Image default
Πρώτο Θέμα

Η Βρετανία πέφτει μετά το Brexit – μαντέψτε ποιος ανεβαίνει

greece ukΌταν οι βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2016 να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές που είχαν προβλέψει το αντίθετο αποτέλεσμα εγκατέλειψαν τη στερλίνα και το νόμισμα έπεσε καταγράφοντας ρεκόρ 8,05% σε χαμηλό 31 ετών.

Σχεδόν 20 μήνες αργότερα, η λίρα έχει ανακάμψει ως επί το πλείστον, παρέχοντας κάποια ικανοποίηση στους σχολιαστές που είχαν προβλέψει ότι το Brexit θα αποδειχθεί πιο δυσάρεστη για την ΕΕ.

Τόσο για τους ευσεβείς πόθους. Σε μια ανατροπή ρόλων που δεν τολμούσε να προβλέψει κανείς ακόμα και ο πιο προνοητικός, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και το ξεπερνά στις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απέρριψαν τους όρους διάσωσης από τους πιστωτές της ΕΕ σε δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, δεν επέλεξαν ποτέ μια ρήξη με την Ευρώπη ή την επιστροφή σε μια οικονομία που βασίζεται σε δραχμές. Τώρα που η Ευρώπη καθοδηγεί τον αναπτυγμένο κόσμο στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης αφού το ευρώ κέρδισε 14,2% πέρυσι – το μεγαλύτερο από τα 16 κυριότερα νομίσματα και την ισχυρότερη εκτίμηση από το 2003, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επωφελημένος και η Βρετανία είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης.

bb greece uk 1

Από την ψήφο του Brexit στις 23 Ιουνίου 2016, η λίρα παραμένει το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ακόμη και μετά την αποδυνάμωση του δολαρίου κατά 12% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το -. Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 8% από τότε και έχει εκτιμηθεί περισσότερο από δώδεκα από τα κυριότερα νομίσματα. Για τις χώρες που συμμετέχουν στην ΕΕ χωρίς τη χρήση του ευρώ, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο μετά την ψηφοφορία του Brexit: η τσεχική κορώνα κέρδισε 16% το πολωνικό ζλότι 13%, το ουγγρικό φιορίνι 10 τοις εκατό και η δανική κορώνα 8 τοις εκατό, δείχνουν τα στοιχεία του -.

Η λίρα είναι μόνη στην αυξανόμενη αστάθειά της, όπως μετράται από την τεκμαρτή μεταβλητότητα, το μέτρο της αβεβαιότητας των επενδυτών σχετικά με τις διακυμάνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να υπερβαίνει τις διακυμάνσεις για το ευρώ το 2016. Για πρώτη φορά από τότε που το ευρωπαϊκό νόμισμα δημιουργήθηκε το 1999, ήταν τόσο ασταθής σε τόσους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το -. Είναι επίσης πρωτοφανές το γεγονός ότι το βρετανικό νόμισμα χάνει τόσο πολλή εμπιστοσύνη που μοιάζει με το ζλότυ της αναδυόμενης αγοράς στις καθημερινές συναλλαγές – μια ειρωνική υποσημείωση στην εχθρότητα εναντίον πολωνών μεταναστών που βοήθησε να προωθήσει το Brexit.

Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα είναι ο βασιλιάς της συνολικής απόδοσης (εισόδημα συν ανατίμηση), παρέχοντας στους επενδυτές το 60% μετά την ψήφο του Brexit. Οι χρεωστικοί τίτλοι της Βρετανίας έχασαν 3% και παρόμοια ομόλογα που πωλήθηκαν από χώρες της ευρωζώνης κέρδισαν 7% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους δείκτες - Barclays που μετρούνται σε δολάρια. Από την 1η Μαρτίου 2012, όταν η κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ήταν στο αποκορύφωμά της και το χρέος της διαπραγματευόταν στα 30 σεντς στο δολάριο, τα ελληνικά ομόλογα επέστρεφαν 429%, ξεπερνώντας κατά πολύ το 19% για τα ομόλογα του ευρώ και το 10% του Ηνωμένου Βασιλείου.

bb greece uk 2

Για πρώτη φορά σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χαμηλότερη από της ζώνης του ευρώ και 53 οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το - προβλέπουν ότι η ανώτερη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρι το 2019. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Βρετανία στην αύξηση του ΑΕΠ. Αναμένουν από την Ελλάδα να δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 2,15% φέτος και 2,2% το 2019, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί κατά 1,4% και 1,5%. Η ζώνη του ευρώ είναι έτοιμη να επεκταθεί κατά 2,2% και 1,8% κατά τους επόμενους 24 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το -.

Οι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάζουν μια παρόμοια μετατόπιση προς όφελος της ευρωζώνης μεταξύ των funds που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια. Κατά τους περισσότερους από τους τελευταίους 12 μήνες, οι καθαρές ροές προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, κυρίως εις βάρος των στοιχείων της Βρετανίας. Η ροή του ETF στην Ευρώπη κέρδισε 15 τοις εκατό και 13 τοις εκατό στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ίδια περίοδο. Το Παγκόσμιο X MSCI Greece ETF, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ταμείο με έδρα στην Αμερική που επενδύει σε ελληνικές εταιρείες, επωφελείται από μια αύξηση 35% στις καθαρές εισροές μετά την ψήφο του Brexit του 2016.

Δεν είναι άσχημα για μια χώρα που θεωρούταν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μόλις πριν από τρία χρόνια από αυθεντίες συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος. «Είναι θέμα χρόνου», πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει το ευρώ, είχε δηλώσει ο Γκρίνσπαν στο British Broadcasting Corp τον Φεβρουάριο του 2015. Έναν μήνα αργότερα, ο Σόρος είπε στην τηλεόραση του - ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «βυθιστεί στον υπόνομο», επειδή ήταν πλέον «ένα παιχνίδι σίγουρης ήττας».

Κανείς δε λέει κάτι τέτοιο για το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν. 

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin