Image default
Πρώτο Θέμα

Η εμπορική πολιτική της ΕΕ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

digital whateverΗ επιθυμία της ΕΕ να γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου έρχεται αντιμέτωπη με μια σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας: τα δεδομένα.

Οι ροές δεδομένων ενισχύουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι από τους μικρούς λιανοπωλητές που προωθούν τα προϊόντα τους online, μέχρι γίγαντες όπως το Twitter και το Facebook, λειτουργούν σε μια παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή αγορά.

Η ρύθμιση της ροής των πληροφοριών αυτών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από τις βασικές λεπτομέρειες των πελατών έως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις φωτογραφίες, έχει μέχρι στιγμής αποκλειστεί από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ, προκαλώντας την ενόχληση των φιλελεύθερων κρατών μελών της ηπείρου.

Περιλαμβάνοντας την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι μια ομάδα που θέλει οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ να μην αφορούν μόνο αυτοκίνητα, τυριά και βόειο κρέας. Επισημαίνουν ότι το εμπόριο δεδομένων δημιουργεί τώρα περισσότερη οικονομική ανάπτυξη από το εμπόριο παραδοσιακών αγαθών.

Είναι μια συμπλοκή που πλήττει μια από τις θεμελιώδεις πολιτικές εντάσεις της Ευρώπης. Αφενός, η ΕΕ βιάζεται να ολοκληρώσει συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Λατινική Αμερική για να δείξει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να φέρει τη σημαία του ελεύθερου εμπορίου στην εποχή των Τραμπ και Brexit.

Από την άλλη είναι το ιερό δικαίωμα της ΕΕ στην ιδιωτική ζωή. Οι πρωτεύουσες υπό την ηγεσία του Παρισιού και του Βερολίνου φοβούνται ότι η παγκοσμιοποίηση και οι ισχυρές πολυεθνικές εξουδετερώνουν τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής και παίζουν γρήγορα και χαλαρά με τις πληροφορίες των πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των δύο. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε νέα νομική γλώσσα σχετικά με τις ροές δεδομένων που θέλει να εισαγάγει σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Το κείμενο επιβεβαιώνει ότι η ιδιωτική ζωή είναι «μη διαπραγματεύσιμη» όταν η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με οποιαδήποτε χώρα αναζητεί μια εμπορική συμφωνία. Περιέχει επίσης μια σειρά προστατευτικών μέτρων για τα δεδομένα που θέλει να σφραγιστούν σε αυτές τις χώρες και για τα οποία οι επιχειρήσεις παραπονούνται ότι παρακωλύουν τη διασυνοριακή ροή μη προσωπικών δεδομένων.

Είναι ένας συμβιβασμός που οι υπερασπιστές του ελεύθερου εμπορίου πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί αναποτελεσματικός για διάφορους λόγους. Ο Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία δυσανασχετεί με το γεγονός ότι η ΕΕ παρέδωσε μια «άνευ προηγουμένου πρόβλεψη» για τις ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή στις εμπορικές συμφωνίες – το είδος εξαίρεσης που αφορούσε είχε προηγουμένως αποκλειστικά θέματα εθνικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, η γλώσσα της Κομισιόν για την άρση των φραγμών στις μεταφορές δεδομένων είναι απίθανο να εξαλείψει τα χειρότερα παραδείγματα προστατευτισμού σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, λέει.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι πιο εύθυμοι. Αναμένουν ότι η νέα γλώσσα θα αποτελέσει μέρος των επερχόμενων συνομιλιών για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Μεξικού καθώς και μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους Βρετανούς. Σιγά σιγά και σταθερά, λένε, η εμπορική πολιτική της ΕΕ μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή.

Σχετικα αρθρα

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin

Το λυκόφως της Vodafone…

admin