Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την επενδυτική έκρηξη για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες

touristsΓια τον Γιάννη Ρέτσο, αυτό που έχει η ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Η χώρα – ο έκτος προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τις διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών – θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, εάν δοθούν περισσότεροι πόροι σε αυτόν και αν το κράτος απομακρύνει τα εμπόδια που εμποδίζουν την είσοδο του νέου κεφαλαίου, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού, γνωστής ως ΣΕΤΕ.

«Ενώ οι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο είναι ένας τεράστιος αριθμός, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 εκατομμύρια σε εννέα μήνες εάν επεκταθεί η τουριστική περίοδος», ανέφερε ο Ρέτσος σε συνέντευξή του στην Αθήνα. «Το στοίχημα τώρα είναι να εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν και να έχει προστιθέμενη αξία που θα προσελκύσει όχι απαραίτητα περισσότερους, αλλά πλουσιότερους τουρίστες, ώστε να έχουμε περισσότερα έσοδα.»

Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος κλάδος της Ελλάδας, με τις αφίξεις να αυξάνονται 10% το 2017 από το προηγούμενο έτος σε 27,2 εκατομμύρια και να αποφέρουν έσοδα που ξεπερνούν τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ταξίδι και ο τουρισμός συνέβαλαν 32,8 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομική παραγωγή το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 18,6% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το έτος αυτό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιού και Τουρισμού. Ο οργανισμός του Λονδίνου αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 23,8% της ελληνικής παραγωγής το 2027.

Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις στα 36 εκατομμύρια και τα έσοδα σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δήλωσε ο Ρέτσος. «Ενώ πρόκειται για μεγάλο αριθμό, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό», δήλωσε, ζητώντας επίσης δημόσιες επενδύσεις.

bb greek tourism 1

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις τρέχουσες τουριστικές μονάδες και τα κενά κτίρια, σύμφωνα με τον Ρέτσο. «Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς όπως στην Αθήνα, όπου τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν ιδιοκτησίες που είναι άδειες και όπου υπάρχουν σχέδια για εκμετάλλευσή τους», ανέφερε.

Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μίσωθσε για 40 χρόνια ένα κτίριο στην κεντρική πλατεία Ομονοίας της Αθήνας. Η δομή στέγαζε ένα ξενοδοχείο μέχρι το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers ξεκίνησε μια παγκόσμια οικονομική κρίση και από τότε ήταν άδεια. Μπορεί να ξανανοίξει ως ξενοδοχείο.

Οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν επίσης τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες, ανέφερε ο Ρέτσος. Οι προσφορές γίνονται ήδη. Τον περασμένο Ιούνιο, το Athens Ledra Hotel, το οποίο λειτούργησε από τη Marriott Hotels, δημοπρατήθηκε από την Alpha Bank AE και αποκτήθηκε από μια εταιρεία που ελέγχεται από την εταιρεία ακινήτων Hines της ΗΠΑ για 33 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές, όπως λιμάνια, μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, κυρίως για τα ελληνικά νησιά, ανέφερε ο Ρέτσος.

«Η υποδομή στα νησιά είναι ακόμα στην εποχή της δεκαετίας του 1960 και υπάρχει επίσης ανάγκη ανανέωσης των συστημάτων αποχέτευσης και παροχής νερού», ανέφερε.

Οι επενδύσεις συχνά καθυστερούν λόγω της υπερβολικής φορολογίας, του χωροταξικού σχεδιασμού και της ανασφάλειας που αισθάνονται ορισμένοι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ρέτσος. Αυτό είναι ιδιαίτερα δεδομένο στις άδειες που μπορεί να χρειαστούν για έργα από φορείς όπως το αρχαιολογικό συμβούλιο ή η δασική αρχή, ανέφερε.

«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα θέματα αυτά επιλύονται πριν από την έναρξη της επένδυσης», ανέφερε.

Το έργο στο Ελληνικό, ένα ορόσημο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2010, αποτελεί παράδειγμα τέτοιων καθυστερήσεων. Η επένδυση επιβραδύνθηκε από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τις συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον ο τόπος είναι αρχαιολογικά σημαντικός. Τον Φεβρουάριο, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη συζήτησης για τον χώρο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τελικά ότι το προεδρικό διάταγμα για την προγραμματισμένη επένδυση στον χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας είναι νομικό και συνταγματικό.

Ο υψηλότερος φόρος πωλήσεων στην Ελλάδα το θέτει επίσης σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είναι πολύ σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία να μειώσει τον συντελεστή φόρου πωλήσεων και όχι τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή», δήλωσε ο Ρέτσο. Ο συντελεστής φόρου επί των πωλήσεων είναι τώρα 13% για τα ξενοδοχεία, από 6% το 2015 και 24% για εστιατόρια, από 13% προηγουμένως. Αντίθετα, η Πορτογαλία εφαρμόζει ποσοστό 6% στα ξενοδοχεία και 13% σε εστιατόρια.

Για τον Ρέτσο, η Ελλάδα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην αλλαγή του αναπτυξιακού της μοντέλου ώστε να μπορέσει να πάρει περισσότερη ανταπόδοση από τον ποιοτικό τουρισμό.

«Έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού και έχουμε αρχίσει μια ανοδική πορεία, αλλά η Ελλάδα πρέπει να μετατοπίσει το μοντέλο ανάπτυξης της για να επικεντρωθεί στην παραγωγή», είπε.

Σχετικα αρθρα

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin