Image default
Πρώτο Θέμα

Τα χρήματα δεν είναι τα πάντα για τους γερμανούς εργαζομένους

German workforceΜε τη γερμανική οικονομία να βουίζει και το εξειδικευμένο προσωπικό δύσκολο να βρεθεί, οι εργαζόμενοι στις BMW AG, Siemens AG και Robert Bosch GmbH διεκδικούν όχι μόνο μια σημαντική αύξηση μισθών αλλά και χρόνο και μετρητά για να φροντίσουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους τους.

Οι επιδοτήσεις για την ενθάρρυνση των εργαζομένων να μειώσουν το ωράριο εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ γερμανών κατασκευαστών και της IG Metall, η οποία αντιπροσωπεύει 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους. Πριν από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη – την πατρίδα της Porsche και της Mercedes-Benz – η μεγαλύτερη ένωση της χώρας έχει συσπειρώσει περίπου 160.000 άτομα στη Γερμανία για να σταματήσουν τις εργασίες τις τελευταίες ημέρες για περίπου μία ώρα στις λεγόμενες προειδοποιητικές απεργίες . Απειλείται περαιτέρω κλιμάκωση εάν οι συνομιλίες δεν πάνε καλά.

Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αν η χαμηλή ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί τελικά να αποφέρει σημαντικά κέρδη και να ενισχύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που θα έδινε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τη δύναμη πυρός για να ξεπεράσουν τις προσπάθειες τόνωσης του συνόλου του νομίσματος.

Σε ένα σημάδι της σχέσης των διαπραγματεύσεων με την ευρύτερη οικονομία, οι εκπρόσωποι της IG Metall συναντήθηκαν με αξιωματούχους της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για να συζητήσουν τις εξελίξεις των μισθών. Μία εκπρόσωπος της Bundesbank επιβεβαίωσε τη συνάντηση στο -, προσθέτοντας ότι περιλάμβανε και άλλα συνδικάτα και κάλυπτε ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων. Η IG Metall αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκτός από τις ενδεχόμενες νομισματικές επιπτώσεις, οι εργοδότες ελπίζουν ότι μια συμφωνία δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα σε μια εποχή που είναι ήδη γεμάτη αβεβαιότητα που απορρέει από την πολιτική αντιπαράθεση της Γερμανίας για τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης.

Εάν η ένωση περάσει το δικό της, «θα σήμαινε ένα ακόμη μειονέκτημα για τη Γερμανία και θα έπρεπε να εξετάσουμε πιο προσεκτικά πού επενδύουμε», δήλωσε ο Στέφαν Μπραντλl, διευθύνων σύμβουλος της EBM-Papst Group, κατασκευαστής ηλεκτρικών κινητήρων και ανεμιστήρες υψηλής τεχνολογίας στη νοτιοδυτική Γερμανία, η οποία εκμεταλλεύεται επίσης εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία χτυπήθηκε με προειδοποιητική απεργία της IG Metall την Τρίτη. «Ελπίζουμε ότι η ένωση θα κρατήσει τις επιχειρησιακές ανάγκες στο μυαλό και δε θα αυτοπυροβοληθεί στο πόδι».

bb german workers 1

Τα συνδικάτα και οι εργοδότες της Γερμανίας τείνουν να έχουν συνεταιριστικές σχέσεις. Απαιτούνται εκπρόσωποι των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων μεγάλων εταιρειών και συμμετέχουν σε συζητήσεις στρατηγικής. Οι συμβάσεις IG Metall, οι οποίες καλύπτουν τους περισσότερους κατασκευαστές, διαρκούν τουλάχιστον 12 μήνες, αλλά το χρονοδιάγραμμα αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Οι συνομιλίες είναι πιθανό να συνεχιστούν για εβδομάδες καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά. Η IG Metall επιδιώκει άνοδο μισθών κατά 6%, σε σύγκριση με προσφορά 2% από τους εργοδότες. (Οι οικονομολόγοι λένε ότι μια αύξηση περίπου 3% θα ήταν καλή είδηση ​​για τον στόχο πληθωρισμού της ΕΚΤ). Η βαθύτερη ρήξη προέρχεται από το αίτημα της ένωσης να επιδοτούνται απώλειες μισθών για προσωπικό που μειώνει οικειοθελώς την εβδομάδα εργασίας τους σε 28 ώρες από τις 35 για να φροντίζει αγαπημένα πρόωπα. Οι πληρωμές θα είναι 200 ​​ευρώ τον μήνα ή 750 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το είδος της εργασίας.

«Κάθε περικοπή των ωρών εργασίας χρησιμεύει μόνο για να επιδεινώσει την ήδη έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο Στέφαν Στράκε, βουλευτής στο συντηρητικό μπλοκ της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. «Η οικονομία βουΐζει, τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα», έτσι η μετακίνηση σε 28ωρη εβδομάδα εργασίας είναι «μη ρεαλιστική».

Η ομάδα εργοδοτών Gesamtmetall χαρακτήρισε το αίτημα της ένωσης ως δυνητικά παράνομο επειδή θα διακρίνει κατά των ανθρώπων που εργάζονται με μερική απασχόληση. Τόσο τα συνδικάτα όσο και οι εργοδότες εκτιμούν ότι το 5% των μελών της IG Metall θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα.

«Αυτό θα μας βλάψει πολύ, πολύ άσχημα», δήλωσε ο Μπραντλ της EBM-Papst. Λόγω της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, «δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δυνατότητα που διαθέτουμε».

Η ένωση, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους, ειδικά γυναίκες, για να ασχολούνται με τη μηχανική και τη μεταλλουργία. Η IG Metall έχει καταστήσει την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής κεντρικό πυλώνα της πλατφόρμας της, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας με τίτλο «Η ζωή μου, ο χρόνος μου». Η επιδότηση εργασίας μερικής απασχόλησης θα ισχύει για δύο χρόνια και θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των εργαζομένων να επιστρέφουν σε πλήρη απασχόληση.

bb german workers 2

«Αυτή η βιομηχανία πρέπει να βελτιώσει την απήχησή της σε ειδικευμένους υπαλλήλους με ελκυστικές και ευέλικτες επιλογές χρόνου εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της IG Metall Γεργκ Χόφμαν σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Και οι δύο πτυχές – η αύξηση των μισθών και οι επιλογές χρόνου εργασίας – έχουν βαθιά ριζωμένη βάση στο εργατικό δυναμικό.»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΚΤ ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αρκετές μεγάλες εταιρείες αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι δεν αναγκάζονται να φωνάζουν για αυξήσεις μισθών. Η νεότερη γενιά επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα ζωής, ενώ οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι προτιμούν την ασφάλεια της απασχόλησης από την υψηλότερη αμοιβή.

Για να προωθήσει την ατζέντα της, η IG Metall ενίσχυσε την πίεση στους εργοδότες με περισσότερες προσωρινές αποχωρήσεις χιλιάδων εργαζομένων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μιας πορείας κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας στον κατασκευαστή ανταλλακτικών αυτοκινήτων KS Kolbenschmidt στο Νεκαρσούλμ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα εγκαταλείπουν πλήρως τα αιτήματά τους για ευελιξία – αυτό ήταν πολύ σημαντικό μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING-DiBa AG στη Φρανκφούρτη. «Αλλά μπορεί να είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν.»

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin