Image default
Πρώτο Θέμα

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ξεκινούν δυναμικά το 2018

eurozone alamyΟι επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ ξεκίνησαν το 2018 αυξάνοντας τη δραστηριότητά τους ταχύτερα από ό, τι σε διάστημα πάνω από μια δεκαετία, καθώς οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν παρ’ ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές με τον πιο γρήγορο ρυθμό σε σχεδόν επτά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα.

Η ζώνη του ευρώ εμφανίστηκε πέρυσι ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, οι δείκτες του μέλλοντος υποδηλώνουν ότι η δυναμική θα συνεχιστεί τουλάχιστον για κάποιους μήνες ακόμη – ευπρόσδεκτα νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προχωράει στην παύση της πολιτικής της.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης προμηθειών της IHS Markit, που θεωρείται καλός γενικός δείκτης ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε σε 58,8 τον Ιανουάριο από το 58,1 του Δεκεμβρίου και υψηλότερα από το αναμενόμενο 58,6.

Τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2006 και πολύ πάνω από το 50 το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συστολή.

«Η αισιοδοξία αντανακλά την έντονη οικονομική ανάκαμψη που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ, η οποία εξακολουθεί να είναι ευρεία και πρόκειται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Μπερτ Κόλιν της ING.

«Η συσσώρευση εργασιών αυξάνεται, η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ιστορικά πολύ ισχυρή και συνεχίζονται οι νέες παραγγελίες. Αυτό δημιουργεί μια αισιόδοξη προοπτική ανάπτυξης.»

Νωρίτερα στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα ήταν σε υψηλά σχεδόν επτά ετών, ενώ στη Γαλλία η επιχειρηματική άνθηση δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το ηθικό των επενδυτών στο μπλοκ επιδεινώθηκε αυτόν τον μήνα λόγω της δυσαρέσκειας με τις διαπραγματεύσεις για συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ωστόσο, η ανάπτυξη των ιταλικών επιχειρήσεων ήταν σε υψηλά 10-1/2 ετών, ενώ στην Ισπανία ο κλάδος των υπηρεσιών, αξίας περίπου το ήμισυ της συνολικής οικονομικής παραγωγής, επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του σε έξι μήνες.

Αυτές οι αισιόδοξες έρευνες έρχονται σε έντονη αντίθεση με ένα βρετανικό PMI, το οποίο ήταν στο κάτω άκρο μιας σειράς προβλέψεων σε δημοσκόπηση του - και έδειξε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο.

«Μετά την πτώση των ερευνών PMI στον τομέα της μεταποίησης και της κατασκευής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η ασθενής ένδειξη στον τομέα των υπηρεσιών του Ιανουαρίου θα κάνει λίγα πράγματα για να αποδυναμώσει τους φόβους ότι η οικονομία έχασε τη δυναμική που κέρδισε το Q4 στις αρχές του 2018», δήλωσε ο Πολ Χόλινγκσγουορθ της Capital Economics.Παρόλο που ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται ακόμα κοντά στον στόχο του 2%, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ μείωσαν τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού τους από τον Ιανουάριο και αναμένεται να τερματίσουν πλήρως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι θα ενθαρρυνθούν βλέποντας έναν δείκτη που μετρά τις τιμές που χρεώνονται να ανέρχεται στο 54,8 από το 53,2 του Δεκεμβρίου, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αποδείχτηκαν επιβαρυντικές για τις λιανικές πωλήσεις σε ολόκληρο το μπλοκ τον Δεκέμβριο, οι οποίες υποχώρησαν 1,1% σε μηνιαία βάση.

Η IHS Markit δήλωσε ότι τα στοιχεία PMI, αν διατηρηθούν, έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου κατά 1,0%, η οποία θα ήταν η καλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και πολύ ταχύτερη από το 0,6% που προέβλεπε η δημοσκόπηση του - τον περασμένο μήνα.

Το PMI της Βρετανίας υποδεικνύει μια οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,3%, δήλωσε η IHS Markit.

Η ανάπτυξη στο μπλοκ υποστηρίζεται από μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία υπηρεσιών. Ο δείκτης PMI αναρριχήθηκε στο 58,0 από 56,6, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση της τάξης του 57,6 και πετυχαίνοντας την υψηλότερη ένδειξη από τον Αύγουστο του 2007.

Η αύξηση αυτή ενισχύθηκε από την εισροή νέων επιχειρήσεων με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από μια δεκαετία. Ο υπο-δείκτης ήταν στο 57,3, από 56,7 τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που επίσης δεν παρατηρήθηκε από τον Αύγουστο του 2007.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin