Image default
Πρώτο Θέμα

Ενώ η Γερμανία κοιμόταν…

berlinΛίγοι άνθρωποι εκτός της Γερμανίας είναι εξοικειωμένοι με την καρικατούρα του εαυτού τους που πολλοί Γερμανοί κρατούν στο μυαλό τους.

Μακριά από τον επιθετικό νταή της πολεμικής προπαγάνδας του εικοστού αιώνα, τον τελειομανή μηχανικό των διαφημίσεων αυτοκινήτων της Madison Avenue, ή τον παντογνώστη που ακολουθεί όλους τους κανόνες της ασημένιας οθόνης, ο γερμανός που φαντάζονται πολλοί σήμερα είναι ένας κοιμισμένος χαρακτήρας που φοράει νυχτικό και σκούφο.

Μερικές φορές κρατάει ένα κερί, αυτός ο γερμανός είναι μια αφελής, στενοχωρημένη φιγούρα, μπερδεμένη από τον περιβάλλοντα κόσμο.

Η εικόνα αυτή δεν είναι καινούργα. Αντίθετα, αποκαλούμενος «Der deutsche Michel» ή «ο Γερμανός Μικέλ», έγινε δημοφιλής τον δέκατο ένατο αιώνα ως χαρακτήρας του οποίου η περιορισμένη προοπτική τον αναγκάζει να αποφεύγει τις μεγάλες ιδέες, να αποφεύγει την αλλαγή και να φιλοδοξεί μόνο για μια αξιοπρεπή, ήσυχη , και άνετη ζωή.

Αλλά ο Μικέλ έχει επιστρέψει τώρα. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Η Γερμανία διαθέτει τώρα μια ανερχόμενη οικονομία, κοντά στην πλήρη απασχόληση, άνοδο των μισθών και συνδικαλιστικές οργανώσεις περιεχομένου. Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό, οι δημόσιοι προϋπολογισμοί είναι υπό έλεγχο, και η εισροή μεταναστών από το 2015 έχει αντιμετωπιστεί σχετικά καλά.

Τα κακά νέα που υπάρχουν – τα βιομηχανικά σκάνδαλα (όπως στην Volkswagen), οι πτωχεύσεις των αεροπορικών εταιρειών, τα ατελείωτα καθυστερημένα έργα υποδομής – δεν ελαφρύνουν το γενικό αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας που απολαμβάνουν οι Μικέλ της Γερμανίας. Η μόνη πραγματική απειλή, φαίνεται, είναι ο κόσμος έξω από τα σύνορα της Γερμανίας.

Με αυτή την έννοια, η προεκλογική εκστρατεία του περασμένου φθινοπώρου ήταν απόλυτα κατάλληλη για τους Μικέλ της Γερμανίας. «Μια χώρα όπου ζούμε καλά και ευτυχισμένα», το σλόγκαν της εκστρατείας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, είχε απήχηση σε αυτούς, όπως και τα μάλλον επαρχιακά και κυρίως κενά μηνύματα των αντιπάλων. Με την εξαίρεση της δεξιάς λαϊκίστικης Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τα κόμματα επέδειξαν μια ευγενική ευθυγράμμιση και την οκνηρή αποδοχή της συναίνεσης που ειρηνεύει το εκλογικό σώμα.

Μετά τις εκλογές, άρχισε η πραγματική πολιτική, αλλά ακόμα και τότε έγιναν προσπάθειες για να συγκαλυφθούν αυτές οι δραστηριότητες από τους Μικέλ της Γερμανίας. Πράγματι, ενώ οι κομματικοί αξιωματούχοι είχαν πάρει θέση εδώ και αρκετό καιρό, περίμεναν μέχρι να ριχθούν οι ψήφοι πριν ανοίξουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι, και έπειτα το έκαναν πίσω από κλειστές πόρτες. Ακόμη και οι διαρροές από αυτές τις συνομιλίες συνασπισμού με κλειστές πόρτες διαχειρίστηκαν τόσο καλά ώστε δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι οι «Sondierungsgespräche» – δηλαδή οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ κομματικών αξιωματούχων – ήταν πολιτικά μάλλον αβλαβείς.

Αλλά η πολιτική τάξη της Γερμανίας, όπως και οι απλοί Μικέλ της, είναι σε άρνηση. Οι ομοσπονδιακές εκλογές, η κατάρρευση των συνομιλιών συνασπισμού μεταξύ της CDU, του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και ο δειλός χορός μεταξύ της CDU και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD) έκτοτε δείχνουν σοβαρό έλλειμμα στη γερμανική πολιτική.

Η αλήθεια είναι ότι οι διάφορες πλατφόρμες των κομμάτων, που προορίζονται να ενημερώσουν το εκλογικό σώμα και να αποτελέσουν τη βάση για συνομιλίες συνασπισμού, αποκαλύπτουν μια συγκλονιστική έλλειψη φαντασίας και έλλειψη νέων ιδεών. Τα ζητήματα δεύτερης τάξης παρουσιάζονται ως κόκκινες γραμμές, με τεχνικά ερωτήματα – για παράδειγμα, σχετικά με τις επανενώσεις οικογενειών των προσφύγων, ένα νέο σύστημα ασφάλισης υγείας που δε ζήτησε κανείς (Bürgerversicherung) ή τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης – να παίρνουν κεντρικό ρόλο.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της Ευρώπης και του κόσμου – και τις ελπίδες που πολλοί ξένοι εναποθέτουν στη γερμανική ηγεσία – τα θέματα αυτά φαίνονται μάλλον περιθωριακά. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αποσπούν την προσοχή από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν, για παράδειγμα, το ευρώ, την ασφάλεια και την άμυνα, τη μετανάστευση, τις υποδομές και τη φορολογία.

Χωρίς οποιαδήποτε μελλοντικά πολιτικά οράματα, η γερμανική πολιτική έχει εκφυλιστεί σε τακτικά παιχνίδια που διεξάγονται από καθιερωμένους παίκτες. Η CDU, σε έναν πόλεμο των τριαντάφυλλων με τη CSU, δεν μπορεί να ζήσει ούτε με ή χωρίς τη Μέρκελ, ενώ το SPD  δεν είναι σίγουρο για τον εαυτό του και φοβάται περαιτέρω πολιτική παρακμή. Κανένα από αυτά δεν είναι καλό για μια χώρα της οποίας το κοινοβούλιο έχει ήδη μειωθεί, αφού αυτά τα τρία κόμματα, κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών τους που σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού, περιθωριοποίησαν την αντιπολίτευση και απέτυχαν να δημιουργήσουν νέα στελέχη της ηγεσίας.

Οι συμφωνίες συνασπισμού στη Γερμανία ήταν πάντοτε περίπλοκα έγγραφα ημι-συμβατικού χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να προγραμματίζονται τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, με τους ηγέτες να χρησιμοποιούν στη συνέχεια νομοθετικές περιόδους όχι για να συζητούν νόμους, αλλά να θεσπίζουν πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως.

Επιπλέον, από τη δεκαετία του 2000, όταν ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεν εφαρμόστηκε με επιτυχία καμία σημαντική μεταρρύθμιση στη Γερμανία. Μακία από τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις του διαγράμματος της ατζέντας του Σρέντερ για το 2010 δεν επιχειρήθηκε ακόμη και κάτω από τη Μέρκελ για πάνω από μια δεκαετία.

Το μπλοκ CDU/CSU και το SPD επιδιώκουν τώρα έναν μεγάλο συνασπισμό που θα κρατήσει τη Γερμανία περίπου στον ίδιο δρόμο που έχει πάρει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η συμφωνία των 28 σελίδων που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών για το συνασπισμό είναι υπερβολικά λεπτομερής, τεχνοκρατική, καθόλου φιλόδοξη και στερείται οράματος.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι, παρόλο που οι διαπραγματευτές του CDU/CSU και του SPD διακήρυξαν τη συμφωνία ως πρόοδο, πολλοί, ειδικά στο SPD, είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, με κάποιους να ζητούν επαναδιαπραγμάτευση. Το SPD αντιμετωπίζει τώρα μια επιλογή: στο συνέδριο του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες του πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν σε μια ακόμα κυβέρνηση μεγάλης συμμαχίας που θα υπόσχεται μια από τα ίδια ή θα κινηθεί στην αντιπολίτευση, πιθανώς προκαλώντας νέες εκλογές.

Υπάρχει όμως μια άλλη επιλογή, την οποία πολλοί έχουν αγνοήσει: μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία της CDU, με τη Μέρκελ καγκελάριο. Ελευθερωμένη από καταπιεστικές συμφωνίες συνασπισμού με το απρόθυμο SPD ή το ψυχρά υπολογιστικό FDP, η Μέρκελ θα μπορούσε να επιλέξει το υπουργικό συμβούλιό της με βάση την ικανότητα και το όραμα, παρά την πολιτική του κόμματος. Θα μπορούσε ακόμη και να διορίσει υπουργούς από άλλα κόμματα.

Πιο σημαντικό, η Μέρκελ θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν μείνει στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια, για τα οποία η ισχύουσα συμφωνία συνασπισμού κάνει ελάχιστα. Αυτό σημαίνει συνεργασία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιας διοίκησης της Γερμανίας, προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για την ψηφιοποίηση, και αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης.

Το Κοινοβούλιο είναι αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέτωπα. Τα κυρίαρχα κόμματα πρέπει να αγκαλιάσουν το είδος της ανοικτής και εποικοδομητικής συζήτησης που προάσπισε την κοινοβουλευτική δημοκρατία στα πρώτα χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, αντί να παραμείνουν επικεντρωμένα στην πολιτική τακτική.

Ο Μικέλ μπορεί να προτιμά τις συγκρατημένες πολιτικές πρωτοβουλίες και τον αυξητικό χαρακτήρα που χαρακτήρισαν τις καγκελαρίες της Μέρκελ. Αλλά μια μειοψηφική κυβέρνηση που αναγκάζεται να συγκεντρώσει συνασπισμούς των πρόθυμων για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και η Ευρώπη θα μπορούσε να ξεφύγει από τους περιορισμούς των προσδοκιών του Μικέλ, απελευθερώνοντας τη γερμανική πολιτική από κομματικές τακτικές και επιτρέποντας πραγματική και πολύ αναγκαία μεταρρύθμιση. Με άλλα λόγια, το ίχνος της πολιτικής ανασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Γερμανία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα για να δημιουργήσει νέες ιδέες και φωνές και ένα καλύτερο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός:Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι-M.A. EL-ERIAN

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

‘Eλλειμμα ύψους 10.150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ

admin

Το παιχνίδι της Ρωσίας με τους αγωγούς – Ένα σχέδιο 30 ετών

admin

Covid-19: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τα εμβόλια

admin

NOVA : Άνθρακες ο θησαυρός… της ΕΟΝ

admin

Morgan Stanley: Υποβάθμισε τις ελληνικές μετοχές

admin

Ο ψυχρός πόλεμος 2.0 Κίνας – Η.Π.Α

admin

ΤτΕ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους

admin

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

admin

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

admin

Φέρει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

admin