Image default
Πρώτο Θέμα

Οι πεινασμένες για αποδόσεις αγορές θα καλωσορίσουν το νέο ελληνικό ομόλογο

bond money stuffΌταν η Ελλάδα έλθει στην αγορά τις επόμενες μέρες με επταετές ομόλογο, μπορεί να βρει πολλούς αγοραστές – όχι μόνο επειδή σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας, αλλά και επειδή δεν υπάρχει χρεόγραφο με καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη.

«Το κυνήγι της απόδοσης συνεχίζεται, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν ελκυστικά ευρωπαϊκά ομόλογα», δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Alpha Trust στην Αθήνα.

Καθώς η Ελλάδα κατευθύνεται προς το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αφού δοκίμασε επιτυχώς τις αγορές τον Ιούλιο με την πρώτη πώληση ομολόγων της σε τρία χρόνια και έχοντας εφαρμόσει μια πρωτοφανή ανταλλαγή χρεών τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση επιθυμεί να εδραιώσει τη σχέση της με τους ξένους επενδυτές .

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπέγραψαν διστακτικά αυτόν τον μήνα την τελευταία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση και συμφώνησαν να εκταμιεύσουν βοήθεια ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αρχές Φεβρουαρίου. Για τη χώρα, η προγραμματισμένη πώληση ενός νέου επταετούς χρεογράφου αποσκοπεί στη συγκράτηση των ταμειακών αποθεμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη της τρέχουσας γραμμής ζωής.

Η Ελλάδα επιθυμεί ένα αποθεματικό ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους και άλλων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2019. Το ήμισυ αυτού του ποσού αναμένεται να προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης και τα υπόλοιπα πρέπει να προέλθουν από τις αγορές έως το καλοκαίρι. Οι επενδυτές, που είδαν την Ελλάδα να παρουσιάζει διακυμάνσεις, λένε ότι το χρέος της χώρας παραμένει ελκυστικό.

«Οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά ακόμη και σήμερα τα spreads είναι υψηλά», δήλωσε ο Τζιουζέπε ντι Μίνο, διευθύνων σύμβουλος της Amber Capital στο Λονδίνο. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής στη νέα πώληση ομολόγων στην Ελλάδα όταν έρθει η ώρα». Η Amber Capital αγόρασε ελληνικά ομόλογα πέρυσι. Διαθέτει επίσης το 1% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

bb greece bond 1Η απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων υποχώρησε σε 20ετή χαμηλή τιμή στο 1,25% αυτόν τον μήνα. Τα πενταετή χρεόγραφα διαπραγματεύονται στο 2,89%, ενώ τα 10ετή ομόλογα αποφέρουν 3,66%. Αντίθετα, η Ισπανία πληρώνει 1,4% για να δανειστεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ η Γαλλία πληρώνει 0,96%.

Το νέο επταετές ομόλογο της Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα έχει πιθανώς απόδοση 3%, ανάλογα με τη ζήτηση, δήλωσε ο Δαλίπης της Alpha Trust.

Υπάρχει θετική ώθηση προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Ιωάννης Σώκος, αναλυτής στρατηγικών τιμών στην Nomura International Plc στο Λονδίνο.

«Βλέπουμε επίσης τη συνεχιζόμενη μεταβολή της ζήτησης από αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου σε λογαριασμούς πιο ρευστού χρήματος, αν και η πολύ χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση εμποδίζει πολλούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Η Moody’s έχει βαθμολογία Caa2 για το ελληνικό χρέος, οκτώ βαθμούς χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η S&P το κατατάσσει στο Β, επίσης σε μη επενδυτικές περιοχές.

Ο Νίκολας Γουόλ της Old Mutual εξακολουθεί να αναμένει ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση για ένα ελληνικό επταετές ομόλογο.

«Θα περίμενα ένα επταετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να φθάσει το 3,25-3,30 τοις εκατό», είπε.

Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η έκδοση τριετούς ομολόγου και δεκαετούς ομολόγου προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά στη καμπύλη των ομολόγων της χώρας και να εξασφαλιστεί το buffer μετρητών.

Για να αποφευχθούν ενδεχόμενες διαταραχές στις αγορές εξαιτίας των ιταλικών εκλογών, η κυβέρνηση μπορεί να πουλήσει το τριετές ομόλογο πριν από την ψηφοφορία στις 4 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι η δεκαετής έκδοση αναφοράς θα έρθει αργότερα φέτος, πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Τα ομόλογα μπορεί να έχουν καλή υποδοχή για τους επενδυτές με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτικών θεσμών, σύμφωνα με τον Γουόλ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ανάκαμψη και την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης ως την καλύτερη ευκαιρία για επανεκλογή τον επόμενο χρόνο, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ένα νέο πνεύμα ολοκλήρωσης μετά την εκλογή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Όσο παραμένει αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν θετικά την Ελλάδα σε μια αγορά που έχει λιγοστές ευκαιρίες», δήλωσε. 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin