Image default
Πρώτο Θέμα

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

Κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές οι απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. ευρώ στις εισαγωγές από την Κίνα.

Το δολάριο κινείται κοντά σε χαμηλό εβδομάδας ενώ οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές επιχειρούσαν να ανακάμψουν από τις χθεσινές βαριές απώλειες, βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, αλλά πάσχιζαν να ξεπεράσουν τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο καθώς και την προοπτική πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

«Οσο παραμένει η απειλή του προστατευτισμού και ενός εμπορικού πολέμου, οι αγορές θα συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές», ανέφεραν οι αναλυτές της Rabobank σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Τα σχέδια για τους δασμούς, που υποτίθεται ότι θα θέσουν στο στόχαστρο της κινεζική τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά και τις τηλεπικοινωνίες, αποκαλύφθηκαν από πηγές μερικές ώρες αφού ο Τραμπ απρόσμενα απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η έξοδος του Τίλερσον ακολουθεί την αποχώρηση του οικονομικού συμβούλου Γκάρι Κον, ενός ισχυρού υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου.

Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία το 2017, περίπου 35 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την κυβέρνησή του έχουν αποχωρήσει, περιλαμβανομένου του Τίλερσον, σύμφωνα με την Citi.

«Η αγορά προφανώς ορθά έκρινε ότι η κίνηση αυτή αποδυναμώνει την εσωτερική αντιπολίτευση στο Λευκό Οίκο απέναντι σε κάποιες λιγότερο φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ιδιαίτερα στην εμπορική πολιτική του προέδρου», ανέφερε αναλυτής της Daiwa.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν χθες σε απώλειες το δολάριο και τις διεθνείς μετοχές και ανοδικά τις τιμές των ομολόγων. Οι κινήσεις αυτές εντάθηκαν αφού έγινε γνωστή η είδηση για τους σχεδιαζόμενους δασμούς, με τη Wall Street να κλείνει με απώλειες κατά 0,6-1% και την Ασία να καταγράφει σημαντική πτώση, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο.

Η αρνητική δυναμική εξασθένησε κάπως στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται νωρίτερα σήμερα κατά 0,24% μετά από απώλειες κατά 1% χθες. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,12%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Το δολάριο ήταν αμετάβλητο ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνταν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας που σημείωσαν νωρίτερα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων πλησίασαν σε χαμηλό μηνός και πριν από λίγο κινούνταν κατά 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό έτους του 0,60%.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin