Image default
Must Read

Nova: Πορεία προς την καταστροφή;

nova superleagueΣταματά την «αιμορραγία» από το συμβόλαιο με Super League αλλά αφήνει χώρο για αντεπίθεση του ΟΤΕ.

Να σταματήσει την «αιμορραγία» από το συμβόλαιο με την SuperLeague επιχειρεί η διοίκηση της Forthnet (Nova), αλλά η εύλογη κίνηση εξυγίανσης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, καθώς ο ΟΤΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» τα δικαιώματα των πιο δημοφιλών ομάδων, απογυμνώνοντας τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova.

Από την πλευρά της Forthnet τονίζεται η καλή πλευρά της διακοπής των συμβάσεων κεντρικής διαχείρισης (ΣΚΔ) με την SuperLeague: «Το συμβατικό τίμημα των ΣΚΔ για τις 15 ΠΑΕ για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, από το οποίο αποδεσμεύθηκε η Εταιρεία, ανέρχεται σε €37.597.285», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το σχέδιο της εταιρείας είναι να εξοικονομήσει τα 37,6 εκατ. ευρώ και από αυτό το ποσό να διαθέσει σαφώς λιγότερα για ξεχωριστές συμβάσεις με τις μεγάλες και πιο δημοφιλείς ΠΑΕ, στα πρότυπα της σύμβασης που έχει ήδη συναφθεί με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που προβάλλεται είναι ότι η NOVA θα διατηρήσει το μεγάλο εμπορικό της «όπλο», δηλαδή την κάλυψη των πιο σημαντικών, εμπορικά, αγώνων του πρωταθλήματος, χωρίς να πληρώνει λεόντεια μερίδα στο «συνδικάτο» των ΠΑΕ, την SuperLeague, που ως τώρα έδειξε μάλιστα απροθυμία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του πρωταθλήματος.

Όμως, η Forthnet αποφεύγει να αναφερθεί στον ορατό κίνδυνο διαρροής συνδρομητών που αντιμετωπίζει, από τη στιγμή που θα γνωρίζουν ότι το επόμενο πρωτάθλημα δεν θα έχει πλήρη κάλυψη από τη συνδρομητική πλατφόρμα.

Η NOVA βλέπει ήδη… την πλάτη του ΟΤΕ, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνδρομητών, ενώ σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αντλήσει έσοδα από το περιεχόμενό της έχει συνάψει συμβάσεις με την Vodafone και την Wind για τη μετάδοση περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και οι αγώνες της SuperLeague από τις δικές τους πλατφόρμες διαδικτυακής τηλεόρασης -ουδείς γνωρίζει πώς επηρεάζονται αυτές οι συμφωνίες από τη διακοπή της σύμβασης με την SuperLeague.

Για την επίπτωση του πρόωρου τερματισμού των ΣΚΔ στη συνδρομητική βάση και, συνεπώς, στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, η Forthnet σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι απλώς δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος, όμως, στον οποίο εκτίθεται η NOVA είναι ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής με το… παχύ πορτοφόλι, ο όμιλος του ΟΤΕ, δεν φαίνεται ότι θα μείνει αμέτοχος στο «μεγάλο παζάρι» που αρχίζει με τις ΠΑΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η Forthnet μοιάζει να αντιμετωπίζει την επικείμενη διαπραγμάτευση με τις ΠΑΕ σαν μια «κλειστή» υπόθεση, όπου οι ομάδες θα έχουν να διαπραγματευθούν με ένα μονοπώλιο, αλλά, στην πραγματικότητα, εκτίθεται στον κίνδυνο άγριου ανταγωνισμού με τον ΟΤΕ, ο οποίος είχε κρατηθεί ως τώρα μακριά από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά τώρα έχει την ευκαιρία να συνάψει καλές συμφωνίες με δημοφιλείς ομάδες, για να ενισχύσει το αθλητικό περιεχόμενο της Cosmote TV και να επιταχύνει τις μετακινήσεις συνδρομητών από την NOVA.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, ερωτηθείς χθες για το θέμα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους για το κανάλι Cosmote History, ενώ ως τώρα δήλωνε ότι ο ΟΤΕ δεν ενδιαφέρεται για το ελληνικό πρωτάθλημα, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

«Στην πλατφόρμα μας υπάρχει πολύ ποδόσφαιρο. Υπό προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες μας ενδιαφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά είναι όμως πρόωρα, καθώς θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για το πως θα κινηθούμε», τόνισε το μεγάλο «αφεντικό» του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι διοικήσεις των μεγάλων ΠΑΕ δεν πρόκειται να αφήσουν τον ΟΤΕ εκτός διαπραγμάτευσης, αφού γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν ελπίδες για καλές συμβάσεις, αν περιορισθούν στις συζητήσεις μόνο με την Forthnet.

Έτσι, αυτό που φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική εξυγίανση της πρωτοποριακής αλλά υπερχρεωμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας μπορεί να ενεργοποιήσει το νόμο των μη επιδιωκόμενων συνεπειών και να φέρει την πρώτη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της ελληνικής αγοράς σε πορεία συρρίκνωσης, δίνοντας στον ΟΤΕ την ευκαιρία που επιζητούσε για την εμπέδωση της κυριαρχίας του στην αγορά.

Άγνωστες επίσης είναι και οι επιπτώσεις που θα έχει η κίνηση αυτή στον βαρύ τραπεζικό δανεισμό της εταιρείας.  

Μετά από διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες, ο Όμιλος ήλθε σε συμφωνία επί των βασικών όρων της αναχρηματοδότησης των υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου που απορρέουν από τις συμβάσεις των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων εκδόσεως της Εταιρείας και της Forthnet Media A.E. («FM») συνολικού ύψους € 255 εκατ., που έχει η συνάψει η Εταιρεία και η θυγατρική της, με τις δανείστριες τράπεζες («Υφιστάμενα ΚΟΔ»).

 Ειδικότερα, στις 15.6.2016 οι δανείστριες τράπεζες απέστειλαν στην Εταιρεία τους αναλυτικούς βασικούς όρους της αναχρηματοδότησης (εφεξής Αναχρηματοδότηση»), τους οποίους ενέκρινε το Δ.Σ. της Εταιρείας στις 21.6.2016. Με βάση τη συμφωνία επί των βασικών όρων, προβλέπεται η αναχρηματοδότηση:

(i) των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet, μέσω της έκδοσης ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους € 78.461.538 με διοργανώτριες τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής, κατόπιν της από 15.06.2016 δεσμευτικής πρότασής τους. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο θα έχει οκταετή διάρκεια, κυμαινόμενο επιτόκιο και θα εκδοθεί με την εγγύηση της θυγατρικής της Εταιρείας, Forthnet Media A.E., και

(ii) των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της FΜ, μέσω της έκδοσης ενός νέου κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους € 176.538.462 με διοργανώτριες τις τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Τράπεζα, κατόπιν της από 15.06.2016 δεσμευτικής πρότασής τους. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο θα έχει οκταετή διάρκεια, κυμαινόμενο επιτόκιο και θα εκδοθεί με την εγγύηση της Εταιρείας.

Η έκδοση των ανωτέρω νέων κοινών ομολογιακών δανείων («Νέα ΚΟΔ») και η κάλυψή τους από τις διοργανώτριες τράπεζες τελούν υπό συνήθεις όρους και προϋποθέσεις, πλέον της υποχρέωσης της Forthnet να αποπληρώσει € 21.538.462 και της υποχρέωσης της FM να αποπληρώσει € 48.461.538, ήτοι συνολικά € 70 εκατ., προς εξόφληση μέρους των υφιστάμενων αντίστοιχων δανειακών υποχρεώσεών τους συνολικού ύψους € 325 εκατ.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Το λυκόφως της Vodafone…

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Η εύθραυστη ηγεμονία του δολαρίου – Kenneth Rogoff

admin

Covid-19: Φταίει τελικά η Κίνα;

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

Η επικείμενη παγκόσμια καταστροφή – Jean Pisani-Ferry

admin

Το νέο “bazooka” της ΕΚΤ

admin

Τα σκυλιά χρέους που δεν… “γάβγισαν” – B. Eichengreen

admin

G.Soros:Μια αποτελεσματική απάντηση στη δημοσιονομική παράλυση της Ευρώπης,τα διαρκή ομόλογα!

admin

Η ιστόρια πίσω από το εμβόλιο

admin

Πως ο Covid βυθίζει τον κόσμο στο χρέος…

admin

COVID-19:Τα νέα εμβόλια που δεν είναι εμβόλια και «το λογισμικό της ζωής»

admin