Image default
Πρώτο Θέμα

Γαλλική λύση για το ελληνικό χρέος

thesmoiΜια πρόταση από τη Γαλλία έρχεται για να δώσει τέλος στο αδιέξοδο μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με αυτήν, οι ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους της θα κινούνται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η πρόταση αποτελεί έξυπνη συνάρτηση των δυνατοτήτων της οικονομίας με την φερεγγυότητα του χρέους, αλλά και ένας μηχανισμός που αναμένεται να ξεπεράσει τη διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ μέχρι στιγμής εμμένει στην εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται σε διπλάσιο μέγεθος. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του. Αυτό το κενό έρχεται να κλείσει η γαλλική πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί στο Eurogroup, και η οποία εισάγει μια συνάρτηση που επιτρέπει τη λήψη μέτρων για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 1% ανάπτυξη ή η μικρότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον  επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.

Όπως έχει τονίσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «Αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί… Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στις αγορές ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες αλλά είναι επίσης καλό για την επενδυτική κοινότητα».

Η ελληνική πλευρά εγγυάται να επιδιώξει το θετικότερο σενάριο δεσμευόμενη σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αύξησης του ΑΕΠ με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Η μορφή του προγράμματος δεν είναι ακόμη γνωστή και θα χρειαστεί θετική αξιολόγηση των πιστωτικών θεσμών. Η ανάπτυξή του φέρεται να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τη συμβολή γαλλικής εμπειρογνωμοσύνης.

Το σχέδιο είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από το καλοκαίρι, με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να θέτουν το Eurogroup Ιουνίου ως προθεσμία, καθώς, σύμφωνα με πηγές, «κανείς δε θέλει να αφήσει αυτή τη συζήτηση για το καλοκαίρι».

Σχετικα αρθρα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin