Image default
Πρώτο Θέμα

Η Γαλλία προειδοποιεί για «κόκκινη γραμμή» για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

7095657 82ad6f37093d1f4aaefdc8dc3167742fa83b120c 1000x625Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αντέδρασε στα σχέδια που υποστηρίζονται από τη Γερμανία για την επιβολή διαγραφής χρέους σε επενδυτές σε χώρες που έχουν διασωθεί, προειδοποιώντας ότι το θέμα ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ο Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε την Πέμπτη στη διάσκεψη Politico στη γαλλική πρωτεύουσα ότι η Γαλλία αντιτίθεται σε οποιονδήποτε «αυτόματο» μηχανισμό που θα αναγκάσει τους κατόχους κρατικού χρέους στον ιδιωτικό τομέα να δεχτούν ζημίες όταν μια χώρα της ευρωζώνης υποβάλει αίτηση για διάσωση. Είπε ότι το βήμα θα κάνει την ευρωζώνη πιο ευάλωτη και θα προκαλέσει ευρωσκεπτικιστικό λαϊκισμό.

«Πιστεύω στις πολιτικές και τις δημοκρατίες και την ευθύνη των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Μπορώ να σας εγγυηθώ, θα προσφέρετε ένα δώρο στους εξτρεμιστές» είπε.

Η παρατήρηση από το Παρίσι έρχεται αφού η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με το κεντροαριστερό SPD για να ανοίξει τον δρόμο για την τέταρτη θητεία της ως γερμανίδα καγκελάριος. Ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, πιέζει για σύμφωνο με το Βερολίνο για την ενίσχυση της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Παρόλο που ένα σχέδιο για αυτόματο μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους δεν περιλαμβάνεται στη γερμανική συμφωνία συνασπισμού, εδώ και καιρό το θέτει το Βερολίνο ως δομικό στοιχείο μιας ενισχυμένης ευρωζώνης.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ισχυρίστηκε σε ένα έγγραφο πέρυσι ότι θα αναγκάσει τους επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί κατά την αγορά χρεογράφων της ευρωζώνης, αυξάνοντας την πειθαρχία της αγοράς στα κράτη μέλη και μειώνοντας το μέγεθος των διασώσεων που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους. Η ιδέα υποστηρίζεται έντονα από την ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που μέχρι στιγμής έχει περάσει από αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, με τους ιδιώτες επενδυτές να δέχονται περικοπή άνω του 50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατείχαν το 2012.

Οι αντίπαλοι των μέτρων, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι οι αυτόματες διαγραφές, όπως οι επεκτάσεις ωριμότητας, θα δημιουργήσουν έναν αυτοεκπληρούμενο κύκλου κρίσεων και θα προκαλέσουν πανικό στους επενδυτές.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ιταλία, η οποία έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας εκτός της Ελλάδας, θα ήταν πιο ευάλωτη στις πιέσεις της αγοράς, εάν η αναδιάρθρωση του χρέους γίνει μέρος του εγχειριδίου διάσωσης της ευρωζώνης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι για να εμποδίσουμε τα μη διατηρήσιμα αποθέματα χρέους να μεταφερθούν από τους ιδιωτικούς ισολογισμούς στον ΕΜΣ πριν να αναδιαρθρωθούν», δήλωσε ο Λούκας Γκούτενμπεργκ στο Ινστιτούτο Delors του Βερολίνου. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς να φτάσεις εκεί χωρίς να προκαλέσεις πανικό στην αγορά.»

Ενώ η ιδέα είναι διχαστική, οι συμβιβαστικές προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη χορήγηση μεγαλύτερων εξουσιών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης του νομισματικού συνασπισμού, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους και μέτρα μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων των ομολογιούχων ώστε να αποτρέψουν μικρές ομάδες επενδυτών να αντισταθούν στις απώλειες έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, δήλωσε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ο ΕΜΣ «θα μπορούσε να παράσχει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και να βοηθήσει στην οργάνωση διαπραγματεύσεων μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει προωθήσει ένα σχέδιο όπου κάθε χώρα που ζητάει διάσωση πρέπει να έχει αυτόματη επέκταση τριετούς διάρκειας στα ομόλογα της, προκειμένου να αποφύγει τη χρήση των πόρων του προγράμματος για να εξοφλήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε από τον κ. Ρέγκλινγκ. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα ομόλογα μιας ταραγμένης χώρας προτού ζητήσει τη διάσωση, φοβούμενοι ότι δε θα αποπληρωθούν εγκαίρως.

Σχετικα αρθρα

Ελλειμμα 10.5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 13 δισ. την περίοδο του Ιανουαρίου -Αυγούστου 2021

admin

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin