Image default
Πρώτο Θέμα

Σπαταλώντας την άνθιση της ευρωζώνης

european valuesΤο 2017 ήταν ένα έτος εκλεκτής σοδειάς για την ευρωζώνη. Η οικονομία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία – ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε μια δεκαετία και ξεπερνώντας τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Τα επίπεδα απασχόλησης στην ευρωζώνη είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, με ενθαρρυντικά ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και με συνεχή μείωση της ανεργίας των νέων. Ο πληθωρισμός περιορίζεται και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αυξάνεται. Ακόμα και η Γαλλία είναι σε άνοδο.

ft euroboom 1

Είναι το είδος περιόδου καλοήθους έκρηξης που ονειρεύονται οι οικονομολόγοι. Αλλά εν μέσω της ήρεμης ευφορίας των Βρυξελλών για το ξαναζωντανεμένο «πτώμα» της ευρωζώνης, υπάρχει ένας παρατεταμένος φόβος: ότι όλα θα σπαταληθούν.

Οι σταθερές ανακάμψεις, όπως μας λένε, είναι οι καλύτερες περίοδοι για τους πολιτικούς για να κάνουν τα δύσκολα πράγματα που οι ψηφοφόροι τους δεν μπορούν να καταπιούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης – συνήθως ένας κλασικός συνδυασμός μεταρρυθμίσεων ανταγωνιστικότητας θέσεων εργασίας και ελευθέρωσης της αγοράς. Για την ευρωζώνη, οι πολιτικές προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι καλές εποχές είναι το παράθυρο ευκαιρίας για κβαντικά άλματα προς την πολιτική ολοκλήρωση. Ή για να επαναλάβουμε την έκφραση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, «για να επισκευάσουμε τη στέγη όσο ο ήλιος λάμπει».

Κατά τους τελευταίους 18 μήνες σταθερής ανάπτυξης, η ΕΕ έχει παρουσιάσει ένα έγγραφο προβληματισμού, μια λευκή βίβλο και μια ατζέντα για τους ηγέτες – όλα αυτά διατυπώνουν πιθανά σχέδια για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια για να καλυφθούν τα κενά στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Επί της ουσίας, έχουν αποκλειστεί πολλά πράγματα, αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει δεκτά.

Οι οικονομικές αποκαταστάσεις εν τω μεταξύ μπορούν να πεθάνουν από γηρατειά και τα κρίσιμα συστατικά εξακολουθούν να λείπουν από τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ευρώ, κυρίως μια ουσιαστική γαλλογερμανική συναίνεση και η πολιτική ηγεσία που απαιτείται για να προωθηθούν δύσκολες επιλογές στα εθνικά ακροατήρια.

Σε αντίθεση με τις εγχώριες οικονομίες, η πρόκληση στη νομισματική ένωση είναι να περιορίσει τις σχεδόν δογματικές θέσεις ορισμένων πρωτευουσών (συνήθως στη βόρεια Ευρώπη) που φοβούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα λάθη των άλλων (συχνά στον νότο). Είναι ένα χάσμα που έχει αποδειχθεί αδιαπέραστο στον οικονομικό κύκλο για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι φιλοσοφικές διαφορές επιδεινώνονται από τις πιο ασήμαντες πολιτικές. Θα έπρεπε η Κομισιόν να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης ή θα έπρεπε να είναι το κέντρο των κρατικά ελεγχόμενων ιδρυμάτων; Μπορεί ο νέος υπουργός οικονομικών του ευρώ να είναι τόσο μέλος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν όσο και πρόεδρος του Eurogroup; Οι τεχνικές λεπτομέρειες – σχετικά με την τραπεζική ένωση ή την εντολή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – είναι ακόμη πιο ασαφείς. Καμία δεν είναι πιθανό να λυθεί μέχρι το Βερολίνο να έχει μια λειτουργική κυβέρνηση.

Για τους φεντεραλιστές του ευρώ, ο κίνδυνος σε μια περίοδο άνθησης δεν είναι μόνο το αδιέξοδο, αλλά και ο εφησυχασμός. Η τρέχουσα αισιόδοξη κατάσταση της οικονομίας θα μπορούσε απλώς να ενθαρρύνει τις φωνές στο στρατόπεδο των πιστωτών – τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία – ότι το status quo λειτουργεί πολύ καλά.

Για τις Βρυξέλλες, το να σπαταλήσει μια κρίση είναι ατυχές. Αλλά η σπατάλη μιας άνθισης θα μπορούσε να αποδειχτεί απόλυτα απερίσκεπτη. 

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin