Image default
Πρώτο Θέμα

Η αναθερμασμένη ευρωπαϊκή επανάσταση του Μακρόν

emm europe flagsΟι βετεράνοι του κοινοβουλίου της ΕΕ βρίσκονται σε αναστάτωση αυτήν την εβδομάδα αφού ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να κυνηγήσει τα «απολιθωμένα» πολιτικά κόμματα της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια μιας δίωρης συνεδρίασης με δημοσιογράφους την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «πολιτική αναμόρφωση» και «ιδεολογική διευκρίνιση» όταν θα πραγματοποιηθούν το προσεχές έτος οι εκλογές για την ΕΕ.

Οι καθιερωμένες πολιτικές ομάδες, όπως επεσήμανε, είχαν χάσει τη συνάφειά τους λόγω των εσωτερικών «ασυνεπειών», αφήνοντας έναν χώρο για μια «ρεφορμιστική» και «προοδευτική» δύναμη όπως το δικό του κίνημα En Marche. Αυτοί οι «προοδευτικοί», ελπίζει ο Μακρόν, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ολοκλήρωσης που δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας ορόσημο στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Τα κατεστημένα κόμματα θα πρέπει να ανησυχούν: ο 40χρονος κ. Μακρόν είναι σε φόρμα. Εισέβαλε στη γαλλική πολιτική και ανέβηκε στην προεδρία μόλις ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του κινήματος (αν και βοηθήθηκε από μερικά μεγάλα κτυπήματα της τύχης). Η κυρίαρχη αριστερά και δεξιά της Γαλλίας έχουν μείνει κλονισμένες. Το En Marche κέρδισε μια συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνική Βουλή.

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδειξε σημάδια νευρικότητας την Τετάρτη όταν πίεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας να επιλέξει μία από τις εδραιωμένες ομάδες πριν από τις εκλογές, τις οποίες ο κ. Μακρόν απέρριψε μέχρι στιγμής. «Όλοι όσοι κατεβαίνουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δηλώσουν πολύ πριν από τις ευρωεκλογές σε ποια ομάδα θα ανήκουν σε περίπτωση που εκλεγούν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αλλά η διάλυση της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης είναι πιο δύσκολος στόχος – και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Μακρόν αναθεώρησε τις φιλοδοξίες του.

Δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη δημιουργία παρατάξεων En Marche σε ολόκληρη την ΕΕ ή ακόμη και για σχηματισμό συμμαχιών με κόμματα ομοϊδεατών πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος ήταν σαφής την Τρίτη: θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν συνεχεία των εκλογών, όχι πριν.

Έχουν δημιουργηθεί επαφές με το ισπανικό κεντρώο κόμμα Ciudadanos, τον Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, καθώς και με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία. Όμως, αυτά τα κόμματα θα περιμένουν όλοι να δουν πόσες έδρες μπορεί να συγκεντρώσει το En Marche το 2019 – και πώς θα πάνε οι ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές – πριν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στην επανάσταση του κ. Μακρόν.

Τα μεγαλύτερα σχέδια του κ. Μακρόν εξηγούν την απροθυμία του να υποστηρίξει τη λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidaten – όπου οι ευρωβουλευτές επιλέγουν τον διάδοχο του Γιούνκερ από τους κορυφαίους υποψήφιους για τα κόμματα. Ο πρόεδρος δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει επαρκή επιρροή στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να καθορίσει την επιλογή του επόμενου αφεντικού της επιτροπής.

Και αυτή τη φορά, δεν έχει το περιθώριο να βασιστεί στην τύχη, καθώς η επιτυχία της προεδρίας του εξαρτάται εν μέρει από το αν μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του στην ΕΕ. 

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin