Image default
Πρώτο Θέμα

Η πολιτική απειλή της Ιταλίας στην Ευρώπη

Italyflag1Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν κατέλαβαν ποτέ την ευρωζώνη. Οι επενδυτές πολλές φορές πανικοβλήθηκαν όταν δεν έπρεπε να το κάνουν, όπως έκαναν ξανά πριν από τις γαλλικές εκλογές του περασμένου έτους.

Αντιδρώντας στις γερμανικές εκλογές, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ απαθείς.

Οι περισσότεροι εξωτερικοί παρατηρητές έχασαν το ενδιαφέρον τους όταν συνειδητοποίησαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ πιθανότατα θα αναδυθεί ως καγκελάριος για άλλη μια φορά. Τώρα οι αγορές εφησυχάζονται για τις ιταλικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου. Η συναίνεση είναι ότι οι εκλογές θα προκαλέσουν αδιέξοδο στο κοινοβούλιο και ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί απλά να επαναδιορίσει τον καθιερωμένο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θα στοιχηματίζαμε σε κάτι τέτοιο. Το αδιέξοδο είναι πράγματι ένα από τα τρία πιθανά αποτελέσματα. Ένα άλλο είναι μια νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας – της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Λίγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας, εθνικιστικού κόμματος.

Υπάρχει όμως μια τρίτη πιθανότητα, που υποτιμάται ευρέως εκτός Ιταλίας: μια συμμαχία μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά. Οι αξιολογήσεις των δημοσκοπήσεων για τα δύο κόμματα μπορεί να μη φτάνουν αθροιστικά πάνω από το 50% των ψήφων. Αλλά οι δημοσκοπήσεις της ιταλικής κοινής γνώμης είχαν πάντα την τάση να υποτιμούν τα λαϊκιστικά κόμματα.

Η πιθανότητα μιας τέτοιας συμμαχίας τέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Με ένα σύστημα ψηφοφορίας στο οποίο το 37 τοις εκατό των ψήφων θα καθοριστεί σε εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφικό σύστημα και το υπόλοιπο υπό αναλογική εκπροσώπηση, δεν είναι εύκολο να μεταφραστούν τα ποσοστά σε έδρες. Η Λίγκα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει πολλές άμεσες εντολές στη βόρεια Ιταλία, ενώ η αδυναμία του Δημοκρατικού κόμματος, το κεντροαριστερό κόμμα του κ. Τζεντιλόνι στον νότο, θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό άμεσων εντολών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις και το περίπλοκο σύστημα ψηφοφορίας που συγκεντρώνει δύο ανεξάρτητα κοινοβουλευτικά σώματα, θα ήταν ανόητο να βάλουμε οποιαδήποτε στοιχήματα σε μια κυβέρνηση Πέντε Αστέρων/Λίγκας. Σε κάθε περίπτωση, η Λίγκα είναι κλειδωμένη σε μια συμμαχία με τον κ. Μπερλουσκόνι. Μια συμμαχία Πέντε Αστέρων/Λίγκας δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί ακόμη και αν ήταν αριθμητικά βιώσιμη. Αν όμως η κεντροδεξιά κατακερματιστεί ή αποτύχει να εξασφαλίσει πλειοψηφία μετά τις εκλογές, όλα τα στοιχήματα είναι άκυρα. Αυξάνονται ενδείξεις για σχίσμα μεταξύ του κ. Μπερλουσκόνι και του Ματέο Σαλβίνι, του ηγέτη της Λίγκας, σχετικά με τους κανόνες της ευρωζώνης και σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός αν κερδίσει η συμμαχία.

Η Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, χαρακτηρίζονται και τα δύο ως λαϊκιστικά, έχουν διαφορετική φύση. Η Λίγκα κατά παράδοση ζητά ανεξαρτησία για το βόρειο τμήμα της Ιταλίας. Τα πέντε αστέρια είναι μια μεσαίας τάξης εξέγερση ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο. Αλλά τα δύο κόμματα έχουν πολλά κοινά. Και τα δύο είναι ευρωσκεπτικιστικά αν και σε διαφορετικούς βαθμούς. Και τα δύο θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και τα δύο προτιμούν φορολογικές περικοπές ευρείας κλίμακας. Εάν δούμε μόνο τα μανιφέστο των εκλογών, θα μπορούσατε εύκολα να καταλήξετε ότι τα δύο ανήκουν μαζί.

Μια συμμαχία Πέντε Αστέρων /Λίγκας θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα μια συλλογική καρδιακή προσβολή μεταξύ των διεθνών επενδυτών. Όπως συμβαίνει τόσο συχνά, περιμένετε να στροφή από τον εφησυχασμό στον πανικό χωρίς αρκετό χρόνο ενδιάμεσα. Η πραγματικότητα θα ήταν πιθανώς λιγότερο ακραία. Και τα δύο κόμματα έχουν χαλαρώσει τη ρητορική τους για το ευρώ.

Τα Πέντε Αστέρια δεν θέλουν πλέον να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη της Ιταλίας στο ενιαίο νόμισμα. Ωστόσο, κανένα από τα κόμματα δεν δεσμεύεται από τους κανόνες εμπλοκής της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα από τους διάφορους στόχους για το έλλειμμα τους οποίους η Ιταλία υπέγραψε όλα αυτά τα χρόνια.

Από όλες τις πιθανές κυβερνήσεις, ένας συνασπισμός Πέντε Αστέρων/Λίγκας θα αισθανόταν λιγότερο περιορισμένος από τους στόχους. Αλλά κανένα από τα μεγαλύτερα κόμματα δεν σκοπεύει να τα εκπληρώσει όλα. Ο Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του PD, συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το δημοσιονομικό συμψηφισμό. Η δέσμευση του κ. Μπερλουσκόνι για σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με τη φορολογική πολιτική του. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις 4 Μαρτίου, είναι σίγουρες οι εντάσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της ΕΕ.

Από την ευρωπαϊκή προοπτική, η διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης Πέντε Αστέρων/Λίγκας και μιας πιο παραδοσιακής διοίκησης της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς θα είναι μια βαθμίδα. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την παραγωγικότητα και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν προτείνει μια αποφασιστική δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αδυναμίας του τραπεζικού τομέα, η οποία έχει επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι και η Ιταλία απολαμβάνει οικονομική ανάκαμψη. Αλλά είναι πολύ πιο αδύναμη από ό, τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Με τα υψηλά επίπεδα χρέους και την έλλειψη σοβαρής συζήτησης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφησυχαζόμαστε για την Ιταλία. Αυτό, και όχι μια πιθανή συμμαχία Πέντε Αστέρων/Λίγκας, είναι το πιο ανησυχητικό.

Σχετικα αρθρα

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin