Image default
Πρώτο Θέμα

Η πολιτική του Brexit πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο

brexit 1Η πολιτική δυσλειτουργία αναμφισβήτητα επιδεινώνει τον εφιάλτη του Brexit της Βρετανίας. Ωστόσο, η παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, όπως απαιτούν μερικοί στο κόμμα της, μόνο θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Οι Συντηρητικοί δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να θέσουν τις διαφωνίες τους κάτω από κάποιο είδος ελέγχου.

Προς το παρόν, η όλο και πιο δυναμική αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος καθιστά τη χώρα ακυβέρνητη. Όταν ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ όσο το δυνατόν πιο κοντά στις σημερινές – στόχος που θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητος – οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος αντέδρασαν με μανία. Καταγγέλλουν επίσης την ιδέα μιας μεταβατικής συμφωνίας που διατηρεί τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της Βρετανίας μέχρι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έκανε τη Βρετανία «υποτελές κράτος».

Αυτό είναι ανοησία. Είναι αλήθεια ότι μια μεταβατική συμφωνία που υποτάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, ενώ στερεί από τη χώρα λόγο στη διαμόρφωσή τους, είναι ένα κακό αποτέλεσμα – αλλά είναι το προσωρινό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μια ομαλή έξοδο. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Brexit θα πρέπει να είναι ευτυχείς να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Η στρατολόγηση για μια άτακτη έξοδο, όπως είναι ουσιαστικά η τρέχουσα στάση τους, απειλεί με περαιτέρω οικονομικές ζημίες και υπονομεύει την προσπάθειά τους.

Πράγματι, όσοι εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση Brexit ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ενθαρρύνουν τους πιο απερίσκεπτους ευρωσκεπτικιστές. Αυτή η ομάδα θα μπορούσε να σκεφτεί, όχι αδικαιολόγητα, ότι εάν οι αντάρτες Συντηρητικοί κάνουν αδύνατο για τη Μέι να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, ολόκληρο το έργο του Brexit ενδέχεται να καταρρεύσει.

Αλίμονο. Το να αναδύεις την τάξη μέσα από την αναρχία δεν είναι τόσο εύκολο. Η τεράστια περαιτέρω αβεβαιότητα ενός διαγωνισμού ηγεσίας, ίσως γενικές εκλογές (που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν) και ίσως ακόμη και ένα δεύτερο δημοψήφισμα (δεν είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί συναίνεση από ό, τι στο πρώτο), θα αυξήσει μόνο το ασυμβίβαστο βάρος της αβεβαιότητας που κρατά την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πίσω.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι μια πικρά διαιρεμένη χώρα, η οποία ασχολείται με μια ολοένα και πιο οργισμένη ΕΕ, δεν μπορεί να κάνει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό της να εξαφανιστούν μέσω μιας ξεκάθαρης πολιτική διάσπασης.

Η Μέι απέτυχε να διατυπώσει και να υπερασπιστεί ένα όραμα για το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit. Η πολιτική της θέση είναι αδύναμη, χάρη εν μέρει στο χτύπημα που προκάλεσε η ίδια με τις περσινές γενικές εκλογές. Τούτου λεχθέντος, κάθε ηγέτης των Συντηρητικών θα δυσκολευόταν με το Brexit, με τόσο μεγάλο μέρος του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να έχει πρόθεση να αποτύχει.

Ναι, η Μέι πρέπει να πάρει τον έλεγχο – αλλά πάνω απ’ όλα το κόμμα της πρέπει να αρχίσει να ενεργεί με κάποια δόση νοημοσύνης και αυτοέλεγχου. Εάν δεν συμβεί αυτό, το Brexit και οι παράπλευρες ζημιές του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι προβλέπουν οι επικριτές του.

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin