Image default
Πρώτο Θέμα

Οι επενδυτές θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους στην ευρωζώνη

investors euΑυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν ήταν μόνο σημαντική ημερομηνία για δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις αγορές.

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι τα μέλη του αποφάσισαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής την καγκελάριο της χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης Άνγκελα Μέρκελ, επιτρέποντας στη Μέρκελ να διαμορφώσει μια νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην δώσουν σε κανένα πολιτικό κόμμα πλειοψηφία για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα συγκρουσιακό κόμμα δεν θα μπορέσει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Για τους επενδυτές, οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στη μεγαλύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης αυξάνουν την πιθανότητα ενοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ενισχύοντας τελικά τις προοπτικές περιφερειακών μετοχών, περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικών επενδύσεων. Αν και ο συντονισμός των δημοσιονομικών μέτρων σε όλη την περιοχή μπορεί μόλις να προχωρήσει μπροστά, οι υπομονετικοί επενδυτές θα ανταμειφθούν. Οι ιταλικές αγορές μετοχών και ομολόγων δέχτηκαν ψύχραιμα τα αποτελέσματα των εκλογών και το ευρώ σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο τη Δευτέρα.

bb inv eur 1

Τα γερμανικά αποτελέσματα μαθεύτηκαν πρώτα την Κυριακή, δείχνοντας ότι το 66% των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτό ήταν μεγαλύτερο από το 60% που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Η Μέρκελ θα επανέλθει ως καγκελάριος αργότερα αυτόν τον μήνα και αναμένεται να παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2021.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι ότι ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου και εν ενεργεία πρόεδρος του φιλοευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα γίνει ο νέος υπουργός οικονομικών. Με τη στήριξη της Μέρκελ, ο Σολτς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προθέσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εργαστεί προς μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής του προσωπικού της Μέρκελ, αποτύπωσε καλύτερα την επικρατούσα αισιοδοξία με το tweet αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Σοσιαλδημοκρατών: «Ας ξεκινήσουμε δουλειά: Γερμανία και Ευρώπη!»

Οι ιταλοί ψηφοφόροι απέρριψαν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορήθηκε για διαφθορά και αργή οικονομική ανάπτυξη. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας δεν έχει ακόμη επανακτήσει το επίπεδο του πριν από το 2008 και το ένα τρίτο της νεολαίας του είναι χωρίς δουλειά. Παρόλα αυτά, κανένα από τα μη κατεστημένα κόμματα που έκαναν καλή εμφάνιση – το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιμεταναστευτική Λίγκα του Βορρά – δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών. Τα δύο κορυφαία κόμματα έχουν αρκετές διαφορές στη γενική τους προσέγγιση, ώστε να μην αναμένεται να κυβερνήσουν από κοινού.

Η κυριαρχική αντίδραση των επενδυτών στην άνοδο των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας αντικατοπτρίστηκε στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Τα δεκαετή χρεόγραφα της ιταλικής κυβέρνησης είχαν απόδοση 2% στο τέλος της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα, χαμηλότερα από μια εβδομάδα νωρίτερα. Η διαφορά μεταξύ των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Γερμανίας – μέτρο σχετικού ιταλικού κινδύνου – ανήλθε σε 1,36 ποσοστιαίες μονάδες στις 5 Μαρτίου, αμετάβλητα από τις 26 Φεβρουαρίου (διάγραμμα παρακάτω).

bb inv eur 2

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά στις σχέσεις της Ιταλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούνται ευρέως από τους ιταλούς για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, θέτοντας όρια στα δημοσιονομικά ελλείμματα και την ικανότητα της κυβέρνησης να διασώσει αποτυχημένες τράπεζες. Το επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στους περιορισμούς στην ικανότητα των αρχών να παρέχουν δημοσιονομικά κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των κανονισμών πολιτικής από τις Βρυξέλλες και των εσωτερικών προτεραιοτήτων στη Ρώμη θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση και για τις δύο πλευρές μετά τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης.

Η πολιτική αλλαγή που σηματοδοτείται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις την Κυριακή είναι καλή είδηση ​​και για έναν άλλο λόγο. Η σταδιακή κίνηση προς πολιτικές υπέρ της αγοράς στην ευρωζώνη θα επιτρέψει στην περιοχή να αντιμετωπίσει καλύτερα τις συνέπειες της αναμενόμενης αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Μάρτιο. Καθώς η κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών μετατοπίζεται από το Λονδίνο μετά το Brexit, αναμένεται ότι η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Μιλάνο θα είναι σε καλύτερη θέση να κερδίσουν από τις κινήσεις ορισμένων κεντρικών γραφείων και των υψηλών τιμών θέσεων εργασίας. Και αυτό θα αποτελέσει ελκυστική ευκαιρία για τους παγκόσμιους επενδυτές.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία είναι θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές. Το ιταλικό πολιτικό χάος μπορεί να είναι απλώς ένα μικρό σαμαράκι που κόβει ταχύτητα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι επενδυτές που επικεντρώνονται στο δάσος και όχι στα δέντρα θα ανταμειφθούν.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin