Image default
Πρώτο Θέμα

Οι συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας μπαίνουν στην τελική ευθεία

angie no coalitionΤο μπλοκ της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας εξασφάλισαν μια συμφωνία για την εκπαίδευση, παρόλο που οι «μεγάλες» πολιτικές διαφορές παραμένουν, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος καθώς τα κόμματα πλησιάζουν μια αυτοεπιβεβλημένη προθεσμία το Σαββατοκύριακο.

Οι διαπραγματευτές στο Βερολίνο παραμένουν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, δήλωσε ο Αντρέας Σούερ, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής ένωσης, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών κορυφαίου επιπέδου. Τα κόμματα πλησιάζουν μια προθεσμία για συμφωνία μέχρι την Κυριακή, αν και έδωσαν τον εαυτό τους δύο ακόμη ημέρες εάν προκύψουν εκκρεμή ζητήματα.

«Θα έχουμε πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Σούερ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες χωρίς κυβέρνηση, οι Γερμανοί περιμένουν, καθώς οι διαιρεμένοι Σοσιαλδημοκράτες αγωνίζονται να διαχειριστούν μια επιστροφή στην κυβέρνηση με τη Μέρκελ. Το SPD υπό τον Μάρτιν Σουλτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από έναν όρκο να μην συμμετάσχει σε υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τη Μέρκελ μετά από μια πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πολυκομματικού συνασπισμού που απέτυχε.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία, θα τεθεί σε ψηφοφορία από τα 440.000 μέλη του SPD σε ολόκληρη τη χώρα, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Πολλοί στο κόμμα δυσανασχετούν με την προοπτική να κυβερνήσουν και πάλι με τη Μέρκελ, με μια μικρή πλειοψηφία να εγκρίνει συνομιλίες συνασπισμού σε ειδική διάσκεψη κόμματος τον περασμένο μήνα.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη ήταν η τελευταία που έδειξε την κατάρρευση της υποστήριξης για το SPD, τον κύριο λόγο για το άγχος των μελών του. Το κόμμα μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 18% σε έρευνα για τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD, το χαμηλότερο ποσοστό του σε αυτήν την έρευνα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η στήριξη εντός του SPD  για συνασπισμό με τη Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στηρίζουν τη συνεργασία με την καγκελάριο στην κυβέρνηση, από 47% τον Ιανουάριο. Η αντίθεση έπεσε στο 39% από 51%.

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βαλτικού παράκτιου κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές θα εργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας «με μεγάλη επιτακτικότητα, από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Ερωτηθείς αν θα τηρηθεί η προθεσμία της Κυριακής, η Σβέσιγκ είπε, «πρέπει να πάρουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να κάνουμε καλά πράγματα για τον λαό».

Μέρες μετά την επίτευξη συμβιβασμού από τα κόμματα για τα δικαιώματα οικογενειακής επανένωσης των αιτούντων άσυλο – ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας – το μπλοκ της Μέρκελ και το SPD κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σχολείων και την επέκταση της παιδικής μέριμνας.

Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι μια μεσοπρόθεσμα αναπτυσσόμενη γερμανική οικονομία θα δημιουργούσε μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα. Τα αντίπαλα κόμματα θα έχουν «πρόσθετο πεδίο» πέρα ​​από τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον δαπάνες που είχαν συμφωνήσει σε μια προκαταρκτική συμφωνία τον περασμένο μήνα.

Τα πρόσθετα κονδύλια πρέπει να δαπανηθούν για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, αναπτυξιακή βοήθεια και στόχους εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, δήλωσε την Πέμπτη η Μέρκελ. 

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin