Image default
Πρώτο Θέμα

Οι υψηλότερες αποδόσεις το 2018 δε σημαίνουν αναταραχή των αγορών

bonds money and stuffΟι επιδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων το 2017 συγκλόνισαν πολλούς, καθώς τα χρεόγραφα διατηρούσαν τη διαπραγμάτευση σε κλίμακα μεγέθους, τόσο στο πλαίσιο της υψηλότερης ανάπτυξης όσο και της σύσφιγξης του επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κάτι που υπερέβαινε τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων έχει προκαλέσει τόσες πολλές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων ότι μπορεί να είμαστε στο τέλος μιας από τις μεγαλύτερες ανοδικές αγορές της σύγχρονης ιστορίας για το σταθερό εισόδημα. Ωστόσο, ενώ το συγκεκριμένο επίπεδο των αποδόσεων είναι σημαντικό, η φύση της κίνησης και οι οδηγοί της θα διαδραματίσουν ίσο, αν όχι μεγαλύτερο, ρόλο στον προσδιορισμό των ευρύτερων επιπτώσεων στην οικονομία και στην αγορά.

Η απόδοση αναφοράς των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε μια περιοχή με μόνο 30 μονάδες βάσης για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Η απουσία τόσο υψηλότερων αποδόσεων όσο και μεγαλύτερης μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων ήταν αξιοσημείωτη δεδομένων όσων έγιναν αλλού στις αγορές και στην οικονομία.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών το 2017, συμπεριλαμβανομένων των 71 ρεκόρ ημερήσιου κλεισίματος για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, κανονικά θα συνδέεται με αύξηση των αποδόσεων. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία συγχρονίζεται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οδηγείται περισσότερο από γνήσιες οικονομικές δυνάμεις παρά χρηματοπιστωτικές, και όλο και πιο ευαίσθητη στην ενίσχυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ κατανάλωσης, επενδύσεων και εμπορίου. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει τις αποδόσεις υψηλότερες και να τις κάνει πιο ασταθείς, σίγουρα μια πιο επιθετική Fed θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Πολλοί λόγοι έχουν αναφερθεί για το εκπληκτικό αποτέλεσμα του περασμένου έτους. Αυτοί κυμαίνονται από τον αντίκτυπο των «μη εμπορικών ροών» – ιδίως των αγορών τίτλων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και από επενδύσεις θεσμικών επενδυτών με βάση την ευθύνη – μέχρι τις αμφιβολίες σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της αύξησης της ρευστότητας. Και με ερωτήματα για τον συνεχιζόμενο ρόλο αυτών των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές της με ταχύτερο ρυθμό, οι αποδόσεις αυξήθηκαν σε όλον τον προηγμένο κόσμο και έγιναν κάπως πιο ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πού θα καταλήξουν οι αποδόσεις το 2018, φυσικά, θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και στην οικονομία. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδραση των τιμών της αγοράς, ιδίως του μεγάλου αριθμού περιουσιακών στοιχείων που αντανακλούν τις προεξοφλημένες μελλοντικές ταμειακές ροές. Επίσης, επηρεάζουν τις δραστηριότητες δανεισμού, πίστωσης και ενυπόθηκων δανείων. Και, μέσω των αγορών συναλλάγματος, μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ανάπτυξη.

Τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται αυτές οι υψηλότερες αποδόσεις. Τα μεγάλα άλματα τείνουν να είναι πιο αποδιοργανωτικά από βαθμιαίες αυξήσεις, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον κίνδυνο της άτακτης απομόχλευσης από υπερβολικά εκτεταμένα και υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι οδηγοί υψηλότερων αποδόσεων έχουν επίσης σημασία. Για παράδειγμα, οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στις αγορές και στην οικονομία είναι πολύ λιγότερο σοβαρές εάν η άνοδος οφείλεται σε ισχυρότερη αύξηση χωρίς αποκλεισμούς, σε αντίθεση με ένα πολιτικό λάθος της κεντρικής τράπεζας ή ένα ατύχημα στην αγορά.

Πού μας αφήνει αυτό;

Οι υψηλότερες και πιο ασταθείς αποδόσεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με εκείνες του 2017, πρέπει να αποτελούν μέρος της βασικής γραμμής για το τρέχον έτος. Αυτό είναι απίθανο να είναι μια διαδικασία διαφυγής, καθώς η επιρροή των κεντρικών τραπεζών, αν και πιθανότατα θα μειωθεί, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική. Και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ανοσοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που τους επιτρέπουν εν μέρει τα σημαντικά κέρδη που μπορούν πλέον να αποκομίσουν από τις συμμετοχές τους σε μετοχές. Το ενδεχόμενο ευρύτερων διαταραχών θα περιοριστεί επίσης στην πιθανότητα ότι ο κύριος οδηγός θα είναι καλύτερη δυναμική ανάπτυξης – όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και αλλού.

Ναι, οι αποδόσεις πιθανόν να φτάνουν σε υψηλότερο επίπεδο φέτος, χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό μη οικονομικό σοκ. Αλλά αυτό το γεγονός από μόνο του είναι μάλλον απίθανο να μεταφραστεί σε γενικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές.

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin