Image default
Πρώτο Θέμα

Το ελληνικό ομόλογο και οι ευρωπαϊκές τύψεις

bond money stuffΗ Ελλάδα το κάνει να φαίνεται σχεδόν εύκολο. Την Πέμπτη, εξέδωσε νέο επταετές ομόλογο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πολύ υγιή απόδοση 3,5%, βγαίνοντας από ένα προσωρινά ανοιχτό παράθυρο για να συγκεντρώσει χρήματα κατά τη διάρκεια της πιο θορυβώδους εβδομάδας για τις αγορές εδώ και χρόνια.

Το χρεόγραφο διαπραγματεύεται τώρα πολύ κοντά στο 4%. Άουτς. Τα οφέλη της συνέχισης της πώλησης διατέθηκαν στην Ελλάδα και όχι στους επενδυτές. Με ένα βιβλίο παραγγελιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν υπήρχε έλλειψη ζήτησης – αλλά υπάρχει η τύψη του αγοραστή τώρα.

bb greece turkey 1

Είναι η πρώτη δημόσια συνδυαστική νέα έκδοση που έχει σημειώσει κακή επίδοση στην Ευρώπη μέχρι σήμερα φέτος. Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει τις άλλες κυβερνήσεις της περιοχής να φέρουν προσφορές σε ένα ήδη βαρύ τακτικό πρόγραμμα δημοπρασιών. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο μία γαλοπούλα, αλλά η ζήτηση των επενδυτών θα γίνει πολύ πιο διαδεδομένη.

Και υπάρχουν πολλά να διαλέξουν. Οι κυβερνήσεις έχουν παραγκωνίσει την αγορά των νέων συνδυαστικών εκδόσεων ακόμη περισσότερο αυτό το έτος, αποτελώντας το 26,5% των προσφορών έναντι ενός ήδη ισχυρού 23% σε αυτό το στάδιο το 2017. Εάν συμπεριληφθούν υπερεθνικά στοιχεία και οργανισμοί τότε οι μισές από όλες τις νέες κοινοπρακτικές διαπραγματεύσεις προέρχονται από επίσημα ιδρύματα. Είναι ένα περίεργο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αγορά νέων εκδόσεων υποτίθεται πως αφορά πολύ περισσότερο τις εταιρείες.

Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ο οποίος δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση της διάσωσης της Ελλάδας – έχει ήδη εκχωρήσει το ήμισυ του ετήσιου σχεδίου του των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ΕΤΧΣ έχει έρθει τρεις φορές το 2018 με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ με προθεσμίες που κυμαίνονται από 6 έως 23 χρόνια. Αυτή είναι μια σχεδόν άσεμνη βιασύνη για να ολοκληρωθεί το ετήσιο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατό. Είναι έξυπνο για τον εκδότη – λιγότερο για τον επενδυτή.

Οι δανειολήπτες μπορούν να προσπαθήσουν να προωθήσουν τις πωλήσεις σε περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου, αλλά με περισσότερες κεντρικές τράπεζες να αισθάνονται άνετα με τη σύσφιξη, οι επενδυτές δεν πρόκειται να παίξουν αυτό το παιχνίδι εκτός αν η απόδοση είναι γενναιόδωρη. Είναι ένας αυξανόμενος αγώνας, δεδομένου ότι η γερμανική απόδοση αναφοράς 10 ετών έχει αυξηθεί απότομα από τα χαμηλά στα μέσα Δεκεμβρίου των 30 μονάδων βάσης. Η πείνα για αποδόσεις μειώνεται.

bb greece turkey 2

Επιπλέον των περίπου 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται αυτή την εβδομάδα σε τακτικές δημοπρασίες από χώρες όπως η Ιταλία, και η Γερμανία, το Βέλγιο δείχνει τον δρόμο για ένα κοινοπρακτικό πράσινο ομόλογο 15-20 ετών. Η Ολλανδία μπορεί να εκδώσει 10ετή εγγύηση, αν και αυτό μπορεί να πάει καλά, δεδομένου ότι έχει μια ένα σχετικά σπάνια βαθμολογία ΑΑΑ. Αν ήταν ένας δανειολήπτης με ένα πιο πικρό παρελθόν, όπως η Ισπανία, που ερχόταν με μια προσφορά 15 ή 30 ετών, θα έβρισκε πολύ πιο μεγάλα εμπόδια.

Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα που παρακολουθούν τη σκηνή μπορεί να θεωρήσουν συνετό να προσφέρουν μικρότερη ωριμότητα ή να περιμένουν μια πιο σταθερή αγορά.

bb greece turkey 3

Αυτό μπορεί να έρθει κάποια στιγμή – η ημερομηνία των διπλών εκλογών της 4ης Μαρτίου καραδοκεί. Τότε το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα διεξαγάγει ψηφοφορία για την επικύρωση του μεγάλου συνασπισμού και οι ιταλοί μπορεί να επιλέξουν νέα κυβέρνηση ή όχι.

Ενώ το 2018 δεν είναι το έτος πολιτικής που ήταν το 2017, οι ενδεχόμενοι αγοραστές ομολόγων θα ήταν ανόητο να αγνοήσουν κάποιες βασικές ημερομηνίες. Όπως ακριβώς θα ήταν και να τρέξουν απερίσκεπτα προς ζουμερά ασφάλιστρα νέων εκδόσεων χωρίς να εξετάσουν προσεκτικά πρώτα τους κινδύνους. 

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin