Image default
Πρώτο Θέμα

Τραμπ και Brexit δεν είναι πια δίδυμα

TRUMP BORIS BRISTOL 033Η ψήφος του Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι για πάντα συνδεδεμένες στην ιστορία. Τα δύο γεγονότα έλαβαν χώρα μέσα σε λίγους μήνες το ένα από το άλλο. Και οι δύο ήταν λαϊκιστικές εξεγέρσεις που απευθύνθηκαν σε παρόμοιες εκλογικές περιφέρειες.

Μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, η κ. Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, ήταν η πρώτη ξένη ηγέτης που επισκέφθηκε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μια φωτογραφία των δύο ηγετών να περπατούν χέρι-χέρι γρήγορα έγινε ένα σύμβολο της εγγύτητας της Αμερικής και της Βρετανίας του Brexit. Για τους κυρίαρχους πολιτικούς στην Ευρώπη, το «Τραμπ και Brexit» έγινε συντομογραφία για τις δυνάμεις που προσπαθούσαν να πολεμήσουν.

Αλλά, καθώς οι μήνες έχουν περάσει, έχει καταστεί σαφές ότι ο Τραμπ και το Brexit δεν είναι στην πραγματικότητα μονοζυγωτικά δίδυμα. Μοιάζουν περισσότερο με μακρινούς συγγενείς που απομακρύνονται περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Οι διαφορές μεταξύ του φαινομένου Τραμπ και του Brexit είναι θέμα τόσο στυλ όσο και ουσίας. Ο κ. Τραμπ παραβιάζει τις συμβατικές προσδοκίες για το πώς ένας αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να συμπεριφέρεται καθημερινά. Η κ. Μέι, αντιθέτως, είναι σχολαστικά σωστή στη συμπεριφορά της. Είναι το ίδιο πιθανό να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις πυτζάμες της, όσο να γράφει στο Twitter ότι είναι «πολύ σώφρων ιδιοφυΐα».

Στις αρχές της θητείας της, η κ. Μέι πρότεινε ελπιδοφόρα ότι θα μπορούσε να τα βρει με τον κ. Τραμπ επειδή «τα αντίθετα έλκονται». Αλλά αυτή η προσποίηση έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Όταν ο πρόεδρος αναδημοσίευσε θέσεις από ακροδεξιά βρετανική ομάδα, η κ. Μέι αναγκάστηκε να τον καταδικάσει. Προβλεπόμενα, ο κ. Τραμπ επέστρεψε, αν και αρχικά απηύθυνε την οργή του σε λάθος Τερέζα Μέι, επιτιθέμενος σε μια βρετανίδα νοικοκυρά με μόλις έξι ακολούθους στο Twitter.

Η κωμωδία του σφάλματος αυτού του περιστατικού έκρυψε μια σοβαρή πολιτική διαφορά. Στην εξουσία, ο κ. Τραμπ ενστερνίστηκε την αντιμουσουλμανική ρητορική που απέφυγε προσεκτικά η κ. Μέι. Η διαφορά αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ του ριζοσπαστικού εθνικισμού του κ. Τραμπ και του επιφυλακτικού και συμβατικού παγκόσμιου χαρακτήρα της κυρίας Μέι.

Αν και πολλοί ευρωπαίοι και Remainers είναι πεπεισμένοι ότι το Brexit είναι εθνικιστικό ξέσπασμα και τίποτα άλλο, η κυβέρνηση της Μέι είναι αποφασισμένη να το παρουσιάσει με διαφορετικό φως. Το επιχείρημα της πρωθυπουργού είναι ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι μια ευκαιρία να σφυρηλατήσει ένα νέο μέλλον ως «παγκόσμια Βρετανία». Έχει υπογραμμίσει την υποστήριξή της για τη διεθνή, βασισμένη σε κανόνες, φιλελεύθερη τάξη. Αντιθέτως, ο κ. Τραμπ παραμένει υπερήφανος, εθνικιστής του «πρώτα η Αμερική», βαθιά καχύποπτος για όλους τους διεθνείς θεσμούς, από τον ΟΗΕ μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Αυτά τα πολύ διαφορετικά διεθνή οράματα οδήγησαν σε πολιτικές διαμάχες μεταξύ της Βρετανίας του Brexit και της Αμερικής του Τραμπ. Καμία από τις δύο πλευρές δεν ενδιαφέρεται πολύ να τονίσει αυτές τις διαφορές. Όμως, σε μια σειρά διαφόρων θεμάτων, η Βρετανία έχει πάρει τη θέση της ΕΕ και όχι των ΗΠΑ. Όταν η κυβέρνηση του Τραμπ απέρριψε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το Ηνωμένο Βασίλειο συγκράτησε τη συμφωνία και την ευρωπαϊκή συναίνεση. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Και ενώ ο κ. Τραμπ λαχταρά να καταρρίψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Βρετανία προσχώρησε στην υπόλοιπη ΕΕ υποστηρίζοντας την.

Ίσως ο πιο κρίσιμος διαχωρισμός πολιτικής να είναι σχετικά με τον ΠΟΕ. Η κυβέρνηση του Τραμπ διαβάλλει ήσυχα το παγκόσμιο εμπορικό σώμα εμποδίζοντας τους διορισμούς στο δικαστήριό του. Όμως, ένας ΠΟΕ που λειτουργεί, είναι αποφασιστικής σημασίας για τα σχέδια της κ. Μέι να κάνει το Brexit να δουλέψει. Το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε ότι, εάν δεν μπορεί να επιτύχει νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, θα υποχωρήσει στους κανόνες του ΠΟΕ. Η ατζέντα του κ. Τραμπ θα μπορούσε να καταστρέψει το σώμα στο οποίο βασίζεται η Βρετανία ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Μερικοί από τους ιδεολόγους πίσω από το Brexit παραμένουν συνδεδεμένοι με την ιδέα ότι η Βρετανία είναι μέρος μιας «Αγγλοσφαίρας» αγγλόφωνων εθνών, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην καρδιά της. Αλλά οι επιλογές της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής από την ψηφοφορία του Brexit δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πραγματικότητα πιο άνετο με τη γαλλογερμανική κοσμοθεωρία απ ​​’ό, τι την αμερικανική. Οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Μέι και της διοίκησης του Τραμπ υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία τώρα «παίζεται» ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής. Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καταλήξουν σε ένα εύλογα φιλικό συμπέρασμα και ο κ. Τραμπ παραμένει στον Λευκό Οίκο, η Βρετανία μετά το Brexit θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει πιο κοντά στην ΕΕ από τις ΗΠΑ.

Οι πιο ένθερμοι Brexiters θα ισχυριζόταν ότι αυτό είναι απλώς και μόνο επειδή το βρετανικό κατεστημένο δεν κατόρθωσε να καταλάβει τη λαϊκιστική στιγμή. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις της κ. Μέι αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο κλίμα στη Βρετανία. Μια έρευνα της Globescan πέρυσι έδειξε ότι μόνο το 33% των Βρετανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν «κυρίως θετικό» αντίκτυπο στις παγκόσμιες υποθέσεις, σε σύγκριση με 84% θετικές αξιολογήσεις για τη Γερμανία και 66% για τη Γαλλία. Περίπου το 79% των βρετανών εμπιστευόταν τις αποφάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε σύγκριση με το 22% που εμπιστεύονται τον πρόεδρο Τραμπ.

Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ της Βρετανίας του Brexit και της Αμερικής του Trump. Ο βρετανικός πολιτικός διάλογος μετά την ψηφοφορία του Brexit ήταν πικρός, αλλά διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό με συμβατικούς όρους. Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος του κ. Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο με διαταραγμένο επεισόδιο από τηλεοπτικό reality. Η ψήφος του Brexit και η εκλογή του κ. Τραμπ μπορεί να έχουν πυροδοτηθεί από παρόμοια ένστικτα. Αλλά έχουν καταλήξει σε πολύ διαφορετικά σημεία.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin