Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται για νέα άνοδο της μετανάστευσης

refΗ μετανάστευση επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ την Πέμπτη – και είναι απίθανο να φύγει σύντομα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες θα αποτελέσουν δοκιμή για μεγαλύτερες μάχες στο μέλλον- και μια υπενθύμιση ότι η περίοδος αιχμής για τις διαβάσεις από την Αφρική προς την Ευρώπη πρόκειται να ξεκινήσει καθώς ο χειμώνας τελειώνει.

Οι αξιωματούχοι ενδέχεται να αφιερώσουν μια στιγμή για να αναλογιστούν με ανακούφιση πώς οι αφίξεις στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου έχουν μειωθεί δραματικά από την κρίση του 2015-16. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέγραψε πέρυσι 172.301, κάτω από περισσότερους από 1 εκατομμύριο το 2015. Αυτό αντικατοπτρίζει την επίδραση διαφόρων καταστολών, από τη δίωξη του λαθρεμπορίου ανθρώπων από τη Λιβύη ως την υπογραφή πριν από δύο χρόνια μιας συμφωνίας με την Τουρκία για να παραλάβει τους μετανάστες που μεταβαίνουν στα ελληνικά νησιά.

Αλλά οποιοσδήποτε εφησυχασμός θα ήταν παράλογος, ακόμη και άσεμνος. Πρώτον, περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο το περασμένο έτος – όχι τόσο μακριά από το σύνολο των 3.771 το 2015. Για άλλη μια φορά, υπάρχουν ιστορίες φρικιαστικών καταχρήσεων που προέκυψαν από κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη.

Όσον αφορά το μέλλον, πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η επόμενη ροή της μετανάστευσης στην Ευρώπη είναι ζήτημα του πότε, όχι του εάν. Η υπουργική σύνοδος της Πέμπτης προοιωνίζει πρόκληση με την ενημέρωσή της πριν από τις συνομιλίες να φέρει τον τίτλο «εξεύρεση λύσεων στις μεταναστευτικές πιέσεις». Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός σε γενικές γραμμές, αντί να επικεντρωθούν άμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα σημεία.

Αυτά θα έρθουν στο προσκήνιο αρκετά σύντομα. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να επιλύσουν μια διαμάχη σχετικά για το ποιος θα χρηματοδοτήσει τη δεύτερη δόση ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Τουρκικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια, μια καλοκαιρινή αναμέτρηση αναμένεται σχετικά με τους κανόνες για την επεξεργασία και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο. Αυτό φέρνει χώρες όπως η Γερμανία, που λένε ότι το βάρος πρέπει να μοιραστεί, απέναντι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλα κράτη που αντιτίθενται στις ποσοστώσεις προσφύγων. Η Βουλγαρία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εργάζεται για να υποβάλει μια πρόταση που όλοι μπορούν να ανεχθούν.

Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, οι ιταλικές εκλογές έχουν επισκιάσει ακόμα περισσότερο την ήδη σκοτεινή εικόνα. Ένας μεγάλος νικητής σε μία από τις κυριότερες χώρες προορισμού των μεταναστών της ΕΕ ήταν η αντιμεταναστευτική Λίγκα του Βορρά. Εάν καταλήξει στην κυβέρνηση, αναμένετε τις αναδυόμενες διαμάχες να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Σχετικα αρθρα

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin