Image default
Πρώτο Θέμα

Όσοι ξέγραψαν τη Μέρκελ έκαναν λάθος

angies germanyΠόσοι ηγέτες παγκοσμίως μπορούν να περάσουν 24 ώρες χωρίς διακοπή, συζητώντας με πικρούς αντιπάλους και μαχητικούς συμμάχους – και να σφυρηλατούν μια συμφωνία λίγο πολύ με τους δικούς τους όρους;

Σίγουρα όχι πολλοί, και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι μία από αυτούς. Για πολλοστή φορά, απέδειξε ότι ξεγράφηκε πρόωρα, επιτυγχάνοντας μια προκαταρκτική συμφωνία συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Αυτή είναι η μακρύτερη περίοδος μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία η Γερμανία βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση – οι εκλογές ήταν τον Σεπτέμβριο – και ο γύρος των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU), των βαυαρών συμμάχων τους από τη Χριστιανοκοινωνική ένωση (CSU) και το SPD που ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί και έληξε νωρίς την Παρασκευή έχει επίσης μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος. Η προσπάθεια της Μέρκελ να δώσει στη Γερμανία μια σταθερή κυβέρνηση (σε αντίθεση με ένα μειοψηφικό υπουργικό συμβούλιο ή μια νέα εκλογική αναμέτρηση) υπήρξε εξουθενωτικά δύσκολη, αφήνοντάς τη εμφανώς σε χειρότερη κατάσταση – αλλά νεότεροι πολιτικοί από την 63χρονο καγκελάριο μπορεί να μην έχει αντέξει, και ορισμένοι δεν το έκαναν. Μία αξέχαστη εικόνα από τις αποτυχημένες συνομιλίες της CDU με το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και τους Πρασίνους πέρυσι ήταν ο εξουθενωμένος ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, 39 ετών, να ανακοινώνει μετά από μια διαμάχη νωρίς το πρωί ότι ήταν «καλύτερα να μην κυβερνάς παρά να κυβερνάς με ψεύδη». Το κόμμα του τιμωρήθηκε γι’ αυτό στις δημοσκοπήσεις, πέφτοντας από τότε χαμηλότερα από το ποσοστό του στις εκλογές.

Κατά καιρούς κατά τη διάρκεια του μετεκλογικού δράματος, η Μέρκελ, επίσης, φαινόταν εξαντλημένη και απογοητευμένη. Δεν εγκατέλειψε ποτέ. Η πορεία της προς την εξέλιξη της Παρασκευής ήταν γραμμική και λογική. Πρώτα επιχείρησε τον συνδυασμό των κομμάτων που φαινόταν πιο πολλά υποσχόμενος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Όταν αυτό απέτυχε επειδή ο Λίντνερ δεν μπόρεσε να αποδεχθεί ορισμένους από τους απαιτούμενους συμβιβασμούς με τους αριστερόστροφους Πράσινους, η Μέρκελ αγνόησε τον όρκο του ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς, να μην επαναλάβει τον «μεγάλο συνασπισμό» με τη Μέρκελ, προσφέρθηκε να μιλήσει αντί να καλέσει νέες εκλογές. Μια παρέμβαση του Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, πρώην ηγέτη του SPD, έπεισε τελικά τον Σουλτς ότι το επιστρέψει την εντολή στους ψηφοφόρους ήταν μια κακή ιδέα – και ότι σε μια νέα εκλογή, το SPD θα μπορούσε να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβριο.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, καθώς η Μέρκελ συνέχισε να ψάχνει επιμελώς για συμβιβασμό, ότι η συγκατάθεση του SPD για τη διαπραγμάτευση ενός νέου GroKo θα του έδινε ένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες. Την Παρασκευή το πρωί κατέστη σαφές πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η Μέρκελ, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζει το πρόωρο τέλος στην πολιτική της καριέρα: Οι περισσότεροι Γερμανοί αμφισβήτησαν ότι θα υπηρετούσε πλήρη θητεία σε περίπτωση νέων εκλογών. Στοιχημάτισε ότι το SPD θέλησε τις συνομιλίες να καταρρεύσουν ακόμα λιγότερο από την ίδια, είχε δίκιο και κέρδισε.

Η ηγεσία του SPD, η οποία πρέπει να πουλήσει τη συμφωνία στη διάσκεψη του κόμματος στις 21 Ιανουαρίου, μετρά 60 σημεία στα οποία πέτυχε τους στόχους της στις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας σταθεροποίησης των συνταξιοδοτικών εισφορών και των επιπέδων πληρωμών, συμφωνία ότι εργαζόμενοι και εργοδότες θα μοιράζονται ισάξια τις εισφορές ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης (η ισορροπία κλίνει προς τον εργαζόμενο τώρα), αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές και υψηλότερα οφέλη για τα παιδιά. Αλλά σε βασικά θέματα, η θέση του μπλοκ CDU/CSU επικράτησε σε μεγάλο βαθμό. Το SPD, για παράδειγμα, απαίτησε μια αύξηση φόρου για το ανώτατο όριο εισοδήματος, αλλά δεν την πήρε. Ούτε και υποχώρησαν οι συντηρητικοί της Μέρκελ για το γενικό σχέδιο του SPD για την απόσυρση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, την οποία περίπου το 12% των Γερμανών αγοράζουν, και την ενοποίηση του συστήματος υγείας σύμφωνα με την τρέχουσα υποχρεωτική ασφάλιση: Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι συντηρητικοί παραχώρησαν κάποιο έδαφος στο θέμα της οικογενειακής ενοποίησης των προσφύγων. Αρχικά θέλησαν να συνεχίσουν να κρατούν τους αιτούντες άσυλο με μόνο μερικώς προστατευόμενο καθεστώς – περισσότερο από το 20% των αιτούντων του 2017 – εμποδίζοντάς τους να φέρουν τις οικογένειές τους, αλλά συμφώνησαν να αφήσουν έως και 1.000 άτομα τομ μήνα, το οποίο είναι πιο γενναιόδωρο, αλλά ακόμη και έτσι, ένα σκληρό όριο για τους πρόσφυγες. Επέβαλαν επίσης το ανώτατο όριο αιτήσεων ασύλου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως από τη CDU και την πιο αντιαμεταναστευτική CSU σε 220.000 ετησίως από 200.000. Αυτό, ωστόσο, είναι μια νίκη για τους συντηρητικούς και όχι για το SPD υπέρ της μετανάστευσης.

Πιο θεμελιωδώς για τη Μέρκελ, η κυβέρνηση θα τηρήσει την πολιτική της για τα εμπορικά σήματα, εξισορροπώντας τον προϋπολογισμό. Βοήθησε στην εξομάλυνση των συνομιλιών το ότι τα κόμματα είχαν προβλέψει ένα πλεόνασμα ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για να παίξουν – όχι αρκετά για να καλύψουν όλες τις φιλοδοξίες του SPD, αλλά αρκετά, αποδεικνύεται, για μια συμφωνία. Η Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές εξαντλούνται τόσο ώστε να υπάρχει έλλειψη παλετών στις οποίες μεταφέρονται αγαθά, αντέχει λίγο περισσότερο σοσιαλισμό.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματευτές είχαν πετύχει επίσης μια «εξέλιξη για την Ευρώπη» – ένα σύνολο πολιτικών που ταιριάζουν με τον ενθουσιασμό του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια στενότερη Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές τι εννοούσε. Η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προσδοκίες ως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και μία από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της, αλλά ο περισσότερος χρόνος στις εξαντλητικές συνομιλίες για τον συνασπισμό αφιερώθηκε στις λεπτομέρειες της εσωτερικής πολιτικής. Η Μέρκελ, παρά την εικόνα της ως υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης, είναι ρεαλιστική βάζοντας πρώτη τη Γερμανία, χωρίς να το φωνάζει ως σλόγκαν. Έχει επαρκή δεξιοτεχνία στα ψιλά γράμματα για να είναι αποτελεσματική σε αυτό, επίσης.

Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις συνομιλίες συνασπισμού – δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις όπως, για παράδειγμα, οι Ολλανδοί, που περίμεναν 209 ημέρες για συμμαχία πέρυσι. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν θέλει καν έναν νέο συνασπισμό CDU-SPD. Η προφανής κόπωση της Μέρκελ και η φαινομενική ανικανότητα να δουλέψει η συνήθης συμβιβαστική μαγεία της την έκαναν να φαίνεται ευάλωτη για λίγο. Αν όμως ο Σουλτς προωθήσει τη συμφωνία της Παρασκευής στη βάση του κόμματος, κάτι που είναι πιθανό, η Μέρκελ πιθανότατα θα βασιλεύει με αυτοπεποίθηση μέχρι το τέλος της θητείας της. Θα έχει αρκετό χρόνο για να βρει και να ετοιμάσει έναν διάδοχο – ένα καθήκον που δεν ήταν πρόθυμη να αντιμετωπίσει στα 12 έτη της στην εξουσία, αλλά δεν είναι πλέον συνετό να αποφύγει.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin