Image default
Πρώτο Θέμα

Το SPD έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική πραγματικότητα

spd synedrio708Οι βαθιά διαιρεμένοι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την πολιτική πραγματικότητα.

Αντιμέτωποι με μια κρίσιμη ψηφοφορία αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με το εάν θα μπουν σε επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με το μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ ή θα βρεθούν στην έρημο για να ανοικοδομήσουν το κόμμα, πολλά μέλη του SPD καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στην κυβέρνηση φέρνει τον μικρότερο κίνδυνο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν ότι η επιλογή να ξοδέψουν άλλα τέσσερα χρόνια με τη Μέρκελ σε έναν λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, αποτελεί μικρότερη υπαρξιακή απειλή από την πιο πιθανή εναλλακτική λύση: έκτακτες εκλογές που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να δουν την πτώση των ψήφων του SPD από ένα μεταπολεμικό χαμηλό, κοστίζουν στο κόμμα την ηγεσία του και επεκτείνουν το πολιτικό αδιέξοδο της Γερμανίας σε όλη την Ευρώπη.

«Βέβαια, υπάρχει μεγάλη αντίσταση σε έναν μεγάλο συνασπισμό, καθώς το SPD εμφανίστηκε εξασθενημένο κάθε φορά», δήλωσε ο Χανς Άιχελ, γερμανός υπουργός Οικονομικών από το 1999 έως το 2005 υπό τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο έτος και το κόμμα «πρέπει να ξεκινήσει έναν μεγάλο συνασπισμό» προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ο Άιχελ σε συνέντευξή του.

Αφού εξασφάλισε ένα σχέδιο 28 σελίδων σε μαραθώνιες διερευνητικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς διασχίζει τη χώρα για να ενισχύσει την υποστήριξή του για να προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια κοινή πλατφόρμα για την κυβέρνηση. Εξακόσιοι εκπρόσωποι του SPD από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πρώην πρωτεύουσα Βόννη για την ψηφοφορία, ενώ η οργάνωση νεολαίας του κόμματος θα ζητήσει να αντιταχθεί σε νέα θητεία με το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.

Όλα τα κρατίδια έχουν διχασμούς για την κατεύθυνση του κόμματος, αλλά οι κυριότερες ψηφοφορίες θα γίνουν στα βαριά βιομηχανικά κράτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βαυαρία, σύμφωνα με τον Άξελ Σέφερ, πρώην ηγέτη του SPD στην κάτω βουλή που μιλάει τώρα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Η κατάσταση του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι δύσκολη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σέφερ, ο οποίος κάποτε ηγούταν της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του κρατιδίου. Αναφέρθηκε στην απώλεια ισχύος του SPD στην πολιτεία, την πιο πυκνοκατοικημένη της Γερμανίας, πέρυσι ως παράγοντα περιπλοκής. Ωστόσο, προέβλεψε ακόμα την πλειοψηφία των ψήφων υπέρ των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό, όταν οι αντιπρόσωποι ζυγίσουν τον κίνδυνο νέων εκλογών και την ενδεχόμενη ζημία στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Σουλτς άσκησε έμπρακτη πίεση στην βάση του στην πόλη Ντόρτμουντ της κοιλάδας του Ρουρ και στο Ντίσελντορφ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, λέγοντας ότι ήταν «αισιόδοξος» ότι θα μπορούσε να πείσει τα μέλη για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την Ευρώπη, των αυξήσεων των συντάξεων για τους φτωχότερους συνταξιούχους και φορολογικές ελαφρύνσεις για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά για την οργάνωση νεολαίας του SPD, η οποία επικαλείται την απουσία απαιτήσεων του SPD, όπως η ενισχυμένη δημόσια ασφάλιση υγείας και η αύξηση των φόρων στους πλούσιους για την αντίθεσή της στο σχέδιο συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό το συναίσθημα έχει αντηχήσει σε τμήματα του κόμματος. Το SPD στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ απέρριψε συνομιλίες συνασπισμού σε περιφερειακό συνέδριο το Σαββατοκύριακο, όπως και τα μέλη της πόλης-κράτους του Βερολίνου. Το Βρανδεμβούργο, το οποίο περιβάλλει το Βερολίνο, και η πόλη-κράτος του Αμβούργου υποστήριξαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Όμως, οι τέσσερις αυτές περιοχές συγκέντρωσαν 54 εκπροσώπους για τη σύνοδο της Κυριακής, δίπλα στην 78μελή αντιπροσωπεία της Βαυαρίας. Οι 144 αντιπρόσωποι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σημαίνουν ότι η απόφασή του είναι δυνητικά αποφασιστική.

Ο κ. Γιόσεφ Χελσντένκερ, μέλος του SPD και εκπρόσωπος του συνδικάτου στην περιοχή του Βόρειου Ρουρ, δήλωσε ότι, εν μέσω διαφορετικών απόψεων, το συναίσθημα στην περιοχή του ισχυροποιείται υπέρ μιας σταθερής κυβέρνησης με τη Μέρκελ.

«Δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;», δήλωσε ο Χελσντένκερ σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Μια συμβιβαστική θέση προωθεί ή δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης κρατική ηγέτης της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντρέιερ, η οποία απέσυρε την αρχική της κάθετη αντίθεση σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό. Αντίθετα, λέει τώρα ότι η συμφωνία με το μπλοκ της Μέρκελ θα πρέπει να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την εξασφάλιση περισσότερων παραχωρήσεων στις επίσημες συνομιλίες για συνασπισμούς.

«Η προκαταρκτική συμφωνία δεν προκάλεσε ακριβώς μια έκρηξη ευδοκιμασίας», δήλωσε ο Κλάους Μπάρτελ, πρώην βουλευτής του SPD που ηγείται της οργάνωσης του κόμματος. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε καλύτερα πράγματα. «Αναμένουμε ότι σε επερχόμενες διαπραγματεύσεις συνασπισμού θα επιτευχθούν περισσότερα για τους εργαζόμενους και την κοινωνική ισότητα», ανέφερε ο Μπάρτελ σε συνέντευξή του.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin