσε να συνεχίζει να αναλαμβάνει η τράπεζα. Και για τον λόγο αυτό διακόπτεται από 1/2/2018 η επιλεξιμότητά τους στις αγορές του QE.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα αγορών αυτού του τύπου των τραπεζικών ομολόγων που είχε ενεργοποιήσει η ΕΚΤ, ο κύριος όγκος του οποίου καλυπτόταν κατά βάση από τις ιταλικές τράπεζες.

Ήταν για πρώτη φορά που μία ελληνική τράπεζα μετά την τραπεζική κρίση επιχείρησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών του QE. Και αναμφίβολα τυχόν έγκριση του αιτήματος επιλεξιμότητας του συγκεκριμένου ομολόγου θα είχε πολύ θετική επίδραση στην συνολική εικόνα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αφού ήταν ήδη έτοιμες να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες σε περίπτωση θετικής κρίσης.

Τραπεζικός παράγοντας πάντως, γνώστης σε βάθος της σχετικής διαδικασίας, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, υποστήριξε ότι “παρότι η απόφαση αυτή φαίνεται να συναρτάται από την στάση της ΕΚΤ απέναντι στις ιταλικές τράπεζες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν υπερβολικά την δυνατότητα αυτή, εντούτοις δύσκολα θα οδηγούσε σε επιλεξιμότητα των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, παρ’ ότι τα όρια των market operations της ECB θα μπορούσαν να τα συμπεριλάβουν. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ παραμένει δέσμια της απόφασης για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει τις αποφάσεις της, πέραν των ορίων πολιτικής που αναμφίβολα δεν μπορούν παρά να υπάρχουν στο βάθος-βάθος…”.    

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις των covered bonds, τις οποίες άνοιξε η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,81% στις 10 Οκτωβρίου, είναι ενδεικτικές της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών έναντι των ελληνικών τραπεζών.

Το τριετές καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε από τους διεθνείς επενδυτές προσφορές άνω των 2 δισ. ευρώ και τελικώς η Τράπεζα αύξησε στα 750 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ αρχικά, τα κεφάλαια που άντλησε. Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,90%.

Στις 24 Οκτωβρίου με έκδοση τριετούς καλυμμένου ομολόγου ακολούθησε η Eurobank. Και στην περίπτωση αυτή οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες της έκδοσης και η Τράπεζα άντλησε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,98%. Η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ (ομόλογα ή καλυμμένα ομόλογα). Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (4 ημέρες roadshow σε Λονδίνο, Μιλάνο, Αθήνα, Φραγκφούρτη και Μόναχο). Όπως ανακοινώθηκε, τα ομόλογα είναι σταθερού επιτοκίου, τριετούς διάρκειας και φέρουν ετήσιο τοκομερίδιο 2,75%. Η τιμή έκδοσης των καλυμμένων ομολόγων ορίστηκε σε 99,349% και η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98%. Η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό προσελκύοντας θεσμικούς επενδυτές από 20 χώρες.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin