Image default
Πρώτο Θέμα

Το εισοδηματικό χάσμα της ΕΕ προκαλεί δυσαρέσκεια

510365662Οι αυξανόμενες διαφορές στα εισοδήματα εντός των χωρών της ΕΕ απειλούν να προκαλέσουν πολιτική δυσαρέσκεια και να αμαυρώνουν την επιτυχία της μείωσης του χάσματος μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών του μπλοκ, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η τεχνολογική αλλαγή προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας για ειδικευμένους εργαζόμενους σε αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές, αλλά αποκλείει τους λιγότερο μορφωμένους υπαλλήλους εκτός των κύριων πόλεων, δήλωσε η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η πρώην ευρωπαία επίτροπος επέμεινε ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αλλά επεσήμανε τις ενδεχόμενες ζημίες που προκάλεσαν οι διαφορετικές περιφερειακές τύχες τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αν αφεθεί χωρίς επιτήρηση, ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς εκεί που οι άνθρωποι αισθάνονται στερημένοι από δικαιώματα, απογοητευμένοι και αφημένοι πίσω», είπε σε μια συνέντευξη. «Θα υπάρξει γόνιμο έδαφος για τον λαϊκισμό – όχι απαραίτητα για τους πολιτικούς που βρίσκουν λύσεις, αλλά για τους ανθρώπους που έρχονται με το σωστό σλόγκαν να διαγνώσουν ποιο είναι το πρόβλημα.»

Η κ. Γκεοργίεβα μίλησε λίγο πριν τη δημοσίευση τραπεζικών ερευνών που υπογραμμίζουν πως η σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις αυξανόμενες ανισότητες στο εσωτερικό τους.

Οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει το χάσμα με πλουσιότερες μεταξύ των κυμάτων διεύρυνσης προς το νότο και την ανατολή από το 2000, αλλά ορισμένες ανισότητες εντός των χωρών παρέμειναν αμετάβλητες ή ακόμη και αυξήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πολωνίας αυξήθηκε από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ το 2000 σε 69% το 2015 – αλλά οι περιφερειακές ανισότητες εισοδήματος έχουν αυξηθεί.

«Η διάγνωσή μας είναι ότι η μηχανή σύγκλισης της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί – αλλά δεν λειτουργεί για όλους και υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενων διαχωρισμών», ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. «Οι Ευρωπαίοι με χαμηλό εισόδημα μένουν πίσω στην αγορά εργασίας σε μεγάλο μέρος της ΕΕ. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα υπάρξει μια αυξανόμενη ανισότητα με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.»

Ενώ η τεχνολογική πρόοδος έχει ενισχύσει τον αριθμό των δημιουργικών και αναλυτικών θέσεων εργασίας κατά 15% τα τελευταία 15 χρόνια, οι χειρωνακτικές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσό, σύμφωνα με την έκθεση. Η εξαφάνιση των χειρωνακτικών θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη στη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και την Αυστρία.

Η έκθεση ζητά να δοθεί έμφαση στις ανεπάρκειες της εκπαίδευσης που έχουν δυσκολέψει όσους έχουν χάσει θέσεις εργασίας να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Περισσότερο από 30% των 15 ετών δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα γραμματισμού στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Το ποσοστό υπερβαίνει το 20% σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η πτώση της αύξησης της παραγωγικότητας έχει επίσης συγκρατήσει την οικονομική επέκταση σε ολόκληρη την ήπειρο και ήταν ιδιαίτερα απότομη στη Νότια Ευρώπη, όπου οι επαχθείς κανονισμοί σε ορισμένες χώρες έχουν καταπνίξει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προσθέτει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin