Image default
Πρώτο Θέμα

Τι ωραίος εμπορικός πόλεμος!

donald ominous trumpΕίναι πάντα επικίνδυνο να λέμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έπιασε νέα χαμηλά στον προεδρικό λόγο, επειδή θέτει νέα χαμηλά επίπεδα με θλιβερή συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, η αχρείαστοι δήλωσή του ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν» αξίζει ιδιαίτερη αναγνώριση.

Κανένας πρόεδρος δε θα έπρεπε να χρειάζεται να πει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι, στην πραγματικότητα, κακοί και αδύνατο κερδηθούν. Με την επιβολή νέων δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Τραμπ έχει ξεκινήσει μια πολιτική που αποτελεί σαφή και επικίνδυνο παράγοντα για τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των ΗΠΑ.

Οι δασμοί είναι αδικαιολόγητοι εκ πρώτης όψης. Θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ και θα θέσουν τις αμερικανικές εταιρείες σε σοβαρό μειονέκτημα στις εξαγωγικές αγορές. Δεν υπάρχει λόγος να ξαναπούμε τα ίδια: Κανένας από τους λόγους που προσφέρονται για την υπεράσπισή τους δεν έχει νόημα.

Ωστόσο, ο κομπασμός για το πόσο εύκολο είναι να κερδίσετε έναν εμπορικό πόλεμο ξεπερνάει σχεδόν τα πάντα. Προσθέτει ένα στοιχείο ιστορικής και στρατηγικής άγνοιας στην οικονομική ανικανότητα της κυβέρνησης.

Οι Αμερικανοί σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι απογοητευμένοι. Εάν δεν εξαιρούνται, θα αισθάνονται υποχρεωμένοι να αντεπιτεθούν εναντίον της δράσης των ΗΠΑ, όπως και οι ΗΠΑ θα ανταπέδιδαν σε μια μονομερή πράξη κάμψης κανόνα με πλήρη προστασία έναντι των δικών της παραγωγών. Στη συνέχεια, η διοίκηση θα αισθανθεί πίεση να αντιδράσει εναντίον των αντιποίνων. Άλλωστε, πρέπει τώρα να δείξει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «εύκολο να κερδηθούν». Μια αυτοκαταστροφική σπείρα αυτού του είδους είναι στην πραγματικότητα ο ορισμός του «εμπορικού πολέμου».

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της προεδρίας του Τραμπ ήταν πάντα η ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στις ΗΠΑ και στις παγκόσμιες οικονομίες μέσω μιας απερίσκεπτης προσέγγισης στο εμπόριο. Οι κανόνες και τα θεσμικά όργανα έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες για να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία μέσω του εμπορίου. Οι ΗΠΑ, που απέχουν πολύ από το να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από αυτό το σύστημα του φιλελεύθερου εμπορίου, έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη. Οι νέοι δασμοί και τα αινιγματικά σχόλια που προσφέρονται για την υπεράσπισή τους, υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ δεν μπλόφαρε: Πραγματικά θέλει να ρίξει αυτό το σύστημα.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Οι δασμοί Smoot-Hawley και τα αντίποινα που προκάλεσαν συνέβαλαν στη Μεγάλη Ύφεση και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Κύριε Πρόεδρε, τι ακριβώς ήταν καλό σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο;

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin