Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρώπη παρακολουθεί καθώς η Ιταλία ψηφίζει

blog image italia referendumΉταν μια άσχημη εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο εκπληκτικά ατάραχων αγορών, αλλά οι ιταλοί κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή και κοιτάζουν στο κενό.

Ακόμη και αν η ψηφοφορία του SPD της Γερμανίας εξελιχθεί ομαλά την ίδια μέρα, η σταθερότητα της ευρωζώνης θα λάβει χτύπημα εάν τα πράγματα βγουν εκτός τροχιάς στην Ιταλία. Όποια και αν είναι η έκβαση, η Ιταλία θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα πάρει όλες τις αποφάσεις όταν έρθει το πρωί της Δευτέρας.

Την τελευταία φορά που ο κ. Ματαρέλα αντιμετώπισε την πτώση της Ιταλίας στην πολιτική αβεβαιότητα, είχε σχετικά εύκολη πορεία. Ήταν ο Δεκέμβριος του 2016 και ο Ματέο Ρέντσι είχε μόλις παραιτηθεί από πρωθυπουργός, αφού νικήθηκε στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο κ. Ματαρέλα, ένας σικελιανός ηλικίας 76 ετών, χρειάστηκε να βρει έναν αντικαταστάτη επειγόντως για να καθησυχάσει τις ανήσυχες αγορές και να περάσει το κεφάλαιο διάσωσης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάστηκε για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι βγήκε από το καπέλο μετά από μια σύντομη περίοδο συνομιλιών στο Ανάκτορο του Κυριναλίου- και εκ των υστέρων ήταν ένα νικητήριο στοίχημα για τον κ. Ματαρέλα.

Αυτή τη φορά, μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, οι προκλήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν ο κεντροδεξιός συνασπισμός κερδίσει μια απλή πλειοψηφία – η οποία εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα – τα πράγματα θα είναι απλά, τουλάχιστον υποθέτοντας ότι το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα εμφανιστεί με τις περισσότερες ψήφους της ομάδας. Ο Αντόνιο Ταγιάνι θα μπορούσε σύντομα να εγκατασταθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο (επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει τη δουλειά).

Αλλά τι γίνεται αν καταλήξουμε σε αδιέξοδο, όπως προβλέπουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις; Ακόμη και αν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Forza Italia και ακόμη και με τη μετριοπαθή πτέρυγα της Λίγκας του Βορρά, ίσως να μην υπάρχουν αρκετές ψήφοι για την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για έναν μεγάλο συνασπισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ματαρέλα θα πρέπει να βρει ένα σχέδιο Β και να διευρύνει τη σκηνή για να σχηματίσει αυτό που αναφέρεται στη Ρώμη ως «κυβέρνηση του προέδρου» ή έναν εξαιρετικά μεγάλο συνασπισμό.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πιέτρο Γκράσο, ηγέτης των Ελεύθερων και Ενωμένων, του κόμματος στα αριστερά του PD, σημείωσε ότι μπορεί να είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια τέτοια λύση για το καλό της χώρας. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να πειστεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Τον τελευταίο καιρό, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο 31χρονος υποψήφιος των Πέντε Αστέρων για την πρωθυπουργία, υιοθέτησε μια αρκετά φιλική στάση απέναντι στο ιταλικό κατεστημένο, υποδηλώνοντας ότι κάποιο είδος συμφωνίας δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να αποσπάσει την προεδρία ενός από τα κοινοβουλευτικά σώματα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή του. Ο κ. Ματαρέλα θα μπορούσε τότε να πει ότι τουλάχιστον η βούληση του 30% του ιταλικού εκλογικού σώματος δεν είχε αγνοηθεί – και η δημοκρατία έγινε σεβαστή.

Μπορεί να νιώθει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί μια άλλη λαϊκιστική αντίδραση μετά την ψηφοφορία, η οποία είναι ένας από τους κινδύνους οποιασδήποτε μορφής μεγάλης συμμαχίας. Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μην ανησυχούν για την Ιταλία.

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin