Image default
Πρώτο Θέμα

Τα στοιχεία προμηνύουν επιστροφή της μεταβλητότητας

marketvolatilityshutterstock 604306196Εάν η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών θεωρήθηκε νεκρή το 2017, τότε ετοιμαστείτε για ανάσταση. Για να καταλάβετε γιατί, ρίξτε μια ματιά στα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα. Όταν μεταβληθεί η υποκείμενη δυναμική της οικονομίας, τα δεδομένα τείνουν να γίνονται πιο ασταθή πριν αντιδράσουν οι αγορές.

Η οικονομική αστάθεια όπως εκφράζεται από την τυπική απόκλιση των μεταβολών των μηνιαίων στοιχείων αυξήθηκε από το καλοκαίρι, καθώς η παγκόσμια οικονομία απέκτησε δύναμη. Ωστόσο, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών μειώθηκε εν μέσω της έλλειψης εκπλήξεων στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, της υποχώρησης των γεωπολιτικών εντάσεων και της βελτίωσης των εταιρικών κερδών. Ωστόσο, όπως δείχνει η ιστορία, τέτοιες αποκλίσεις μεταξύ της μεταβλητότητας της οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής αγοράς διαρκούν μόνο για σύντομες περιόδους. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη της μεταβλητότητας της αγοράς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για τα ασφάλιστρα κινδύνου, τις αποδόσεις των ομολόγων και τις αποτιμήσεις το 2018.

Οικονομική μεταβλητότητα έναντι μεταβλητότητας της αγοράς

bb volatility 1

Η μεταβλητότητα συνδέεται επίσης με τη «χρηματοπιστωτική ευπάθεια», η οποία είναι ένα σύνολο δεικτών όπως τα δημοσιονομικά και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, το μερίδιο των ομολόγων σε τοπικό νόμισμα που κατέχουν οι μη κάτοικοι και το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ως ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αυτές οι αδυναμίες που σημειώθηκαν το 2017 καθώς το χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται σε τοπικά ταμεία ομολόγων αναδυόμενων αγορών και νομισμάτων αυξήθηκε κατά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τοις εκατό του τοπικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με την αυξανόμενη δημοτικότητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Και παρόλο που τα στοιχεία που προέρχονται από τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι σταθερά, γίνονται πιο ευμετάβλητα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών από τις ροές μεγάλου χαρτοφυλακίου. Χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Τουρκία, που είναι πολιτικά θερμά σημεία, έχουν δει ροές χαρτοφυλακίων ακόμα και αν τα υπόλοιπα των τρεχουσών συναλλαγών έχουν επιδεινωθεί. Ιστορικά, η αστάθεια της αγοράς ακολουθεί από κοντά την οικονομική μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές.

Οικονομική μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές και μεταβλητότητα της αγοράς

bb volatility 2

Η μεταβλητότητα μπορεί επίσης να επανεμφανιστεί μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην πολιτική αυτή τη χρονιά ήταν ότι οι ολλανδικές και γαλλικές εκλογές ήταν θετικές για τις αγορές και οι κίνδυνοι που προέκυψαν από τη Βόρεια Κορέα αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν τόσο τοβαροί. Αυτό βοήθησε μόνο να ενισχύσει την αντίληψη μεταξύ των επενδυτών ότι τα πολιτικά γεγονότα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές, μειώνοντας περαιτέρω την αστάθεια.

Τα πολιτικά γεγονότα του επόμενου έτους, όπως οι ιταλικές εκλογές, που μπορεί να συμβούν τον Μάρτιο, και οι μεσοπρόθεσμες εκλογές των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτόν τον τρόπο σκέψης και να προκαλέσουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα εάν αποφέρουν αναπάντεχα αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται λιγότερο διευκολυντικές. Η τρέχουσα σκέψη είναι ότι οι νομισματικές πολιτικές θα εξομαλυνθούν σταδιακά, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με τη μετατόπιση των οικονομικών δεδομένων.

Αβεβαιότητα πολιτικής και μεταβλητότητα

bb volatility 3

Υπάρχει πάντα ένας μακρύς κατάλογος στοιχείων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια. Εκεί που η μεταβλητότητα είναι πιθανό να εμφανιστεί πρώτα είναι στις αγορές ξένου συναλλάγματος. Ήδη, η διαφορά μεταξύ της τεκμαρτής μεταβλητότητας ενός μηνός και ενός έτους έχει αρχίσει να διευρύνεται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό δείχνει πως παρόλο που οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές γιορτάζουν το αφήγημα του παγκόσμιου οικονομικού συγχρονισμού, η αγορά συναλλάγματος έχει τις αμφιβολίες της και θέτει ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο για την ανάκαμψη της μεταβλητότητας.

Spreads μεταβλητότητας νομισμάτων

bb volatility 4

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin