Image default
Πρώτο Θέμα

Θα διασχίσει η Ιταλία τον ανελεύθερο Ρουβίκωνα;

methode2Ftimes2Fprod2Fweb2Fbin2F4c52ba2e 1344 11e8 aa39 e7299ff3a5e8Το 1841 ο ιταλός συνθέτης Τζιουζέπε Βέρντι ολοκλήρωσε την περίφημη όπερα Nabucco. Το «Va, pensiero», η περίφημη άρια που περιγράφει τη μοίρα των Εβραίων στην έρημο θα μετατρεπόταν σε ιαχή μάχης για τους ιταλούς πατριώτες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από την αυστριακή αυτοκρατορία.

Στη συνέχεια, σε μια επετειακή παράσταση που πραγματοποίησε ο Ρικάρντο Μούτι στο Teatro dell’Opera στη Ρώμη το 2011, ο Nabucco τέθηκε στην υπηρεσία της δημοκρατίας. Ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν παρών στο ακροατήριο και θα ξυπνούσε την επόμενη μέρα με τίτλους στον ιταλικό Τύπο, όπως «ο Μπερλουσκόνι ανατράπηκε από τον Βέρντι». Φυσικά, θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί αργότερα εκείνο το έτος, ανατράπηκε, μέσα από τις επιδείξεις προσωπικής υπερβολικής και οικονομικής διαφθοράς.

Καθώς η Ιταλία προσεγγίζει αποφασιστικές κοινοβουλευτικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, τέτοιες ιστορικές αναφορές είναι χρήσιμες για άλλη μια φορά. Αλλά ενώ οι ιταλοί κινητοποιούνταν κατά της Αυστρίας το 1841, σήμερα μπορεί να κατευθύνονται προς ένα «αυστριακό μοντέλο» διακυβέρνησης από έναν συνασπισμό της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Και δεδομένου ότι ο Μπερλουσκόνι έπεσε το 2011, είναι πλέον αυτός που πιθανότατα θα καθορίσει τον ηγέτη. Στα 81, ενσαρκώνει μια γηράσκουσα και όλο και πιο κυνική Ιταλία. Μερικοί ψηφοφόροι επιστρέφουν σε αυτόν από πεποίθηση, άλλοι γιατί φοβούνται ότι οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν ακόμα χειρότερες.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι αδύνατο να προβλεφθούν, επειδή η διαδικασία έχει γίνει τόσο περίπλοκη ώστε ακόμη και οι πιο ενημερωμένοι ψηφοφόροι δυσκολεύονται να την κατανοήσουν. Λόγω ενός νέου εκλογικού νόμου, περίπου το 40% των κοινοβουλευτικών εδρών θα αποφασιστεί με ενισχυμένη αναλογική, με το υπόλοιπο να κατανέμεται αναλογικά.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν τα περισσότερα στοιχήματα είναι ανοικτά, κάποιος μπορεί εύλογα να υποθέσει δύο πράγματα σχετικά με αυτές τις εκλογές. Πρώτον, η αποχή των ψηφοφόρων θα είναι υψηλή, ιδίως μεταξύ των νέων. Αυτό δεν είναι Μάιος του 1968, όταν οι σπουδαστές σε όλη την Ιταλία έβγαιναν στους δρόμους. Σήμερα, οι νεαροί ιταλοί εγκαταλείπουν την κάλπη – αν και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τελικά στους δρόμους.

Δεύτερον, οι εκλογές θα αφήσουν την Ιταλία διχασμένη, όχι μόνο πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και γεωγραφικά. Το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είναι ιδιαίτερα ισχυρό στον νότο, η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά είναι ισχυρή στο βορρά και οι Βενετοί ονειρεύονται όλο και περισσότερο την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία.

Οι φόβοι ότι η Ιταλία θα μπορούσε να επιστρέψει στην εποχή που ήταν απλή «γεωγραφική έκφραση» είναι πιθανώς υπερβολικοί. Ωστόσο, η Ιταλία θα μπορούσε να ανακτήσει τον τίτλο του «ασθενή της Ευρώπης» τις προσεχείς εβδομάδες, ειδικά εάν οι εκλογές δεν παράγουν πλειοψηφία και σταθερό κοινοβούλιο. Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα χαιρετίσει αυτό το αποτέλεσμα και πιθανότατα έκανε ό, τι μπορεί για να το πετύχει.

Μια συμμαχία αυστριακού τύπου μεταξύ της Forza Italia του Μπερλουσκόνι και της Λίγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι θα ήταν επίσης κακή, διότι θα έθετε την Ιταλία σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομοίως, μια σημαντική νίκη για το M5S θα ήταν ανεπιθύμητη. Η ώθηση να απορριφθεί το status quo είναι τόσο έντονη στους ιταλούς ψηφοφόρους που δεν αποθαρρύνονται από την αποτυχία του M5S να κυβερνήσει σωστά στη Ρώμη, όπου κατέλαβε τη δημαρχία τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο, το M5S πιθανώς δεν μπορεί να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει ορκιστεί να μην συμμετάσχει σε συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Επομένως, το μόνο θετικό σενάριο θα ήταν μια απίθανη – αλλά όχι αδύνατη – συμμαχία μεταξύ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και της Forza Italia. Μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αποτελείται από αυτά τα δύο κόμματα, πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει στην εξουσία ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο σεβαστός εν ενεργεία πρωθυπουργός.

Αυτό θα ικανοποιούσε πιθανώς τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο Ρέντσι παρέμεινε μη δημοφιλής από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία μετά από μια τολμηρή αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια για τη θέσπιση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων μέσω δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2016.

Παρά τη ζοφερή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση της Ιταλίας – για να μην μιλήσουμε για τις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από τη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική – οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υπάρξει σχετικά ήρεμες. Οι επενδυτές δε φαίνεται να φοβούνται τη νίκη του M5S ούτε ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η ανεργία των νέων στην Ιταλία είναι κοντά στο 33% ή ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της είναι κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Μήπως οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια πόλωση και παράλυση;

Όποια και αν είναι η έκβαση αυτών των αβέβαιων εκλογών, το σίγουρο είναι θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ιταλία και την ΕΕ, αλλά και για την ώθηση της δημοκρατίας παγκοσμίως. Τι είδους Ιταλία θα δούμε μετά τις 4 Μαρτίου; Θα είναι μία που θα ακολουθήσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού σχεδίου ή θα αγκαλιάσει τον αυταρχικό λαϊκισμό που τώρα μαίνεται ανεξέλεγκτος στην Κεντρική Ευρώπη; Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, οι ψηφοφόροι της Ιταλίας πρόκειται να επιλέξουν όχι μόνο ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, αλλά και – και το σημαντικότερο – μεταξύ των πολιτικών καθεστώτων.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin