Image default
Πρώτο Θέμα

Η «χειρουργική παρέμβαση» στην Καταλονία μετατρέπεται σε επίπονη εκστρατεία

Catalonia voteΌταν η ισπανική κυβέρνηση επικαλέστηκε πέρυσι έκτακτες εξουσίες για να πάρει άμεσο έλεγχο στην Καταλονία και να συντρίψει την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της, ήλπιζε ότι θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο.

Αλλά τέσσερις μήνες αργότερα, η προγραμματισμένη «χειρουργική παρέμβαση» της Ισπανίας – που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των κορυφαίων ηγετών γρήγορα και στην αποκατάσταση της τάξης μετά την ίδρυση της περιοχής ως ανεξάρτητης δημοκρατίας – μετατρέπεται σε μακρά και δαπανηρή εκστρατεία.

Στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι φόβοι αυξάνονται ότι αν συνεχίσει να υπάρχει αυτό το πολιτικό τέλμα, κινδυνεύει να βλάψει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αποσταθεροποιώντας μια κρίσιμη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού και ακόμη και οδηγώντας σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Η Καταλονία ασκεί τεράστια πίεση στην κυβέρνηση και στο σύνολο του ισπανικού πολιτικού συστήματος», λέει ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. «Και δεν υπάρχει τέλος εν όψει.»

Το αδιέξοδο ξεκίνησε μετά από μια γρήγορη περιφερειακή εκλογική εκστρατεία στην Καταλανία το Δεκέμβριο, η οποία επιβλήθηκε από τον κ. Ραχόι ως τρόπο να τερματιστεί η προσωρινή άμεση κυριαρχία στην Καταλονία. Ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει την εξουσία μια πιο συνεργάσιμη καταλανική κυβέρνηση.

Αντίθετα, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας ανέκτησαν μια μικρή πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Αμέσως άρχισαν να προσπαθούν να επαναφέρουν τον πρώην αρχηγό τους Κάρλες Πουτζδεμόν ως πρώτο υπουργό, παρά το γεγονός ότι ζούσε σε εξορία στις Βρυξέλλες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Οκτώβρη.

Ο κ. Πουτζδεμόν αντιμετωπίζει κατηγορίες ανταρσίας και εξέγερσης εάν επιστρέψει στην Ισπανία. Τα ισπανικά δικαστήρια αποφάσισαν τον περασμένο μήνα ότι ο κ. Πουτζδεμόν δε θα μπορούσε να είναι ηγέτης επειδή δεν θα μπορούσε να παρίσταται στην απονομή στο κοινοβούλιο.

Ως αποτέλεσμα, αυτήν την βδομάδα οι αυτονομιστές ετοίμαζαν ένα σχέδιο που θα έβλεπε τον κ. Πουτζδεμόν να γίνεται συμβολικός ηγέτης της περιοχής από το Βέλγιο, ενώ η θέση του πρώτου υπουργού πήγε στον Ζόρντι Σάντσες, έναν άλλο εξέχοντα αυτονομιστή.

Εντούτοις, ο ίδιος ο κ. Σάντσες είναι επίσης πιθανό να μην είναι επιλέξιμος για το αξίωμά του: βρίσκεται σε προφυλάκιση και αντιμετωπίζει τις δικές του κατηγορίες για ανταρσία και εξέγερση.

Ο Ραφαέλ Καταλά, υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι όπως ο διορισμός του κ. Πουτζδεμόν ως ηγέτη της Καταλανίας ήταν «αδιανόητος» ήταν «δύσκολο» να φανταστούμε πως πρόεδρο «κάποιον που βρίσκεται στη φυλακή και δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Η προσπάθεια διορισμού του κ. Σάντσες συνεπώς θα καταστήσει σχεδόν βέβαιο ότι οι Καταλανοί δε θα μπορέσουν σύντομα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση – ή η Μαδρίτη να επιστρέψει την εξουσία σε καταλανούς ηγέτες.

Εκτός από το βάρος της ανάγκης να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα διάφορα τμήματα της κυβέρνησης της Καταλανίας, μία από τις κύριες επιπλοκές για τη Μαδρίτη από την άμεση εξουσία είναι οι συνέπειες για τον εθνικό προϋπολογισμό του 2018.

Η μειοψηφία κυβέρνηση του PP βασίζεται στην υποστήριξη τόσο από το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos όσο και από το PNV των Βάσκων για να εγκρίνει τα δημοσιονομικά μέτρα της. Όμως, το κόμμα των Βάσκων έχει επικρίνει τον τρόπο που το PP χειρίστηκε την καταλανική κρίση και δε θα δώσει τη στήριξή του για να περάσει ο προϋπολογισμός ενώ υπάρχει άμεση διακυβέρνηση.

Την Τετάρτη ο Πέδρο Σάντσες, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, αύξησε το διακύβευμα του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι ο κ. Ραχόι θα πρέπει να κηρύξει πρώιμες γενικές εκλογές – είναι προγραμματισμένες για το 2020 – αν δεν είναι σε θέση να τον περάσει από το κοινοβούλιο.

«Η κατάσταση για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να περάσει έναν προϋπολογισμό δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο El Confidencial. «Εάν ο κ. Ραχόι δεν [περάσει τον προϋπολογισμό], αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προκηρύξει εκλογές.»

Μια άλλη επιπλοκή για την κυβέρνηση είναι ότι ο κύριος νικητής μέχρι στιγμής από την ένταση στην Καταλονία είναι οι Ciudadanos, οι οποίοι έχουν βαθιές ρίζες στην καταπολέμηση του καταλανικού εθνικισμού.

Οι Ciudadanos ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του περασμένου έτους, οδηγώντας μια ευρεία ανάκαμψη στο ισπανικό εθνικιστικό συναίσθημα. Ορισμένες δημοσκοπήσεις το θέλουν μπροστά από το ΡΡ.

«Αυτή η ανεπίλυτη [καταλανική] κρίση είναι επιζήμια για την κυβέρνηση … η άνοδος των Ciudadanos είναι μια αντανάκλαση αυτού», λέει ο Μανουέλ Αρίας Μαλδονάδο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα.

Οι ηγέτες υπέρ της ανεξαρτησίας δηλώνουν δημοσίως ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση και να τερματίσουν την άμεση κυριαρχία της Μαδρίτης το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Σάντσες, ο αυτονομιστής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην El Nacional την περασμένη εβδομάδα ότι η περιοχή χρειάζεται μια «νέα αποτελεσματική κυβέρνηση».

Όμως, στα παρασκήνια, πολλοί – ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, JuntsxCat – είναι διστακτικοί για να το πράξουν με όρους που καθορίζονται από τα ισπανικά δικαστήρια.

Άλλοι θα προτιμούσαν να διατηρήσουν την ένταση παρά να φανεί ότι ενδίδουν στην Ισπανία.

«Τα συναισθήματα είναι έντονα και οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι [στη Μαδρίτη]», είπε ένα άτομο κοντά στο κόμμα JuntsxCat στη Βαρκελώνη. «Δεν είναι το είδος της ατμόσφαιρας όπου οποιοσδήποτε – ακόμη και αν το θέλει – θέλει να προτείνει έναν συμβιβασμό.»

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin