Image default
Πρώτο Θέμα

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι στην πραγματικότητα παραδοσιακό

gettyimages 922114180 599a8d22598f5d4ba78d3e3fe155722a3d5a581d s900 c85Οι ιταλικές εκλογές ήταν ενθαρρυντικές για τις λαϊκιστικές δυνάμεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δε σπάνε κάποια ιερά ιταλική παράδοση – αυτή που περιέγραψε ο πολιτικός επιστήμονας Τζιουσέπε Ντι Πάλμα στο «Επιβιώνοντας χωρίς κυβέρνηση: Τα ιταλικά κόμματα στο κοινοβούλιο».

Όσοι έχουν ξαφνικά καταβληθεί από το άγχος για την Ιταλία και την Ευρώπη μπορεί να βρουν παρηγοριά στις σελίδες τους.

Το έργο του Ντι Πάλμα, που δημοσιεύτηκε το 1977, προέκυψε μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές που μοιάζουν πολύ με τα αποτελέσματα της Κυριακής:

Το ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε το 34,4% των ψήφων σε κοινοβουλευτικές εκλογές – κάτι περισσότερο από αυτό που υπολογίζεται να κέρδισε το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων την Κυριακή.

Οι κεντρώοι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν το 38,8%, κοντά στο αποτέλεσμα του κεντροδεξιού συνασπισμού το 2018. Ήταν αποδυναμωμένοι, όπως και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, από την πρόσφατη απώλεια δημοψηφίσματος (το δικό τους ήταν για το διαζύγιο, του Ρέντσι μια συνταγματική μεταρρύθμιση).

Οι ομοιότητες μεταξύ τότε και τώρα είναι εντυπωσιακές. Οι πολιτικοί παρατηρητές φοβούνταν την κατάρρευση του κέντρου. Οι οικονομικοί αναλυτές εστίαζαν στις πιθανές ζημίες στην ιταλική οικονομία, η οποία επίσης κινούταν χαμηλότερα μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση. «Οι σημερινές ιταλικές κυβερνήσεις», γράφει ο Πάλμα, στον πληθυντικό αριθμό επειδή η Ιταλία ήταν στην 34η της μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έγραψε, «δεν μπορούν να θεραπευθούν περισσότερο από ό, τι μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική και οικονομική κακουχία της χώρας».

Ο Ντι Πάλμα πρόσφερε μια συναρπαστική εξήγηση για το γιατί τα ιταλικά κόμματα ήταν καλύτερα στην εκλογική επιβίωση από ό, τι στην κυβέρνηση. Έγραψε:

«Η εμφάνιση περιορισμένης κυβέρνησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να διαβαστεί εν μέρει ως αντίδραση σε ιστορικά γεγονότα: το τραύμα της πάνω από είκοσι χρόνια φασιστικής δικτατορίας. Στην Ιταλία, η αδυναμία του μεταπολεμικού καθεστώτος ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα από τα προτερήματά της, παρέχοντας στο σύστημα την ποιότητα της ελαστικής μπάλας: Οι άνδρες και οι τύποι πέφτουν, αλλά αναπηδούν, με τον μικρότερο αντίκτυπο.»

Είναι στην πραγματικότητα μια δοκιμασμένη και αληθινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του ολοκληρωτικού τραύματος. Η Τσεχία, με το συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό της τοπίο και τις αναποτελεσματικές συμμαχίες, φαίνεται να επέλεξε ένα παρόμοιο μοντέλο μετά την πορεία της ως σοβιετικός δορυφόρος. Οι εκλογές της Τσεχίας του περασμένου έτους δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη ακαταστασία από αυτές στην Ιταλία. Τα λαϊκιστικά κόμματα πήγαν επίσης καλά. Τον Ιανουάριο, η προκύπτουσα μειοψηφική κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης Η χώρα εξακολουθεί να μην έχει σταθερό υπουργικό συμβούλιο.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ολοκληρωτικές ή δικτατορικές εμπειρίες πίσω τους – κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία – επέλεξαν μια ισχυρή κεντρική εξουσία. Οι ψηφοφόροι τους αναζητούν σταθερές κυβερνήσεις που μπορούν να συμπληρώσουν πλήρη θητεία. Ακόμα και όταν τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος κλονιστούν και τα παραδοσιακά κόμματα παραγκωνιστούν ή ακόμη και πεθάνουν, η ικανότητα των κυβερνήσεων να διακυβερνούν είναι ισχυρός παράγοντας. Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι θα ψηφίσουν μερικές φορές στρατηγικά για έναν υποψήφιο που δεν υποστηρίζουν πλήρως για να πάρουν αυτό το αποτέλεσμα. Η ψήφος της Γαλλίας για τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους και η ψήφος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών σε υποστήριξη μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ παρέχουν δύο μόνο παραδείγματα τέτοιας στρατηγικής συμπεριφοράς. Σε μια χώρα εξοικειωμένη με τις αδύναμες κεντρικές κυβερνήσεις, ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιους συμβιβασμούς: Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εκτονωθούν, να διαμαρτυρηθούν, να ψηφίσουν για να εκφραστούν. Δεν περιμένουν τα πράγματα να χειροτερεύσουν αν το κάνουν.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να έχει λιγότερη επίδραση στην καθημερινότητα από ό, τι τα άλλα θεσμικά όργανα της κοινωνίας, τα οποία δεν αλλάζουν κατ’ ανάγκη σημαντικά ως αποτέλεσμα των εκλογών. Τα ιδρύματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν ισχυρές τοπικές κοινότητες, άτυπα οικονομικά δίκτυα και επιχειρήσεις. Η θεσμική αντίσταση στον Τραμπισμό στις ΗΠΑ, με πολιτείες, πόλεις και εταιρείες να ακολουθούν πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση Τραμπ, δείχνει τη δύναμη αυτών των θεσμών και δικτύων. Εάν η κεντρική κυβέρνηση αποτύχει, αυτά τα κέντρα δύναμης αναλαμβάνουν το κενό.

Η Ιταλία έχει μακρά ιστορία στηριζόμενη σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την πολιτική εξουσία για διακυβέρνηση. Στο βιβλίο του, ο Ντι Πάλμα τόνισε τη σημασία των δημόσιων επιχειρήσεων και των οργανισμών δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι είναι άσχετοι με την πολιτική αλλαγή και αντιπροσωπεύουν την πραγματική εξουσία ενώ οι κυβερνήσεις αλλάζουν καλειδοσκοπικά:

«Βεβαίως, η ίδια η ύπαρξή τους και η πολιτική τους έχουν γίνει, και συχνά ορθώς, το έτοιμο σύμβολο των στρεβλώσεων της συνεχιζόμενης κεντρικής ηγεσίας. Η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα, η σπατάλη δημόσιου χρήματος, η μεροληψία, τα λάφυρα, η ανικανότητα, η πολιτικοποίηση, η μυστικότητα, η ανευθυνότητα, η απολυταρχία, η αυτοπροώθηση και οτιδήποτε άλλο είναι αναποτελεσματικό όσον αφορά την κυριαρχία από το κέντρο. Ως εκ τούτου, αποτελούν μαρτυρία της διαρκούς κρίσης του καθεστώτος. Αλλά η ικανότητά τους να υπομείνουν και να κερδίζουν χρόνο για το καθεστώς είναι κάτι άλλο.»

Με άλλα λόγια, σε ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα, τα θεσμικά όργανα που αναλαμβάνουν τις λειτουργίες της κυβέρνησης μπορούν να είναι ταυτόχρονα ασθένεια και θεραπεία, αναλαμβάνοντας την εξουσία αλλά διατηρώντας μια κεντρική κοινή λογική.

Με νέες μη τελεσίδικες εκλογές, μια ακόμη επίδειξη πολιτικού κατακερματισμού, ενός ακόμη θριάμβου του σαρκασμού στις κάλπες, η Ιταλία δεν αποτυγχάνει ή ρίχνει όλη την Ευρώπη. Ναι, είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – αλλά είναι και αυτή όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπηρέτησε περισσότερο από οποιονδήποτε πρωθυπουργό μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε να σχηματίσει τέσσερα διαφορετικά υπουργικά συμβούλια για να καλύψει τα εννέα χρόνια του στο πηδάλιο. Οι ιταλοί ψηφοφόροι δεν θα αντιμετώπιζαν αυτό το είδος αστάθειας εάν δεν ήταν η συνειδητή επιλογή τους να έχουν μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση αντί για μια ενισχυμένη.

Μια σημαντική συνέπεια αυτής της επιλογής είναι ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό θετικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ο ρόλος αυτός εμπίπτει σε χώρες με σταθερές κυβερνήσεις. Αλλά είναι τέτοια η δύναμη της αδυναμίας που κινήματα τύπου Brexit δεν μπορούν πραγματικά να προέρχονται από την Ιταλία. Το ακραίο πολιτικό θέατρο είναι απλώς η βιτρίνα, οι ιδιοκτήτες τη διακόσμησαν με κόκκινες κομμουνιστικές σημαίες στη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιούν αστέρια τώρα, αλλά το ίδιο το κατάστημα πωλεί σε μεγάλο βαθμό τα ίδια είδη και οι πελάτες είναι απλώς μια διαφορετική γενιά των ίδιων οικογενειών.

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin