Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί απογοητεύει η μετοχή της Εθνικής!

eteΓιατί έχει χάσει την ηγετική θέση στην άνοδο του κλάδου, πώς αποτιμά η αγορά το φιάσκο με την Εθνική Ασφαλιστική…

Χάνει τη θέση του χρηματιστηριακού leader του τραπεζικού κλάδου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το φιάσκο με την αποτυχημένη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μάνατζμεντ της τράπεζας.

Ο τίτλος της Εθνικής ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε την τιμή διάθεσης μετοχών κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 (0,30 ευρώ) και έδειχνε να έχει τα φόντα να πάρει ηγετικό ρόλο στη χρηματιστηριακή ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου.

Άλλωστε, η τράπεζα είναι με διαφορά πρώτη σε ρευστότητα στην ελληνική αγορά (πρώτη πέτυχε και την απεξάρτηση από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης – ELA), κάτι που μετρούν πολύ σοβαρά οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, σταθμίζοντας τις ιδιαιτερότητες της χώρας (η μοναδική στην Ευρώπη, που αναγκάσθηκε να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών).

Μετά την άνοδο του περασμένου καλοκαιριού και την «ταλαιπωρία» που ακολούθησε για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ως τα μέσα του Νοεμβρίου, η ανάκαμψη της μετοχής της Εθνικής ήταν δυναμική και έφθασε στην κορύφωσή της στις 23 Ιανουαρίου (0,355 ευρώ).

Από αυτό το σημείο, που συμπίπτει χρονικά με την επιβεβαίωση της αρνητικής φημολογίας για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και με την εισαγόμενη χρηματιστηριακή αναταραχή, η μετοχή της Εθνικής έχει κάνει «βουτιά» κατά 12,1%, στα 0,312 ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ήταν μόλις 6,7%.

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υπογραμμίζουν ότι έχει αρχίσει να αμφισβητείται έντονα από τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων η ποιότητα του μάνατζμεντ της τράπεζας. «Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ένας ξένος διαχειριστής κεφαλαίων πώς μια κορυφαία τράπεζα απέτυχε να διασφαλίσει επαρκώς την ολοκλήρωση μιας τόσο σημαντικής συναλλαγής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η επάρκεια της διοίκησης Φραγκιαδάκη τίθεται σε αμφισβήτηση, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου είναι ζητούμενο να ξεπεράσει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει κρίσιμες προκλήσεις: η πορεία μείωσης των προβληματικών δανείων δεν προχωρά με ικανοποιητικά ταχείς ρυθμούς, η «πληγή» των επικουρικών συντάξεων παραμένει ανοικτή, η λύση για το παλιό swap της Goldman Sachs (ανταλλαγή με νέα ομόλογα του Δημοσίου) δεν έχει προχωρήσει ακόμη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, που επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές, είναι ότι η Εθνική έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία που πρόσφεραν σημαντικές ενέσεις στην κερδοφορία της (με σημαντικότερη την Finansbank), αλλά προς το παρόν δεν έχει πείσει ότι έχει βρει τον τρόπο να αντλήσει νέα και σταθερά έσοδα από τις δραστηριότητές της.

Η πορεία της μετοχής αντανακλά τη δυσπιστία των επενδυτών στην ικανότητα της σημερινής διοίκησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες αυτές τις προκλήσεις και το επόμενο σημαντικό τεστ θα έλθει από τις 28 Μαρτίου και μετά: αν η διοίκηση Φραγκιαδάκη βρει μια γρήγορη λύση για μια καλή συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποκαταστήσει εν μέρει το χαμένο κύρος της, αλλιώς κινδυνεύει να υποστεί μόνιμη απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin