Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλική λύση για το ελληνικό χρέος

thesmoiΜια πρόταση από τη Γαλλία έρχεται για να δώσει τέλος στο αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με αυτήν, οι ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους της θα κινούνται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η πρόταση αποτελεί έξυπνη συνάρτηση των δυνατοτήτων της οικονομίας με την φερεγγυότητα του χρέους, αλλά και ένας μηχανισμός που αναμένεται να ξεπεράσει τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ μέχρι στιγμής εμμένει στην εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται σε διπλάσιο μέγεθος. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του. Αυτό το κενό έρχεται να κλείσει η γαλλική πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί στο Eurogroup, και η οποία εισάγει μια συνάρτηση που επιτρέπει τη λήψη μέτρων για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 1% ανάπτυξη ή η μικρότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον  επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.

Όπως έχει τονίσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «Αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί… Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στις αγορές ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες αλλά είναι επίσης καλό για την επενδυτική κοινότητα».

Η ελληνική πλευρά εγγυάται να επιδιώξει το θετικότερο σενάριο δεσμευόμενη σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αύξησης του ΑΕΠ με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Η μορφή του προγράμματος δεν είναι ακόμη γνωστή και θα χρειαστεί θετική αξιολόγηση των πιστωτικών θεσμών. Η ανάπτυξή του φέρεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη συμβολή γαλλικής εμπειρογνωμοσύνης.

Το σχέδιο είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από το καλοκαίρι, με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να θέτουν το Eurogroup Ιουνίου ως προθεσμία, καθώς, σύμφωνα με πηγές, «κανείς δε θέλει να αφήσει αυτή τη συζήτηση για το καλοκαίρι».

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin