Image default
Πρώτο Θέμα

Η διπλή απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία

global risksΗ κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στηλιτεύεται παντού σήμερα. Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η ψήφος του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εκλογική αύξηση άλλων λαϊκιστών στην Ευρώπη υπογράμμισαν την απειλή που συνιστά η «ανελεύθερη δημοκρατία» – ένα είδος αυταρχικής πολιτικής που περιλαμβάνει λαϊκές εκλογές αλλά ελάχιστο σεβασμό για το κράτος δικαίου ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αλλά λιγότεροι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι η ανελεύθερη δημοκρατία – ή ο λαϊκισμός – δεν είναι η μόνη πολιτική απειλή. Η φιλελεύθερη δημοκρατία υπονομεύεται επίσης από την τάση να τονίζεται η «φιλελεύθερη» εις βάρος της «δημοκρατίας». Σε αυτό το είδος πολιτικής, οι ηγέτες απομονώνονται από τη δημοκρατική λογοδοσία με μια δέσμη περιορισμών που περιορίζουν το φάσμα των πολιτικών που μπορούν να προσφέρουν. Τα γραφειοκρατικά όργανα, οι αυτόνομες ρυθμιστικές αρχές και τα ανεξάρτητα δικαστήρια θέτουν πολιτικές ή επιβάλλονται εκ των έξω από τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο νέο και σπουδαίο βιβλίο του «The People vs. Democracy», ο πολιτικός θεωρητικός Γιάσα Μουνκ ονομάζει αυτό το είδος καθεστώτος – με κατάλληλη συμμετρία με την ανελεύθερη δημοκρατία – «αντιδημοκρατικό φιλελευθερισμό». Σημειώνει ότι τα πολιτικά μας καθεστώτα έχουν σταματήσει να λειτουργούν όπως οι φιλελεύθερες δημοκρατίες και όλο και περισσότερο μοιάζουν με τον αντιδημοκρατικό φιλελευθερισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως αντιπροσωπεύει το απόγειο αυτής της τάσης. Η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς και η ενοποίηση των νομισμάτων, ελλείψει πολιτικής ολοκλήρωσης, απαιτεί την ανάθεση πολιτικής σε τεχνοκρατικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η λήψη αποφάσεων γίνεται όλο και περισσότερο σε μεγάλη απόσταση από το κοινό. Ακόμη και αν η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, η έκκληση των Brexiteers για «ανάκτηση του ελέγχου» υπέδειξε την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι ψηφοφόροι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο, αλλά παρόμοιες τάσεις έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται στερημένοι δικαιωμάτων. Όπως σημειώνει ο Μουνκ, η χάραξη πολιτικής είναι το αντίστοιχο μιας σούπας γραμμάτων για τα ρυθμιστικά όργανα – από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) έως την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ανεξάρτητη χρήση από τα δικαστήρια του δικαιώματός τους δικαστικού ελέγχου για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων, την επέκταση της αναπαραγωγικής ελευθερίας και την εισαγωγή πολλών άλλων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων αντιμετώπισε εχθρότητα μεταξύ σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού. Και οι κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίοι διέπονται από διεθνείς ρυθμίσεις, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) ή η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), θεωρούνται ευρέως ότι είναι αυστηροί απέναντι στους απλούς εργαζόμενους.

Η αξία του βιβλίου του Μουνκ είναι να τονίσει τη σημασία και των δύο συστατικών όρων της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε περιορισμούς στην άσκηση πολιτικής εξουσίας για να εμποδίσουμε τις πλειοψηφίες (ή εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία) από το να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων (ή εκείνων που δε βρίσκονται στην εξουσία). Πρέπει όμως και η δημόσια πολιτική να ανταποκρίνεται και να λογοδοτεί στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εγγενώς εύθραυστη επειδή η συμφιλίωση των όρων της δεν δημιουργεί φυσική πολιτική ισορροπία. Όταν οι ελίτ έχουν επαρκή δύναμη, δεν ενδιαφέρονται στο ελάχιστο να αντανακλούν τις προτιμήσεις του ευρύτερου κοινού. Όταν οι μάζες κινητοποιηθούν και ζήσουν ισχύ, ο συμβιβασμός που προκύπτει με τις ελίτ σπανίως δημιουργεί βιώσιμες διασφαλίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων εκείνων που δεν εκπροσωπούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι, η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει μια τάση να επιδεινώνεται σε μία ή την άλλη από τις διαστροφές της – ανελεύθερη δημοκρατία ή αντιδημοκρατικό φιλελευθερισμό.

Στην εργασία «Η πολιτική οικονομία της φιλελεύθερης δημοκρατίας», ο Σαρούν Μούκαντ και ο Ντάνι Ρόντρικο συζητούν τα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας με όρους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί ο Μουνκ. Τονίζουν ότι οι κοινωνίες διαιρούνται με δυο πιθανές αποκοπές: ένα διαχωρισμό ταυτότητας που χωρίζει μια μειονότητα από την εθνική, θρησκευτική ή ιδεολογική πλειοψηφία και ένα χάσμα πλούτου που σπρώχνει τους πλούσιους ενάντια στην υπόλοιπη κοινωνία.

Το βάθος και η ευθυγράμμιση αυτών των διαιρέσεων καθορίζουν την πιθανότητα διαφόρων πολιτικών καθεστώτων. Η πιθανότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας υπονομεύεται πάντοτε από την ανελεύθερη δημοκρατία στο ένα άκρο και από αυτό που αποκαλούμε «φιλελεύθερη απολυταρχία» στο άλλο, ανάλογα με το αν η πλειοψηφία ή η ελίτ έχει το πάνω χέρι.

Το πλαίσιο συμβάλλει στην ανάδειξη των τυχαίων περιστάσεων υπό τις οποίες αναδύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία. Στη Δύση, ο φιλελευθερισμός προηγήθηκε της δημοκρατίας: ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου υπήρχαν ήδη πριν οι ελίτ συμφωνούσαν να επεκτείνουν το franchise και να υποτάσσονται στη λαϊκή βούληση. Η «τυραννία της πλειοψηφίας» παρέμεινε μια μεγάλη ανησυχία για τις ελίτ και αντιμετωπίστηκε στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, με ένα περίπλοκο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, παραλύοντας αποτελεσματικά το εκτελεστικό όργανο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλού, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε απουσία μιας φιλελεύθερης παράδοσης ή φιλελεύθερων πρακτικών. Η φιλελεύθερη δημοκρατία ήταν σπάνια ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Οι μοναδικές εξαιρέσεις φαίνεται να είναι σχετικά ισότιμες και πολύ ομοιογενείς εθνικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, όπου δεν υπάρχουν προφανείς κοινωνικές, ιδεολογικές, εθνοτικές ή γλωσσικές διαιρέσεις για τους αυτοκράτες οποιουδήποτε είδους – ανελεύθερους ή αντιδημοκρατικούς – να εκμεταλλευτούν.

Οι σημερινές εξελίξεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποδηλώνουν την έντονη πιθανότητα ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία μπορεί να υπήρξε επίσης μια περαστική φάση. Καθώς θρηνούμε την κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ας μην ξεχνάμε ότι η ανελευθερία δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζει. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τις παγίδες της ανεπαρκούς δημοκρατίας επίσης.

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin