Image default
Πρώτο Θέμα

Ζαλισμένες αγορές και ζοφερές πολιτικές

Market VolatilityΗ οικονομική ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο σημείωσε άνοδο το 2017, και η καλύτερη εικασία είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιτελεσθεί έντονα και το 2018.

Ταυτόχρονα, η άνοδος του λαϊκισμού και του απολυταρχισμού θέτει σε κίνδυνο τους σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς που αποτελούν τη βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα που αναδεικνύουν την πολιτική αστάθεια και το χάος δεν έχουν εμποδίσει τις χρηματιστηριακές αγορές από το να ανέβουν. Πώς γίνεται αυτό;

Πρώτον, τα καλά νέα. Σίγουρα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας της συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάκαμψης είναι ότι η παγκόσμια οικονομία τελικά αφήνει πίσω της τη μακρά σκιά της οικονομικής κρίσης του 2008. Μέρος της σημερινής καλής τύχης είναι ανταπόδοση για χρόνια ασθενούς ζήτησης. Και η ανάκαμψη δεν έχει τελειώσει, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να ανεβαίνουν τελικά μετά από μια δεκαετία χαλάρωσης, θέτοντας έτσι ένα θεμέλιο για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερα κέρδη παραγωγικότητας στο μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται κάπως, καθώς οι αρχές προσπαθούν με καθυστέρηση να περιορίσουν μια πιστωτική φούσκα, αλλά πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές – ιδίως η Ινδία – πρόκειται να αναπτυχθούν ταχύτερα φέτος. Η άνοδος των αγορών μετοχών και κατοικιών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ανισότητας, αλλά και στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι επενδυτές και οι σχολαστικοί της πολιτικής ενθαρρύνονται επίσης από την ανθεκτικότητα της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών στις μεγάλες οικονομίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο έχει αφήσει σε μεγάλο βαθμό στο απυρόβλητο των όχι και τόσο τρυφερών νυχτερινών tweets του την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει επίσης ορίσει άτομα με υψηλά προσόντα για να καλύψουν τις κενές θέσεις της Fed. Εν τω μεταξύ, η γερμανική δεξιά δεν κατάφερε να τραβήξει την πρίζα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βοήθησαν στην υποστήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, και η ΕΚΤ παραμένει μακράν το πιο σεβαστό και ισχυρό θεσμικό όργανο της ευρωζώνης.

Αλλού, τα πράγματα είναι περίπου ίδια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, νωρίς στη θητεία της, επιχείρησε ένα χτύπημα κατά της Τράπεζασ της Αγγλίας, αλλά γρήγορα υποχώρησε. Όπως τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Ερίαν, πολλοί επενδυτές θεωρούν τις κεντρικές τράπεζες ως «τον μόνο παίκτη στην πόλη» και είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν πολλούς πολιτικούς θορύβους όσο διατηρείται η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής.

Αλλά ενώ η πολιτική δεν εμποδίζει, τουλάχιστον προς το παρόν, την παγκόσμια ανάπτυξη όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, το μακροπρόθεσμο κόστος των πολιτικών αναταραχών θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρό. Πρώτον, η πολιτική διχοτόμηση μετά το 2008 δημιουργεί μαζική μακροπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι χώρες ταλαντεύονται μεταξύ των κυβερνήσεων της αριστεράς και της δεξιάς.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη φορολογική αλλαγή στις ΗΠΑ διαφημίστηκε ως ένας σίγουρος τρόπος να ενισχυθούν οι εταιρικές δαπάνες για μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια. Αλλά θα πετύχει όσα υπόσχεται εάν οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι η νομοθεσία, που πέρασε από μια μικρή κομματική πλειοψηφία, θα αντιστραφεί τελικά;

Μέρος της υπόθεσης για την προσπάθεια εξασφάλισης διμερών συμφωνιών για σημαντικές πρωτοβουλίες μακροπρόθεσμης πολιτικής είναι ακριβώς η εξασφάλιση σταθερότητας. Και η αβεβαιότητα των πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις διπλές διαταραχές του Brexit και (ενδεχομένως) μιας κυβέρνησης Εργατικών υπό την ηγεσία του ακροαριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πιο δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά δυνητικά πολύ πιο ύπουλη, είναι η διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού σε βασικούς θεσμούς στις προηγμένες οικονομίες. Αν και οι οικονομολόγοι έχουν ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν η κουλτούρα ή οι θεσμοί βρίσκονται στη ρίζα της οικονομικής απόδοσης, υπάρχει κάθε λόγος να ανησυχούμε ότι το πρόσφατο κύμα λαϊκισμού αποτελεί απειλή και για τους δύο.

Πουθενά δεν ισχύει περισσότερο αυτό από ό, τι στις ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ έχει εξαπολύσει αδυσώπητες επιθέσεις εναντίον φορέων που κυμαίνονται από τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης μέχρι το FBI, για να μην αναφέρουμε την υιοθέτηση μιας μάλλον αδιάφορης στάσης απέναντι σε βασικά οικονομικά γεγονότα. Ταυτόχρονα, η αριστερά φαίνεται πρόθυμη να απεικονίσει όποιον διαφωνεί επί της ουσίας με τις προτάσεις της ως εχθρό του λαού, συμβάλλοντας στην πυροδότησης του οικονομικού αναλφαβητισμού και της υπονόμευσης του κέντρου.

Πέρα από τους υπαρξιακούς κινδύνους, υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι. Ένας, φυσικά, είναι μια πιθανή απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, η οποία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο σήμερα φαίνεται ευάλωτη σε μια σημαντική χρηματοπιστωτική κρίση. Ίσως ο κίνδυνος νούμερο ένα για την παγκόσμια οικονομία το 2018, όμως, είναι οτιδήποτε οδηγεί σε σημαντική αύξηση των πραγματικών (διορθωμένων προς τον πληθωρισμό) επιτοκίων.

Τα χαμηλά επιτόκια και η χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν επικαλύψει πολλά οικονομικά ευάλωτα σημεία σε όλο τον κόσμο, από το ιταλικό και ιαπωνικό δημόσιο χρέος έως το υψηλό εταιρικό χρέος σε δολάριο σε πολλές αναδυόμενες αγορές, και ίσως να εξηγούν την πολιτική στήριξη για τα ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι οι αγορές βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες για σημαντική αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων το 2018. Ακόμη και αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2018, άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να το μιμηθούν.

Αλλά η εμπιστοσύνη της αγοράς ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά δεν αποτελεί καθόλου εγγύηση. Μια πιθανή ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ξαφνική επιβράδυνση των εξοικονομούμενων πλεονασμάτων στις ασιατικές οικονομίες, θα μπορούσε κατ’ αρχήν να οδηγήσει σε άνοδο των παγκόσμιων επιτοκίων, θέτοντας σε κίνδυνο το σημερινό χαμηλό κόστος δανεισμού, τις επιπόλαιες χρηματιστηριακές αγορές και την υποτονική αστάθεια. Τότε, ξαφνικά, η φαινομενική αποσύνδεση της οικονομίας από την πολιτική μπορεί να φτάσει στο τέλος, και όχι απαραιτήτως με ευχάριστο τρόπο.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin