Image default
Πρώτο Θέμα

Ο επικίνδυνος πολιτικός γάμος της Γερμανίας

8233992 3x2 700x467Περισσότεροι από πέντε μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία περιλαμβάνει τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας της CDU, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχουν σχηματιστεί. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να γιορτάσουμε.

Η Γερμανία άντεξε σχεδόν έξι μήνες κάτω από μια προσωρινή κυβέρνηση (η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας), μια αποτυχημένη συμφωνία συνασπισμού, εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων, οδυνηρές εσωκομματικές διαφωνίες και πολλή πολιτική. Επιπλέον, μια πρόσφατη εθνική δημοσκόπηση έδωσε ακόμα ένα χτύπημα στο κεντροαριστερό SPD, υποδεικνύοντας ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα θα ξεπεραστεί από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Προσθέστε σε αυτά τη συνεχιζόμενη δεξιά αντίδραση της Ευρώπης (η οποία εκδηλώθηκε πρόσφατα στις εκλογές της Ιταλίας) και την απειλή ενός εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο νέος μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας εκδηλώνει απελπισία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στη διαμόρφωσή του ήταν υποτονικές, ενώ οι δημόσιοι και πολιτικοί εσωτερικοί παράγοντες απλώς ανακουφίστηκαν που έχουν τη μακρά δοκιμασία πίσω τους.

Ο νέος μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας – ο τρίτος στην μακρά καγκελαρία της Μέρκελ – είναι ένας γάμος ευκαιρίας: χωρίς αγάπη, σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητος και στερούμενος οποιουδήποτε γενικού οράματος. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της Γερμανίας, ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη. Αλλά είναι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, δεδομένων των σημαντικών πολιτικών αποσκευών του συνασπισμού, και είναι ένα κακό αποτέλεσμα για τη δημοκρατία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι λαϊκιστικές δυνάμεις αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι καλό για τη δημοκρατία ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ έχει συρρικνωθεί. Επειδή τα κυβερνητικά κόμματα ελέγχουν μόλις το ήμισυ της Ομοσπονδιακής Βουλής, δεν συντρίβουν πλέον την αντιπολίτευση, καθιστώντας την άσχετη. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο επίσημο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι πλέον το λαϊκιστικό AfD.

Επιπλέον, το μερίδιο της Ομοσπονδιακής Βουλής που κρατάται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είναι μόνο κατά το ήμισυ αφοσιωμένα στη φιλελεύθερη δημοκρατία – το AfD και ο αριστερός ομόλογός του Die Linke (η Αριστερά) προσεγγίζουν τώρα το ένα τέταρτο. Ποτέ ξανά μετά τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν είχε ένα ακροδεξιό κόμμα υπάρξει η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη, ή είχαν οι αντι-φιλελεύθερες δυνάμεις τόσο μεγάλο μερίδιο στη Bundestag.

Αυτό το άσεμνο αποτέλεσμα είναι άμεση συνέπεια της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Εάν το SPD παρέμενε στην αντιπολίτευση, όπως ορκίστηκε να κάνει μετά από το κακό εκλογικό του αποτέλεσμα, θα μπορούσε να ξοδέψει τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να ανανεώσει την πλατφόρμα και τα μέλη του, ενεργώντας ταυτόχρονα ως ισχυρός αμφισβητίας τόσο για τη Μέρκελ όσο και για τους δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές . Μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία της Μέρκελ θα σήμαινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα πολιτικής και νομοθετικές προτάσεις, αναζωογονώντας τη Bundestag και δείχνοντας στο κοινό ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν σημασία και ότι ένας μεγάλος συνασπισμός δεν είναι απαραίτητος για την πρόοδο.

Αντί αυτού, η Γερμανία έλαβε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια προκαθορισμένη δέσμη πολιτικών, που περιέχονται σε μια συμφωνία 170 σελίδων που σφυροκοπήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες – που υπόσχεται περισσότερα από τα ίδια. Τα μέλη της θα συμμετάσχουν σε όλες τις ίδιες επαγγελματικά χορογραφημένες και καλοδουλεμένες συζητήσεις, την τελετουργική εκδήλωση της νομοθετικής διαδικασίας που υποτιμά το κοινοβούλιο, επειδή το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο.

Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται καμία σημαντική αλλαγή στη γερμανική προσέγγιση – προς το καλύτερο ή το χειρότερα. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δε θα δει ένα γερμανικό χέρι να απλώνεται για να συνεργαστεί μαζί του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και μπορεί να καταφέρει να πιάσει ένα δάχτυλο ή δύο.

Βεβαίως, η πολιτική προσέγγιση του νέου μεγάλου συνασπισμού θα είναι διαφορετική σε ορισμένα σημεία από την τελευταία. Στην αποφασιστικότητά της να διαμορφώσει μια κυβέρνηση, η Μέρκελ υποχώρησε στο SPD σε σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι η πολιτική της ΕΕ και τα θέματα της αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό νομοθετικό πρόγραμμα που περιγράφεται στη συμφωνία συνασπισμού είναι πιο σοσιαλδημοκρατικό από αυτό του προηγούμενου μεγάλου συνασπισμού.

Αλλά, τελικά, η Γερμανία μπορεί να περιμένει περισσότερα από τα ίδια προς το παρόν. Αυτό θα κρατήσει την κυβέρνηση σταθερή στο εγγύς μέλλον. Αλλά είναι μια γιορτή για τους λαϊκιστές – και μια χαμένη ευκαιρία για τη δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τη σταθερότητα που το μπλοκ CDU/CSU και το SPD πιστεύουν ότι έχουν εξασφαλίσει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας μεσοπρόθεσμα. Η CDU είναι όλο και περισσότερο ανυπόμονη με τη Μέρκελ και την πολιτική της προσέγγιση. Και, αν και είναι το μεγαλύτερο κόμμα, έχει σχετικά λιγότερες κυβερνητικές θέσεις από το SPD, ενώ κανένας αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου της CDU δεν προέρχεται από την ανατολική Γερμανία, ένα φρούριο του AfD.

Σε αντίθεση με τη CDU, τα μέλη της οποίας σύντομα θα αισθανθούν εξαπατημένοι, το SPD έχει ανακαλύψει τις αρετές της εσωτερικής δημοκρατίας, γεγονός που αποκάλυψε μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και της βάσης του. Όποια και αν είναι η επιτυχία που είχε το SPD στο παιχνίδι του συνασπισμού, η συμμετοχή του κόμματος σε μια ακόμη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μέρκελ κοστίζει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Τόσο η CDU όσο και το SPD αντιμετωπίζουν μια συρρικνούμενη εκλογική βάση και μια πτώση της προσφοράς ηγετικών στελεχών. Ως αποτέλεσμα, τόσο τα κόμματα όσο και ο συνασπισμός τους θα γίνουν ολοένα και πιο ασταθή με την πάροδο του χρόνου, μια τάση που θα επιταχυνθεί από την κακή τους απόδοση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, για να μην αναφέρουμε τις επερχόμενες κρατικές και τοπικές εκλογές της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, ελλείψει κρίσης που απαιτεί πολιτική προσοχή, όλα τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνασπισμού της Γερμανίας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν θα συνεχίσουν να αγνοούνται. Σε μια εποχή που η ηγεσία της Γερμανίας είναι τόσο απαραίτητη στην Ευρώπη, η χώρα αναμένεται να συνεχίσει να διαδραματίζει παθητικό ρόλο.

Μέχρι πρόσφατα, το SPD φαινόταν να προτιμάει μια απώλεια από μισή νίκη, όπως ένα άτομο μπορεί να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να είναι μόνος παρά σε μια μέτρια σχέση. Τώρα, όμως, το SPD φαίνεται να πιστεύει ότι η παραμονή στην εξουσία, με την ένταξη στον κυβερνώντα συνασπισμό, είναι αυτόματα καλύτερη από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από το κόστος. Και το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό πράγματι. Οι γάμοι χωρίς αγάπη μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό, αλλά σπάνια τελειώνουν καλά.

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin